PDA

Zobacz pełną wersję : "Niewiarygodne ale prawdziwe" problem z elektryką EK3

dawidbud1
22-09-09, 11:19
witam.Problem jest niesamowity bo nigdy wcześniej takich cudów nie widziałem....Mianowicie,gdy mam zamknięte drzwi kierowcy,nie działa mi otwieranie szyby tylniej(po stronie kierowcy) z mojego panelu sterowania,oraz z panelu tego właśnie pasażera...ale, i tutaj UWAGA....;)gdy otworze drzwi najszerzej jak sie da wszystko działa,hehe...dodam że jak otworze już tą szybe to po zamknięciu moich drzwi,szybe może zamknąć ale tylko pasażer....wiem że jest to śmieszne bo wychodzi na to że jak chce w czasie jazdy otworzyć jedną z szyb to wypadało by otworzyć drzwi....absurd jakiś.Jest jeszcze problem z lewym sterowaniem lusterka,ale to może dam na inny odcinek serialu z cyklu"Niewiarygodne ale prawdziwe";););)Może da sie jakoś to ogarnąć i zdiagnozować?Panowie pomożecie?

pobo22
22-09-09, 11:38
skoro działa przy otwartych drzwiach... to problemu szukałbym w miejscu gdzie kable się zaginają przy zamknięciu... tj w tym płaszczu gumowym między drzwiami a budą.....
a jeśli chcesz usłyszeć z cyklu niewiarygodne ale prawdziwe mój kumpel jak chciał w kadecie otworzyć szyberdach to musiał hmmm włączyć chyba spryskiwacz na tylną szybę a do otwarcia szyby od kierowcy mrygnięcie długimi

pozdro

dawidbud1
22-09-09, 15:02
heh,no cóż pan poradzisz;)a może ktoś dokładniej wskazałby miejsce i sposób diagnozy mojego problemu?

drex87
22-09-09, 15:08
w miejscu gdzie wchodzi wiazka gumowa w drzwi jest kostka moze sie poluzowała i nie łaczy sciagnij ta gume i zobacz

dawidbud1
22-09-09, 16:19
zrobiłem tak jak kolega wyżej mówił,i o ile kostka jest dobrze podłączona to zauważyłem ,że kable dochodzące do niej,nie wszystkie ale niektóre są ponacinane.Wydaje mi sie że nie powinno tak być.Druga sprawa to ruszając tym gumowym przewodem od kostki do reszty nadwozia, zauważyłem ze,wszystkie te problemy również występują...czyli gdy docisne tą gume,to szyba przestaje działać(a wcześniej nie działała tylko przy zamkniętych drzwiach)Musi pewnie mieć przerwe któryś z kabli i to w miejscu przechodzenia wiązki z drzwi do kabiny.
Czy ktos ma jakis pomysł jak to posprawdzać dokładniej,ewentualnie jak zdjąć drzwi bo bez tego sie nie obejdzie na bank...

Bob
22-09-09, 16:25
Nowy fragment wiązki załatwi sprawę szybko i bezboleśnie ;)

dawidbud1
22-09-09, 16:35
czyli rozumiem że istnieje kawałeczek wiązki który z dwóch stron ma kostki i wystarczy je podpiąć w miejsce starej?ale skąd taki fragment wiązki znaleźć?do sprzedania raczej są kompletne wiązki....
....dlatego myśle że jak bede miał już wyjęty ten fragment wiązki(o ile istnieje takowy) to łatwo sprawdze który kabel ma przerwe i go wymienie...

Kosciech
22-09-09, 23:25
Najprawdopodobniej spróchniała Ci część wiązki w przepuście i nie kontaktuje na konektorach kostki lub te owe nacięte kable są jużtak ponacinane że trzymają się na włosku i czasem nie kontaktują. Niestety nie wyjmiesz fragmentu wiązki która jest między drzwiami a nadwoziem, bo dalej już w aucie kable idą bezpośrednio w instalacje bez żadnych kostek. Wypinij kostke wchodzącą w drzwi i zobacz czy tam nie spróchniało. Jesli spustoszenia są duże to albo olać kostke i połaczyć kable z drzwi z tymi co idą od kostki do auta bezpośrednio albo zakupić fragment instalacji od kostki ucięty gdzieś dalej z naddatkiem, żeby można było łączenie schować w nadwoziu i ewentualnie zakupić wiązkę z drzwi.

dawidbud1
23-09-09, 08:20
strasznie mały dostęp jest do tej kostki,tak na maksymalnie otwartych drzwiach da sie ja wypiąć?

Tompro
23-09-09, 08:31
strasznie mały dostęp jest do tej kostki,tak na maksymalnie otwartych drzwiach da sie ja wypiąć?

Da się. Ewentualnie dla ułatwienia możesz wyjąć bolec od ogranicznika drzwi i będzie bardzo ładny dostęp, bo drzwi się otworzą szerzej.

dawidbud1
23-09-09, 17:55
po odkreceniu ogranicznika drzwi otworzyły się 1,5 cm szerzej więc za wiele możliwości mi to nie dało...przypatrzyłem się tej kostce dokładniej(bo wyjąć jej sie nie udało),i jest tam nawet kabel który jest ułamany i wychodzi z kostki kończąc się zaraz za nią...trzeba by sie dobrać do tego na poważnie robiąc miejsce,odkręcając drzwi...panowie jakieś dalsze wskazówki?

Kosciech
23-09-09, 18:34
Nie trzeba wcale zdejmować drzwi. Wypnij po prostu tą kostke. Ona ma zatrzask od góry, który trzeba wcisnąć, żeby ją wypiąć

dawidbud1
23-09-09, 19:22
jeżeli wypne ta kostke to i tak nie uda mi się ustalić który kabel ma przerwe...chyba że ma ktoś jakiś patent?to bym jutro ruszył od razu z pracami....