Zobacz pełną wersję : półosie nie chcą wskoczyć do skrzyni
witam
mamy z kumplem problem wyjeliśmy ostatnio u niego skrzynie, półosie wypięły sie bez problemu ale nie chca wskoczyć na swoje miejsce. od skrzynie było odpiete wszystkie przewody, te od hydrauliki tez. wydaje mi sie ze skrzynia jest zapowietrzona i nie wysprzegla i cały czas jest wbity bieg. moge sie mylić, jesli tak niech ktos mnie poprawi;) prosze o jakies konkretne pomysly co to moze być ;)
aa samochod to honda civic 5g skrzynia S20
skolopendra
22-09-09, 15:52
ze skrzynia jest zapowietrzona
bez przesady :D
popróbujcie a na pewno wskoczą
pedał sprzegła wpada w podłoge i nie wraca. jak sie odpowietrza skrzynie?
Misiekemeryt160
22-09-09, 16:09
jak sie odpowietrza skrzynie?
oddajc ie samochód do mechanika....
skolopendra
22-09-09, 16:20
jak sie odpowietrza skrzynie?
przecież masz odpowietrzoną:D bo niema półosi :rolleyes:
oddajc ie samochód do mechanika....
nie bede oddawać bo nie ma takiej potrzeby, a swoje uwagi zachowaj dla siebie. jak nie masz nic do powiedzenia co odnosi sie do tematu, nie wypowiadaj sie.
a pedał sprzęgła nie jest na linke, tylko jest układ hydrauliczny. i jeżeli jest potrzeba odpowietrza sie układ. wiec jesli nie ma nikt nie ma do powiedzenia w temacie, niech sie nie wypowiada, idiotycznych odp sobie nie życze.
Nie ma możliwości zapowietrzenia skrzyni ale o tym już chyba wiesz. Odpowietrzanie układu polega na tym, że ty pompujesz a kolega odkręcając odpowietrznik na wysprzęgliku odpowietrza układ. Jeżeli pedał wpada w podłogę należy go odciągnąć np. ręką i odpowietrzać aż do skutku, nie zapomnijcie kontrolować płynu w zbiorniczku od sprzęgła.
Jeżeli macie już skrzynie założoną a półosie nadal nie są włożone to proponuję odpiąć wahacz od zwrotnicy i odciągając tarczę wraz z całą zwrotnicą włożyć półoś w kielich / drugą stroną tak samo/. Ja u siebie tak robiłem ale samemu i bez kanału to faktycznie ciężko założyć skrzynie i jednocześnie celować półosiami w kielichy.
pozdr
Nie ma możliwości zapowietrzenia skrzyni ale o tym już chyba wiesz. Odpowietrzanie układu polega na tym, że ty pompujesz a kolega odkręcając odpowietrznik na wysprzęgliku odpowietrza układ. Jeżeli pedał wpada w podłogę należy go odciągnąć np. ręką i odpowietrzać aż do skutku, nie zapomnijcie kontrolować płynu w zbiorniczku od sprzęgła.
Jeżeli macie już skrzynie założoną a półosie nadal nie są włożone to proponuję odpiąć wahacz od zwrotnicy i odciągając tarczę wraz z całą zwrotnicą włożyć półoś w kielich / drugą stroną tak samo/. Ja u siebie tak robiłem ale samemu i bez kanału to faktycznie ciężko założyć skrzynie i jednocześnie celować półosiami w kielichy.
pozdr
od początku wiedziałem ze skrzyni nie mozna zapowietrzyć, chodzilo mi o układ. tylko koledzy na forum jakies glupie uwagi robili :mad:
dzieki za konkretną odpowiedz;);)