Zobacz pełną wersję : D15Z3E + gaz sekw.
Witam...
Czytałem wypowiedzi na forum na temat gazu i ogólnie silników D15, aczkolwiek ja osobiście robię około 20k km rocznie i mimo bardzo małego spalania benzyny chcę założyć gaz.
Możecie koledzy powiedzieć o gazie w tym KONKRETNYM MODELU?
Chodzi mi o TEN model silnika i instalację gazową. Czy zyskam czy stracę (poza pieniędzmi)?
Czy żywotność silnika zmieni się - jak dużo forumowiczów twierdzi?
Proszę o fachową odpowiedź !!!
Ja mam w tym silniku sekwencję. Chodzi identycznie jak na benzynie, żadnych szarpnięć, gaśnięć itp.
Spalanie (trasa-70%) to 7,5l/100km więc jestem zadowolony a robie jakieś 2tys. km miesięcznie.
Myślę, że nic się z silnikiem dziać nie powinno ;p
Z tego co słyszałem to żywotność silnika się nie skraca, tylko niektórzy fanatycy Hondy mówią, że 'gaz w hondzie to zło' ;p Co nie jest niczym sensownym uargumentowane.
Pozdro
Z tego co słyszałem to żywotność silnika się nie skraca, tylko niektórzy fanatycy Hondy mówią, że 'gaz w hondzie to zło' ;p Co nie jest niczym sensownym uargumentowane.
Pozdro
swieta racja !
dobra regulacja, zadbac zeby podlaczyli gazownicy sonde lambde pod instalke i sprawdzic przy max bucie zeby nie jezdzic na ubogiej mieszance i silnik bedzie zdrowy na sekwencji.
pozdrawiam
problemem w tym silnik moze byc jeszcze to ze lambda jest na poczatku ukladu wydechowego i przy spalaniu gazu jest wyzsza temperatura co czesto prowadzi do uszkodzenia lambdy ktora jest na to w hondach dosyc wrazliwa. a koszt lambdy 5-cio zylowej do tego modelu to ok 400zl
problemem w tym silnik moze byc jeszcze to ze lambda jest na poczatku ukladu wydechowego i przy spalaniu gazu jest wyzsza temperatura co czesto prowadzi do uszkodzenia lambdy ktora jest na to w hondach dosyc wrazliwa. a koszt lambdy 5-cio zylowej do tego modelu to ok 400zl
wyzsza temp spalin gazu przewaznie w wiekszosci przypadkow jest spowodowana złą kalibracja.za ubogo, dlatego za cieplo.
lambda to najmniejszy problem, gorzej jesli glowica dostanie po dupie.