PDA

Zobacz pełną wersję : Usuwanie rys po zimie z przedniej szyby

tunczyk
16-05-06, 14:30
Witam!

Pyatnie dość nietypowe :smile:

Niewie ktoś przypadkiem jak sie nazywa pasta do usuwania rys z szyby samochodowej?

Słyszałem że coś takiego istnieje ale niewiem jak sie to dokładnie nazywa?

Pozdrawiam

majkel
16-05-06, 14:34
Jesteś z krk więc podjedź np. do FeuVerta. Widziałem tam ostatnio kilka różnych tubek. Nazwy nie pamiętam.

havok
16-05-06, 14:57
Ja nie jestem z Krakowa, więc proszę o podanie takiej nazwy. Może da się tym też nieco zniwelować ryski po Masłowie, gdzie jeździliśmy w tumanach wody i małych kamyczków :?

Troll
16-05-06, 15:25
witaka
równiez podłączam sie do pytanka??

raf1125
16-05-06, 15:34
witam
tez czekam na jakas nazwe tego specyfiku.i przy okazji nich ktos zorientowany opisze dokladnie caly proces usuwania tych ze rys. i czy w dzien normalnie czy pod wieczor gdy lepiej widac ryski.

tomi
16-05-06, 17:09
jesli juz sie uparliscie na polerowanie przedniej szyby, to trzeba jechac do dobrego zakladu ktory sie w tym scecjalizuje, bo od polerowania szyby moga powstac refleksy w dzien bedzie spoko ale jazda noca bedzie bardzo nieciekawa

havok
16-05-06, 17:11
Eee no, tylną szybę też się przyda, dawać nazwę specyfika :D.

prz3mo
16-05-06, 18:26
jesli juz sie uparliscie na polerowanie przedniej szyby, to trzeba jechac do dobrego zakladu ktory sie w tym scecjalizuje

A ja dodam, ze koszt takiej operacji jest spory i bardziej oplaca sie wymienic szybe np. na jakas używke, ale nieporysowaną.

Owca
16-05-06, 18:36
http://www.autokosmetyki.pl/clearvue_glass_polish_400_ml_rozlewany_plyn_do_pol erowania_s,p84.html

Takie cos kupilem ... ale tylko kontrolnie polecialem tylna mala szybke i wstepnie wydaje mi sie, ze efekt jest mizerny ;) Sprawdze to jakos po weekendzie

prz3mo
16-05-06, 18:48
http://www.autokosmetyki.pl/clearvue_glass_polish_400_ml_rozlewany_plyn_do_pol erowania_s,p84.html

Takie cos kupilem ... ale tylko kontrolnie polecialem tylna mala szybke i wstepnie wydaje mi sie, ze efekt jest mizerny ;) Sprawdze to jakos po weekendzie

Moim zdaniem taki preparat do polerki szyb to sciema... Szkło jest bardzo twarde i nie wierze, ze jest specyfik, ktory usunie ryski, nie matując jednoczesnie szkła... No, ale spoko, nie uzywalem tego, moze sie myle...

sadam
16-05-06, 19:03
u mnie szyba przednia jest tak porysowana ze w nocy(jeszcze nie daj boze jak pada deszcz...) jak samochod jedzie z nadprzeciwka to swiatlo mi tak rozsczepia jakbym wypil 3, 4 piwa...ale co najlepsze:jezeli psiukne se spryskami to na sekunde robi sie idealnie przejrzysta.a moze jest cos na ze tak powiem na wypelnienie ubytkow w szybie?
nowac szyba wraz z montazem kosztuje 400 zł.kiedys patrzylem uzywki.kosztowaly 300 i wiecej.jezeli nic nie da sie poradzic to chyba trzeba bedzie kupic nowa chociaz ja juz sie przyzwyczailem.a moze jakas mechaniczna polerka?

prz3mo
16-05-06, 21:26
A propo rys - podepne sie pod watek...
Ostatnio przpadkowo zrobilem dosc glebokie długosci ok. 1 cm dwie rysy na blotniku... Pastą TEMPO tego nie zatuszuje (za glebokie i szerokie).. Moje pytanie brzmi - czy lakiernicy maja jakies metody na takie miejscowe rysy (caly blotnik jest OK i szkoda calego malowac dla takich dwoch malych rys) ? Na calym aucie kilka by sie znalazlo niedoskonalosci w postaci malych rys, czy da sie jakos punktowo takie rzeczy robic? Jest w tej dziedzinie jakis postep? czy trzeba jednak lakierowac potem cale elementy? Slyszalem kiedys o jakims patencie ze ryse zamalowywalo sie..włosem zamoczonym w lakierze i potem polerka tego miejsca by... Nie wiem na ile to prawda... :)

raf1125
16-05-06, 21:35
jest tak jak mowiszz tym malowaniem rystrzeba uzyc czegos bardzo cienkiego np. igla zalaz ryse i pozniej polerka i dzialc. tylko lakier musi byc dobrze dobrany bo inaczej wyjdzie gorzej niz jest.

prz3mo
16-05-06, 21:43
jest tak jak mowiszz tym malowaniem rystrzeba uzyc czegos bardzo cienkiego np. igla zalaz ryse i pozniej polerka i dzialc. tylko lakier musi byc dobrze dobrany bo inaczej wyjdzie gorzej niz jest.

Czyli dobry lakiernik sobie z tym poradzi tak? Wole sie za to nie brac to tak jak piszesz moge zrobic gorzej niz jest... :)
A np. male odbicia na masce po kamykach? Tez mają jakis patent na punktowe ubytki?

Simpson_CiViC
16-05-06, 22:09
Problem dotyczy myśle większości z nas :evil:
Ja zastanawiam się nad czymś takim :

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=102735127

tylko jak przytule do szyby wiertarke do może być jeszcze gorzej :P
Ale zawsze można spróbować najpierw ręcznie.

raf1125
16-05-06, 23:01
prz3mo powiem ci jutro jak bede u znajomeego to sie wszystkiego doweim co z takimi ubytkami zrobic.

prz3mo
16-05-06, 23:06
prz3mo powiem ci jutro jak bede u znajomeego to sie wszystkiego doweim co z takimi ubytkami zrobic.

No bylbym wdzieczny za takie info :) Czy sa jakies nowe metody itd. I jakie sa koszty takich poprawek ... dzieki

rooty
17-05-06, 10:55
Ja rowniez mialem rysy na szybie (od rozpieprzonych pior wycieraczek). Do jakiego warsztatu (zajmujacego sie "naprawa" szyb) bym nie zadzwonil za kazdym razem slyszalem "nie oplaca sie" i "kup nowa szybe" tak wiec kupilem nowa szybe za calkiem przyzwoite pieniadze.

Tak jak koledzy mowili, szyba traci swoje wlasciwosci a jesli to jest rysa przez cala szybe to polerowanie moze kijowo wyjsc co za tym idzie kiepskie zbieranie wody przez wycieraczki, "bawole oczy" i te sprawy.

tunczyk
18-05-06, 19:34
Problem dotyczy myśle większości z nas :evil:
Ja zastanawiam się nad czymś takim :

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=102735127

tylko jak przytule do szyby wiertarke do może być jeszcze gorzej :P
Ale zawsze można spróbować najpierw ręcznie.

Simpson próbowałeś już tym kiedyś robić?

Daje to coś faktycznie?

Simpson_CiViC
18-05-06, 20:31
Napisałem że się dopiero zastanawiam nad kupnem. U mnie przednia jest całkiem spoko ale zawsze może być lepiej ;)
A czy coś daje moge tylko zgadywać ale na takie płytkie ryski od piachu czy cuś to powinno wyrównać.

onua
18-05-06, 21:15
ja nic nie chce mowic, ale to opinia jednego takiego co kupil ten proszek:

krzysztofsk1 (145) (Kupujący) Pozytywny czw 18 maj 2006 16:58:35 CEST 103685768
Wszystko poszło bardzo dobrze. Polecam Tego SPRZEDAWCĘ !!!Proszek działa rewelacyjnie.

kiko
18-05-06, 21:30
kolega taka pasta polerowal klosze z reflektorow i zadnej ryski, smugi czy czegos w tym rodzaju.

s3kawek
22-05-06, 15:21
Nie chce mi sie wierzyc ze w ten sposob poleruje sie całą szybę. Bardziej skłaniałbym sie ku temu że rysy wypełniają się tym środkiem. Jak twardy musiałby byc ten srodek zeby zetrzec szybę rowno.

kedzior.kedzior
13-11-09, 21:58
a próbował ktoś tego może http://www.autokosmetyki.pl/hartim_hartpolish_250g_koncowka_polerska_preparat_ do_polerowania_szkla_skutecznie_usuwa_rysy_i_inne_ uszkodzenia,p472.html

dreju
14-11-09, 13:19
a próbował ktoś tego może http://www.autokosmetyki.pl/hartim_hartpolish_250g_koncowka_polerska_preparat_ do_polerowania_szkla_skutecznie_usuwa_rysy_i_inne_ uszkodzenia,p472.html

szybę takim środkiem możesz sobie ładnie uszkodzić a nie spolerować, ogólnie takie wynalazki powodują wgłębienia na szybie i później zaczynają się problemy z wycieraczkami bo źle zbierają itd więc jak masz mocno porysowaną szybę to lepiej kupić nową

Piter
14-11-09, 13:53
Witam - jak z krakowa to polecam http://sklep.hartim.bazafirm.pl/go/_info/?user_id=0HP03250&lang=pl - sam stosowałem -działa perfect - tylko trzeba uważać bo może powstać efekt soczewki (szkło się za bardzo wytrze) - pozdr

rolnik
24-03-10, 19:12
Też mam porysowaną szybkę z przodu i na stronie kosmetykaaut.pl znalazłem link do firmy glasweld (http://www.glasweld.pl/usuwanie_rys_ze_szkla.html). Z filmów na youtubie wynika, że nic się ściera tylko chemia, temperatura i polerka niweluje (usuwa) uszkodzenia - i tu pytanie - możliwe żeby to wystarczyło do TRWAŁEGO usunięcia małych rysek (rysy takie jak na lakierze, że widać takie jakby kółka, pajączki - nie wiem jak to nazwać)??? Miał ktoś może styczność z takimi cudami?