PDA

Zobacz pełną wersję : Falujące obroty Diesla

zeeuss
20-09-09, 22:16
Witam
Moja Hania zaczęła zachowywać się dziwnie. Mam silnik Diesla 2.0Tdi 20t2N.Chodzi o wolne obroty. Normalnie oscylują koło 850 obr/min. Ale czasami nie ma znaczenia czy rozgrzany czy też nie, czy jest włączona klima obroty skaczą do 1100 - 1200 obr/ min. Dzieje się tak nawet kiedy przystaję na światłach. Po chwili wracają do normy i za jakiś czas znowu skaczą. Co może być przyczyną? Czy to komputer tak zwiększa obroty, czy może pompa nawala? Proszę o wszelkie sugestie.:o

dawid777
21-09-09, 00:55
Witaj,

Chodzi o to ze prawdopodbnie wiekszosc z was nie wymieniala akumulatora przy zakupie auta, dlatego tak wiele osob narzeka na spadek obrotow i raptowny wzrost po "pompowaniu" hamulcem.

Jezeli akumulator jest slaby to nawet przy skrecaniu kierownica (jezeli jest wspomaganie) obroty spadna o 100-150.

To co napisalem powyzej jest tylko i wylacznie moja opinia na ten temat i nie mowie ze wymiana pomoze.
Przynajmniej tak kiedys bylo z mojego znajomego Type-R. Wymienil akumulator na lepszy, nowszy i mial stale obroty @900 na luzie.

Zanim zaczniesz majstrowac, podepnij Hanie pod lepszy akumulator, przejedz sie z lepszym akumulatorem i wtedy daj znac czy dalej masz ten sam problem.

zeeuss
21-09-09, 21:02
Tak czytałem o tym, ale mi obroty skaczą w górę a nie spadają (patrz post wyżej) i długo się nie normują mimo iż stoję (na światłach, w korku) dość długo i nie wykonuję żadnych ruchów. Ostatnio pokusiłem się na parkingu sprawdzić jak długo to będzie trwało i dopiero po 8 minutach obroty wróciły do normy. Ale sprawdzę na innym akumulatorze- nie zaszkodzi choć ten na którym jeżdżę ma coś koło trzech lat (Varta). Pozdrawiam;)