Zobacz pełną wersję : kierownica się przekrzywia [eg3 '93 d13b2]
po pewnym czasie od zakupu zauważyłem, że kierownica jak się jedzie prosto jest przekoszona lekko w prawo...po pewnym czasie jeszcze bardziej...przy puszczonej kierownicy auto zjeżdżało na prawo, pojechałem na geometrię (norauto), po której fajera była prościutko jak się patrzy...minęły ze trzy tygodnie i znowu jest lekko przekrzywiona... pytanie jest krótkie: co jest???
Piotrek Klag
16-05-06, 08:20
po pewnym czasie od zakupu zauważyłem, że kierownica jak się jedzie prosto jest przekoszona lekko w prawo...po pewnym czasie jeszcze bardziej...przy puszczonej kierownicy auto zjeżdżało na prawo, pojechałem na geometrię (norauto), po której fajera była prościutko jak się patrzy...minęły ze trzy tygodnie i znowu jest lekko przekrzywiona... pytanie jest krótkie: co jest???
1. Tuleje
2. Źle wyważona jedna z felg
3. Wyjechane opony
miałem ten problem i zrobiona pełna zbieżność nic nie dała - koles co najwyżej mmógł Ci ją lekko spieprzyc ;-) - lepiej szukaj w 1 lub 2 przyczyny.
p.s. przed robieniem zbieżności fachowiec powinien sprawdzic luzy wszelkie czyli tuleje itd. zanim przystąpi do pracy - tak robia goście w SCANI. Mi ogólnie nie zrobił zbieżności bo miałem 2 tuleje do wymiany - mama ndzieje że u Ciebie też od tego zaczął,....
Mówicie chyba o zbieżności...
Piotrek Klag
16-05-06, 08:38
Mówicie chyba o zbierzności...
tak tak - sory nie zwróciłem uwagi i błąd powieliłem - chopdzi mi o komputerową zbieżnośc.
california
16-05-06, 08:47
Chyba jednak o zbieżności...
Miałem tak, jak kupiłem moją hanię ze starymi oponami. Na nowych kierownica prościutko.
Zalezy tez jakie masz kola i w jakim sa stanie.Im wieksze i nizszy profil tym lepszy musi byc stan.Ja mam opony na dobiciu, wydarte od srodka i troche hucza tez mnie lekko sciaga ale na zimowkach bylo ok wiec u Ciebie tez to moze byc kwestia kol chociaz czegos w zawieszeniu bym nie wykluczal powodzenia przy szukaniu
po pierwsze, oczywiście o zbieżności mówimy :P
po drugie koła: 185/60/R14, opony nówki, fele alu nówki (zakladane w NORAUTO)
Piotrek Klag
16-05-06, 15:58
po pierwsze, oczywiście o zbieżności mówimy :P
po drugie koła: 185/60/R14, opony nówki, fele alu nówki (zakladane w NORAUTO)
to zostaja tylko tuleje wahacza bez kitu albo jakies luzy na ukł. kierownicznym jakkolwiek mi wymiaanie tuleji usunęła ten problem kiedyś - jedź dfo byle jakiego mechaniira i podnieś auto niech weżmie łom i Ci pokaże jak tuleje sie preznetuje - wpadłeś w jakies dziury pewnie i masz luz lekki.
Mam pytanie
Ostatnio zauważyłem że kierownica przekręca się na lewo, samochód strasznie znosi. Niedawno wymieniałem tulejke w lewym przednim wachaczu, i z tyłu(lewa strona) mam lekko skrzywioną flegę (idzie do prostowania w przyszłym tyg) czy ta felga może być przyczyna znoszenia auta? Jak puszcze kierownice to 3-4cm sama przekręca się w lewo podczas jazdy. Czy ustawienie zbierznosci już z prostą felga może coś dać?
Pozdrawiam
czy ta felga może być przyczyna znoszenia auta?
Może.
zbieżność i wyważenie kół to podstawa
Ok to najpierw wyprostuję tą felgę izobaczymy czy to coś da, potem ustawie zbierzność. Opony są roczne - były już założone jak kupiłem autko, chociaż jak założę felgi stalowe z zimówkami to jest to samo tylko w mniejszym stopniu.
Pozdrawiam
po pierwsze laserowe ustawianie zbieznosci to lipa bo musza buc czesto kalibrowane i sa czule na upadki i niewiedziec dzlaczego nawet po kalibracji nie pokrywaja sie z lampami a co do skrecajacej sie kiery to stylu sa dwie sruby na mocowaniach wachaczy kture jak sie poluzuja to daja taki efekt moze je slabo dokrecil prz ustawianiu zawiasu a koncowki cale ?
Witam ja kupiłem niedawno Hanie 93rok i mam kierownice przekrzywioną w lewo nieznacznie i ściąga lekko w prawo co mogę zrobic by temu zapobieć? Pojechać do mechaniora by mi ustawili zbierzność? Koła nie są super stanu. Kilku sezonówki.Dzięki.
Piotrek Klag
12-11-06, 13:30
Witam ja kupiłem niedawno Hanie 93rok i mam kierownice przekrzywioną w lewo nieznacznie i ściąga lekko w prawo co mogę zrobic by temu zapobieć? Pojechać do mechaniora by mi ustawili zbierzność? Koła nie są super stanu. Kilku sezonówki.Dzięki.
tak tak w całym poście- najpierw luzy niech Ci sprawdzi mechanior i ew. wymień tuleje (tylko org z ASO) i jak problem bedzie dalej to zbieżność. Zreszta nikt powazny Ci zbieżnosci nie ustawi jak będziesz luzy miał. OD tego zacznj.
Powodzenia.
tuleje to jaki koszt? a gdzie je wymienic z przodu prawa i lewa?? drogi taki interes tuleje i luzy?? Powiem tak że znosi mnie lekko na prawo jak napisałem i mam lekko kierownice na lewa strone przekrzywiona ale patrzylem i kola z prawej strony sa zajechane w porownania do lewej, takze z przodu i i tylu sa inne.
Piotrek Klag
13-11-06, 09:05
tuleje to jaki koszt? a gdzie je wymienic z przodu prawa i lewa?? drogi taki interes tuleje i luzy?? Powiem tak że znosi mnie lekko na prawo jak napisałem i mam lekko kierownice na lewa strone przekrzywiona ale patrzylem i kola z prawej strony sa zajechane w porownania do lewej, takze z przodu i i tylu sa inne.
zadaeś kilka pytan na któe odpowdzi znajdziesz w archiwum tylko poszukaj - piec razy tego samego nikomu sie nie bedzie chciało pisac.
Jedź do mechanika żeby Ci poogladał auto i wtedy pytaj już konkretnie :!:
Powie Ci jakie tuleje - jeź wtedy do ASO i takie kup a Ci wymieni ktos za pare złotych.
Mam ten sam problem, ściąga w w lewo. Jest o tyle dziwnie że zaczęło ściągać przy 80 km/h, potem ściągało zawsze oprócz 80 km/h :) teraz ściąga tylko jak jade wolno do 40 km/h. Opony zakładane w kwietniu w norauto. W tym tygodniu zmieniam na zimówki, zobacze jak się poprawi to reklamuje opony (w końcu dzięki unii mamy 2 lata gwarancji na wszystko :) ). Jak się nie poprawi to zrobie pełną geometrię.
witam mam ten sam problem kierownica lekko przekrzywina na prawo i znosi na prawo delikatnie, wymienione mam wahacze, opony nowki fele aluminiowe. pozdro
[ Dodano: Nie 19 Lis, 2006 ]
Witam pojechałem z tym do mechaniora sprawdził mi luzy w układzie kierowniczym okazało sie że należało by juz wymienić przednią tuleje wahacza i końcówke drążka kierowniczego po lewej stronie. pozdro
Witam .U mnie kierownica przekrzywiona w lewo i ściąga w lewo,podczas wizyty w warsztacie luzów nie stwierdzono,natomiast mechanik mówił zeby oponki wywazyc i zamienic opony -lewa na prawą.jutro pojade i zobacze co to da. :wink:
lewa na prawą?? Chyba przód z tyłem.
Mnie takze sciagalo na jedna strone - co sie okazalo - po wymianie opon na nowe - brak sciagania - byly najwyrazniej nierowno zuzyte.
U mnie przekrzywiona kierownica i ściąganie na prawo było wynikiem złego ciśnienia w prawej oponie - wyrównałem ciśnienie, wyważyłem i jedzie prościutko :D
Panowie, tak jak poprzednicy 1-ciśnienie w oponach 2-opony może być lewa na prawą albo przód na tył , 3-zawieszenie 4-zbierzność