Zobacz pełną wersję : [6gen3dHB] Montaż przednich głośników.. inaczej..
Witam,
Kupiłem sobie chwalony zestawik głośników PB i w promocji w POWE
za 1zł zamówiłem też dystanse z mdf'u.. niby do Civica.
No właśnie.. po długim kombinowaniu stwierdziłem,
że tych dystansów nie da się założyć na "boczkach" tak aby udało
się to przykryć oryginalnymi maskownicami które są założone na "boczkach" drzwi.
Poprostu te dystanse sa conajmniej o 1cm za grube..
Postanowiłem zrobić coś innego:
W "boczkach" wyciąłem prawie cały fabryczny otwór montażowy na głośniki,
zostawiając jedynie zaczepy do fabrycznej maskownicy.
Dystanse z głośnikami planuję przykręcić bezpośrednio do drzwi,
a następnie założyć dopiero "boczki".
Tu pojawia się pytanie: czy nie robie czasem poważnego błędu w sztuce?
Dlaczego? Ponieważ wydaje mi się, że pomięczy "boczkami" a zamontowanymi
na dystansach głośnikami zostanie mała przerwa i teoretycznie część "dźwięku"
może uciekać pomiędzy drzwi a "boczki" (dodam że i drzwi i boczki są wylepione matami).
Co o tym myślicie?? Może dookoła głośnika dać np jakąś gąbkę co by to uszelnić??
Czekam na konstruktywną krytykę, jakieś pomysły moze..
Wypowiedzcie się :D
Pozdrawiam
pomysł jak najbardziej słuszny. Jeśli drzwi masz wytłumione od strony boczka matami i powstanie komora wewnątrz drzwi to oklej dystans matą i szczeliną się nie przejmuj.
...W "boczkach" wyciąłem prawie cały fabryczny otwór montażowy na głośniki,
a następnie założyć dopiero "boczki"...
Dokładnie w ten sam sposób zrobiłem u siebie...
...W "boczkach" wyciąłem prawie cały fabryczny otwór montażowy na głośniki,
a następnie założyć dopiero "boczki"...
Dokładnie w ten sam sposób zrobiłem u siebie...
jest to stary i wypróbowany sposób :)
Troche mnie zmartwiliscie, tez kupilem dystanse z POWE. W sobote bede montowal i kladl nowe kable i mialem nadzieje, ze nie bede musial nic wycinac :( Duzo tam trzeba zrobic sobie miejsca? Pozniej przy sprzedazy civica jak bede chcial wsadzic tam spowrotem fabryczne glosniki to czy bedzie to w ogole mozliwe?
Nie ma takiej opcji. oryginalne głośniki są przykręcone nie do blachy drzwi a do boczków i zasłonięte zaślepką. Jest tam coś w rodzaju plastikowego kosza, w który wchodzi głośnik. Gdyby nawet znaleźć superpłaskie 16tki i starać się je zamontować bez dystansów to do tego kosza nie wejdą, a jeśliby przykręcić je do blachy - to kosz będzie uniemożliwiał założenie boczków. Dlatego kosz trzeba wyciąć. Podobnie trzy mocowania na jego obwodzie.
Robisz kable, wygłuszasz, przykręcasz dystans i głośnk - przymierzasz boczek i rzeźbisz tak, żeby weszło. Potem tylko dorabiasz mu jakieś mocowanie do blachy bo w tym miejscu był przykręcony na trzy wkręty, które to mocowanie wyciąłeś razem z koszem. Zakładasz zaślepkę i gotowe (brzmi fajnie, ale ja robiłem to prawie trzy dni :lol: )
A tak naprawdę jak będziesz sprzedawał i żal ci będzie audio, to podmienisz głośniki na alphardy za 15zł sztuka i będzie grało jak na serii.
a jeśliby przykręcić je do blachy - to kosz będzie uniemożliwiał założenie boczków.
eton pro160x który mialem u siebei był wąłsnei przykrecony do blachy kosz plastikowy wyciety i było ok...
jezeli wytniesz tylko kosz bedzie cacy
teraz montujac głosnik na dystansie mysisz wyciac wszystko do samej zaślepki u mnie zaślepka jest wklejona na stałe bo nawet zaczepy trzeba było wypiłowac....
bo majkroprecyżyn to całe 17cm :D
aj noł....ale mysle że opcja z wycieciem wszystkiego jest dobra bo nic nie bedzie zawadzalo i w nastepstwie słuchania ewentulane pozostałosci eni beda trzeszczały
No ok.. wyciąłem ile się da, ale pytanie teraz takie:
Boczek miał tam takie trzy zaczepy przez które przykręcało się go do drzwi...
Teraz ich już nie ma :)
Jak więc przyczepić tam boczek do drzwi??
Pozdrawiam
byl atam przykrecany aby głosnik sie leiej trzymał.....
wokól calego boczna sa spinki, i u mnei na nich sie tylko trzyma i jest ok ale na dole pod wypustem na zaslepke mozna smialo zaaplikowac sróbke której nei widac po otwarciu drzwi no chyab ze ktos bedzie tam specjalnei zagladał, patent widziałem i tak tez zrobei u siebie....
Tak to wygląda u mnie po założeniu boczków drzwi. Na to wchodzi seryjna maskownica.
http://img318.imageshack.us/img318/1597/dscf24787zd.jpg (http://imageshack.us)
http://img318.imageshack.us/img318/870/dscf24813uh.jpg (http://imageshack.us)
http://img318.imageshack.us/img318/806/dscf24825gp.jpg (http://imageshack.us)
Drzwi wygłuszone matami alu od AMD (do AMD: po założeniu "prawdziwych" głośników stwierdzam że warto było tym wygłuszyć). Głośniki na dystansach z mdf. Dystanse przykręcone do drzwi na śruby metryczne (na blachowkręty trzymały się "tak sobie"). Głośniki dokręcone do dystansów na te same śruby + wkręty do drewna. Dystanse nawiercaj małym wiertłem przed użyciem wkrętów - nie będą się rozwarstwiać. Pomiędzy dystanse i drzwi, oraz pomiędzy dystanse i głośniki wcisnąłem silikon. Po wycięciu koszy z boczków, oraz fabrycznych mocowań na śruby boczki przykręciłem do wystających śrub do których przymocowane są dystanse i głośniki. To czarne pod nakrętkami to blaszki robiące za podkładki (podkładek nie miałem).
Sam mam jedno pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątku - na zdjęciach widać że podczas deszczu głośniki mokną od dołu. Prawdopodobnie przez otwory w drzwiach służące do odpływu wody. Uszczelki drzwi są ok - więc to nie to. Zaślepić te otwory w pobliżu głośników (czy nie będzie się zbierać woda? )? Co zrobić - bo boję się że szybko je uszkodzę.
Co do wody to sprawdź jak pada deszcz czy to woda przecieka, może idzie taki bas że zasysającą :lol:
Woda chlapała od spodu, przez otwory na dolnej krawędzi drzwi. Zakleiłem silikonem po jednym z nich (bezpośrednio pod głośnikiem) i problemu już nie ma.
A jak tak troche z innej beczki tez bede montował sobie nowe audio w swojej hance, jakie kable polecicie, bo sie zastanawiam zeby dobre były. Chce nowe głośniki na przód dać, pod radio.
jestem w tej samej sytuacji :) jakie kable zasilające, sygnałowe i głośnikowe ?
głośnikowe 2x2,5mm2 ew. 2x1,5mm2 ze wskazaniem na te grubsze ;) jakie ? miedziane, ponoć z ofc (miedz beztlenowa) sa dobre, chociaz nie wiem czy slychac roznice ;)
zasilające, do wzmacniacza, zalezy jakiej mocy wzmacniacz i gdzie bedzie umiejscowiony, mysle, ze 16-20mm2 powinno byc ok
Sygnalowe... napewno nie najtansze ;) ja mam dietzy i nie doznalem jeszcze zaklocen, wazne jest tez ulozenie kabli w samochodzie. Tematy o ulozeniu kabli w tym dziale juz byly wiec trzeba troszku poszukac :)
ok wielkie dzięki za odpowiedz. wzmacniacz 700 W, umieszczony w bagażniku.
no to zasilające chyba będziesz musial grubsze dać niż napisałem... ;) poszukaj, są takie tabelki moc/odległość i mozna odczytać jaki przekrój kabla jest zalecany
A przy okazji.
Mam chrapkę na zestaw gł. Xetec X- 6.2, ale one mają 75 mm głębokość montażową.
Czy na dystansach 18mm da radę to upchnąć bez problemu.
Witam, jakiej grubosci dystanse wejda w 6 gen tak aby fabryczne maskownice spokojnie sie zmiescily, a i jeszcze jedno pytanko, czym pomalowac dystans aby nie wchlanial wody??
Dzieki i pzdr
czym pomalowac dystans aby nie wchlanial wody
lakierem do drewna. ponoc mdf "puchnie" od malowanie go lakierem ale nie zauwazylem takich objawów. przemaluj najlepiej 2x, zeby duzo lakieru nabrał i porzadnie sie zakonserowowal ;) ja tak zrobilem i narazie nie mam problemow (ostatnio zagladalem z ciekawosci)
witam, czy glosniki PB ES-6C wejda pod orginalna maskownice na dystansie ok 30mm ?? i jak wyglada sprawa z koszem glosnika zmiesci sie w org blache drzwi czy bedzie trzeba ciac, dodam ze ESy maja glebokosc 64mm, montowal ktos moze juz cos takiego w 6g bo mam zamiar zakupic taki secik tylko czy wejdzie bez problemu ??
thx za wszelkie info
Pozdrawiam
sorki ze na latwizne ide ale dzis jakis zamotany jestem i nic znalezdz nie moge, a pilno mi z ta info :(
Mam u siebie ES-6C i nie było większych problemów.
Dystanse z POWE o ile dobrze pamiętam.
Montaż standardowy:
http://ftp.honda.slask.pl/Prono/TlumienieDrzwiKoniec003.jpg
Nawet maskownica się trzyma ;)
http://ftp.honda.slask.pl/Prono/TlumienieDrzwiKoniec005.jpg
Dziura w boczku jest tak wycięta, że dystans który jest przykręcony do drzwi nie dotyka w żadnym miejscu plastiku, jest 1-2mm luzu, żeby nie przenosiło wibracji ;)
Wymaga to trochę precyzyjnej pracy brzeszczotem i półokrągłym pilnikiem.
Witam, prosze o informacje jakich srub uzyliscie do mocowania dystansu do blachy, wlasnie jestem na etapie montazu pb na dystansie w 6 generacji i zbieram cenne info zeby pozniej nie miec problemu:)
Druga sprawa gdzie schowaliscie zwrotnice??, w drzwi czy gdzies w desce??
Trzecia sprawa, dziury w blasze robiliscie wiertarka a pozniej jakosc konserwowaliscie te dziury, jakas farba czy czyms podobnym??
Pozdrawam
Witam, prosze o informacje jakich srub uzyliscie do mocowania dystansu do blachy, wlasnie jestem na etapie montazu pb na dystansie w 6 generacji i zbieram cenne info zeby pozniej nie miec problemu:)
Druga sprawa gdzie schowaliscie zwrotnice??, w drzwi czy gdzies w desce??
Trzecia sprawa, dziury w blasze robiliscie wiertarka a pozniej jakosc konserwowaliscie te dziury, jakas farba czy czyms podobnym??
Pozdrawam
1) ja mocowałem blachowkrętami (adaptery własnej roboty)
2) zwrotnice to zależy gdzie bedziesz montował tweetery, ja mam tweetery w trójkątach a zwrotnice w dzwiach, gdybym miał w słupkach zwrotnice dałbym w desce, inaczej musiałbym wiecej kabli przez drzwi przeciagac.
3) masz cos pod reka to sobie zamaluj, chociaz z doswiadczenia powiem ze mi nic nie gnije a nie bawiłem sie w takie konserwacje. koniecznie jednak posmaruj czymś mdf.
Jesli chodzi o mdf to zakupilem na jednej ze stron www, jest juz zabezpieczony, tzn pomalowany jakas farba bezbarwna, czy jeszcze jakos go zabezpieczac, czy raczej juz nie?
Jeszcze mam jedno pytanko do Ciebie, rozwiercales kostke przy drzwiach gdzie przechodza kable??
Pzdr
Jesli chodzi o mdf to zakupilem na jednej ze stron www, jest juz zabezpieczony, tzn pomalowany jakas farba bezbarwna, czy jeszcze jakos go zabezpieczac, czy raczej juz nie?
Jeszcze mam jedno pytanko do Ciebie, rozwiercales kostke przy drzwiach gdzie przechodza kable??
Pzdr
Tak musiałem rozwiercać! Niestety na przeciąganie kabli trzeba sobie troche czasu zarezerwować. Więcej niż ci się wydaje!!
Posiadasz moze jakies foto z tej operacji??
Pozdrawiam:)
Juz w poniedzialek montuje moje l6c w mojej hani:)
geju nic prostszego niz sobie to wyobrazic... reszta gejow juz to porzadnie nakreslila....
(zwlaszcza obrazki geja PRON)
dystans na blachowkrety, konserwacja specjalnie nie potrzebna...
staranne oklejenie materialem np APP calego dystansu (opalarka niezbedna)
nie zapomnij oczyscic i okleic dystansu np tasma do uszczelniania okiem... dopiero na to wloz i wkrec glosnik (najlepiej raz i porzadnie)
Nie zapomnij ze czy tak czy siak lepiej wczesniej nawiercic miejsca na wkrety o wiele mniejszym wiertlem.
daszek nad glosnikiem rozniez mile widziany...
co do calego przeciagania kabli i zwrotnic... to tak jak juz geje wspominali... ja osobiscie radze i proponuje gwizdki w slupkach... co od razu eleminuje instalacji zwrotnic w boczkach... nie zapominajac jednak ze zwrotnica powinna sie znajdowac jak nijblizej montowanych do niej jednostek oraz najlepiej w jednakowych odstepach (cale okablowanie rowniez).
Kable w drzwi oczywiscie w przeszelki elegancko ubrac (gdzie da rady) i przez gumowy tunel pomiedzy kapsułą ( poprzez oczywiscie umiejetnie nawercone kostki )a drzwiami. koncowki kabla sygnalowego w drzwiach zostaw ciut dluzsze i na koncu polutuj je w zabki zenskie nasadowe na glosnik... bo to bez sens lutowac kable do glosnika... wykoncz to materialem termoturczliwym w ramach izolacji... tasma izol,,, nie zawsze najlepsza
(oczywiscie zwrotnice pod wzmacniacz obowiazkowo)
Co do rzezbienia boczku pod dystanse... to proponuje nawiercenie do okola miejsce seryjnej zwezki na seryjny glosnik ( za maskownica ). nastepnie nozykiem technicznym przecinamy ( laczac z soba poszczegulne miejsca nawiercen ) "dziury" tworzace pelny okrag. po wycieciu ów okregu rzezbimy dalej nozykiem konkretny okrag pod dystans... ( jak ktos umie sie poslugiwac ostrym nozykiem technicznym to mozna to zrobic niemal idealnie )
to tak w ramach nakreslenia pewnego punktu widzenia... jesli jestes inteligentny to ten maretial powinien pomoc Ci zainstalowac system przedni, dzialajacy "przynajmniej" ta jak powinien. poszukaj cos o starannym wygluszeniu... bo uwiez mi to rownie istotne jak ta niby prosta i nieskomplikowana czynnosc.
Niech gej będzie z Tobą !!!!!!
Pron!, Wielkie dzieki za konkretne info. :piwo2:
Pozdro.
Ps. A jak wrazenia odsluchowe ESow?? :hinczyk:
Wrażenia odsłuchowe...hmm... pod samym radiem coś tam gra i trochę basem klupie.
Oczywiście lepiej niż seryjne głośniki. Spodziewałem się czegoś więcej ale zobaczę niebawem jak to zagra podgrzane wzmakiem :aloha:
Ja zwrotnice walnąłem w drzwi, po wewnętrznej stronie są takie jakieś czarne plastikowe "kieszenie" albo "pudełka". Przyciąłem to w jednym miejscu żeby się zwrotnica zmieściła i jest OK.
Moi mili, jutro czeka mnie wygluszanie drzwi w civic 3d 6 gen.
Czy warto wygluszac zewnetrzna blache od srodka, czyli ta czesc za glosnikiem czy skupic sie tylko na zaklejeniu dziur na blasze gdzie wchodzi tapicerka, takie bylo moje zalozenie zeby wygluszyc tylko ta blache gdzie sa otwory, kupilem 10 mat boll, mam nadzieje ze taka ilosc wystarczy na ta blache, ale prosze o opinie czy ta blache za glosnikiem tez wygluszac...
Pozdrawiam
W 6g jest ciezko z wytlumieniem blach wewnetrznych ale troche cierpliwosci i sie uda, co prawda nie pokryjesz calosci bo jest to raczej niewykonalne :d ale te miejsca dostepne poprzez otwory techniczne jak najbardziej pokryj matami, zrob to dosyc dokladnie a szczegolnie miejsce za samym glosnikiem a napewno efekt koncowy cie zaskoczy. Jezeli niechcesz miec wilgoci na membranach glosnikow moze pomyslec nad zrobienie "daszka" nad koszem glosnika - wiecej o tym znajdziesz... :szukaj: a dodatkowo mozesz zalepic jeden otwor wewn na zbierajaca sie wode ktory jest w bezposrednim sasiedztwie glosnika. To jest zbior informacji ktore zasieglem na tym forum.... wiec nastepnym razem sprobuj zaczac z wyszukiwarka. :afro:
Pozdr
jezeli chodiz o wygluszmnie od wewnatrz, to ja przykleilem od strony wewnetrznej na 1 drzwi 4 maty, 2 ktore nachodzily na belke wzmacniajaca i kolejne 2 pod nimi, razem 4 :) Mam duze lapskla ale bez problemu je mozna tam przykleic, potem opalarka i wygluszanie od zewnatrz :) ja do swojego 6gen 3d kupilem 20 mat APP twardych i zaklejajac wszystko co dalo rade uzylem na 2 drzwi 17 mat, 3 zostaly na zaske :)
Witam ponownie, dzis wkoncu ruszyly prace nad montazem glosnikow na dystansach i wygluszeniem auta, poki co wycielem nozykiem dziure w tapicerce, roboty bylo duzo, ale jako poszlo, ponad 3 godziny meczylem sie zeby usunac stary klej, w sumie kij wie co to jest ale masakkrycznie sie klei, co w stylu rozdziabdzianej gumy...<lol>
DO KLEJU POLECAM ZMYWACZ SILIKONOWY, IDEALNIE SIE DO TEGO NADAJE, i tyle na dzien dzisiejszy, jutro kolejny dzien wzmagac i kolejne dylematy do rozwiazania...
...wyczytalem ze piszecie zeby oklei dystans matami, czy to konieczne bo za bardzo nie widze sensu tej operacji, kolejna sprawa do wygluszenie drzwi, moja hania ma centralny, elektrycze szyby a co za tym idzie jest w drzwiach duzo kabli i ni wiem jak to ogarnac, czy puscic je za matami czy pod...co z nimi zrobic...
...ostatnia sprawa na dzisiejszy wieczor, jakie kable zakupic do pb l6c, seryjne to straszny bubel, jaki przekruj, jaka firma, czy jechac bo 1 lepszego sklepu czy szukac czegos na allegro a moze w jakis prof sklepach...
Pozdro ziomki i dzieki za pomoc.
Jak uporam sie ze wszystkim to zapodam fotorelacje, moze komus sie przyda!!)
Kable i ciengienka puść w plastikowych oplotkach (sprzedają takie termokurczliwe w sklepach z elektroniką) tylko ich czasem nie zaklejaj matami :)
Oplotki:):)):)?? chodzi Ci o peszle??
A i co z mdfem oklejac go mata czy zostawic tak jak jest?
Pzdr
http://allegro.pl/item220034198_rurki_termokurczliwe.html
Coś takiego albo coś w tym rodzaju.
W razie awarii przecinasz oplotke i masz kable na wierzchu, zakladasz nowa i gitara.
Oczywiscie nie podgrzewac zeby sie kurczylo tylko tak włożyć.
Ja kupiłem takie plastikowe łączniki do peszli z harmonijką, takie elastyczne, cięgna puszczone w tych peszlach zakleiłem matami ile się dało i działa.
Ja nie okleiłem pierścienia MDF matami... nie wiem co by to miało dać.
Jedyne co to muszę jeszcze jakoś uszczelnić łączenie głośnika z pierścieniem i pierścienia z drzwiami bo jest przykręcony do gołej blachy.
Pron, ja tam dalem uszczelke okienna, super sie trzyma i nie ma mowy o jakiejs szczelinie.
Ale do rzeczy, 2 dzien wzmagac:
Zaczalem od przeciagniecia kabli przez ta rurke ktora laczy drzwo z kokpitem i napisze Wam masakra!!!!!!!!!!!!!!!!! to0 to japonce potrafia zrobic to szczyt nie wiem czego, cholernie ciezko tamtedy przeciagnac kable, posluzyl mi kawalem preta na ktorego przyczepilem kable, jakos poszlo...
...kostki wiercilem, nie bylo latwo:)
Kolejna sprawa po 5 godzinnej mece z przeciaganiem kabli bylo przymocowanie mdfu i glosnika tak aby dobrze lezal i ladnie sie boczek zakladal i tez sie udalo, glosnik na wkrety, natomiast mdf na sruby ktore od strony glosnika maja glowke na srubokret a z drugiej strony na nakretke, trzby super, nic sie nie rusza!!
Jutro mnie czeka wyciszanie dzrzwi, az sie juz boje:):):)):)
ALE CO MNIE DZIS NAJBARDZIEJ WNERWILA, FIRMA powerbass osmiesza sie kablami jakie daje, jest to totalna PORAZKA, kable sie rwa, sa cieniutkie, po zamocowaniu do zwrotnic jeden ruch i kable juz sie zrywaja, PORAZKA, jutro musze na szybko kable skombinowac i mam pytanie do Was moi drodzy:)
Jakie kable zakupic, zestaw to l6c, zwrotki beda albo w desce albo w bagazniku, lada dzien bedzie wzmacniacz, tweterki w trojkatach, prosze o pomoc w doborze kabli.
Jestem z katowic, gdzie ewentualnie moge zakupic pewne a zarazem nie za drogie kable, o jakim przekroju, 1,5mm??, prosze o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!!
michalm320
31-07-07, 17:49
Hej. Przeczytałem cały ten post i trochę sie zmartwiłem. Mam Civica 6 gen. i z poprzedniego auta zostały mi głośniki Clariona 165mm z odseparowanymi gwizdkami. I jak popatrzyłem jak trzeba ciąć boczek to sie zastanawiam czy nie sprzedać tych co mam i nie kupić np. 135mm głośniki. I moje pytanie jest takie: czy te 135mm głośniki będą pasować bez wycinania boczka???
Nie będa pasowac 13cm głośniki bo w boczku seryjnie sa miejsca pod 16.5cm tylko są chusteczkowe.
jak sie uprzesz to dopasujesz jakos.. nie koniecznie bedzie pasowało ale grac musi :P.. ale czy jest sens jak juz masz głosniki ;>?ja jak narazie tylko wyciolem dziure w boczku i z jakiejś sklejki zrobilem sobie dystans który pomalowałem lakierem... zajeło mi to jakos z 2 godziny wszystko i bez wygłuszania itp juz wiem ze sie opłacało :D a co dopiero jak skoncze xD
Witam
Kupiłem zestaw głośników Helix DB 62.1 i
Mam pytanie, jak przeciągnąć te kable głośnikowe(chce pociągnąć nowe tak jak pisaliście) do przodu. Nie mam pojęcia któredy. Mam samochód z klimatyzacja i przeszkadza mi parownik i to drugie aby zobaczyć gdzie wychodzą do drzwi kable. Nawet nie moge tam włożyć reki. W takim razie gdzie te kable puścić? I jaka kostke trzeba rozwiercać? gdzie ona jest?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Ps.przydaly by sie zdjęcia jak to u Was wygląda.
czy ktos wie jaka jest glebokosc max montazowa glosnikow w 6gen 5d??
i jakie grube dystanse max wejda miedzy blache a maskownice/boczek??
garrish, zajrzyj poprostu porządnie pod tapicerke(mozesz zdjac panele, ale mi obeszło mi sie bez) i tam jest wyjście na zewnatrz. Ja kable nie puszczałem tą gumową (rurką) bo mi nie chciał wejść tam kabel 2x2,5mm. mniejszy zapewne wejdzie ale zapewne na styk. Z drugiej strony od pasazera, zdejmij schoweki tu jest wieksza zabawa;D ja w swojej EJ9 dałem rade przeciągnąc kabel ale fakt taki ze 2 dni to robiłem i włosów siwych od nerwów przybyło :D Mozesz także pojechać do CA ale tam sporo zaspiewaja za taka babranine.
borek88, bez dystansow wejdzie ok 65mm z nim to juz ok 80 mm .Szukaj dystansu pod swój model auta i nie musisz sie martwic czy nie wejda bo sa wyprodukowane specjalnie tak, aby pasowały idealnie miedzy blache a tapicerke.
http://www.allegro.pl/item944398434_dystanse_mdf_honda_civic_accord_crx_ prelude.html
czy te pasuja do 6gen 5d liftback czy jak tam sie to mowi??
borek88, tak te dystansy pasują do tego modelu idealnie.