Zobacz pełną wersję : Zajechałem Skrzynię??
Witam was koledzy forumowicze:) otóż jestem posiadaczem nieugiętej EG3 (D13B2 1994r.)... Przyznaję się bez bicia że od kiedy ją kupiłem tj jakieś 32 tys km temu autko jest bardzo mocno przeze mnie użytkowane. Problem dotyczy skrzyni biegów:( Od samego poczatku zacząłem bardzo często Robić sobie przysłowiowe ćwiary. czasami kilka albo kilkanaście razy dziennie... jakieś pół roku temu założyłem sobie short shifter domowej roboty i od tego czasu co jakiś czas zgrzytała mi dwójka i trójka:( tak delikatnie. czasami w ogóle nie wskoczyła ale to każdemu sie zdarza:cool: Dzisiaj na przysłowiowej ćwiartce trójka już nie weszła w ogóle nawet po kilku próbach:( eh straszny oddźwięk:( W tej chwili sprawa wyglada następująco. Auto jeżdzi i przy bardzo spokojnej zmianie biegów jest okej, ale wystarczy że podciągne ją na obrotach to przy zmainie biegu na trójkę z dwójki albo redukcji z czwórki, bieg wskoczy ale zgrzytnie za każdym razem:( nawet przy porządnym wciśnięciu sprzęgła i odczekaniu chwile aż obroty troche spadną...
Czy na podstawie moich wypocin jest ktokolwiek z was w stanie określić co mi sie skończyło w skrzyni?? Muszę kupić całą?? czy może to tylko synchronizator?? czyy jeszcze co innego?? dodam że na czwórkę jak wbijam na wysokich obrotach to tez zazgrzyta. Przy normalnej jeżdzie jest okej. Na jakie koszty mogę się już nastawiać??
Z góry dziękuje za wszelkie porady. Wiem że robienie 400 metrów EG3 to żenada :oale ja to lubię robić! Pozdrawiam
Hmmm, nie zastanawiałbym się nad remontem Twojej skrzyni, tylko za jakieś nieduże pieniądze kupił używkę...
A jak chcesz ją jeszcze ratować, to sprawdź najpierw czy w ogóle jest w niej coś oleju, może wymiana oleju by jej trochę pomogła... Bo więcej pieniędzy bym nie ładował w tą skrzynię ;)
skolopendra
20-09-09, 10:22
synchronizatory
pozostaje używka lub
zacząłem bardzo często Robić sobie przysłowiowe ćwiary.
hybryda
Czy na podstawie moich wypocin jest ktokolwiek z was w stanie określić co mi sie skończyło w skrzyni?? Muszę kupić całą?? czy może to tylko synchronizator?? czyy jeszcze co innego?? dodam że na czwórkę jak wbijam na wysokich obrotach to tez zazgrzyta. Przy normalnej jeżdzie jest okej. Na jakie koszty mogę się już nastawiać??
Z góry dziękuje za wszelkie porady. Wiem że robienie 400 metrów EG3 to żenada ale ja to lubię robić! Pozdrawiam
W tej sytuacji najlepszym rozwiazaniem bedzie SWAP na K20!!!:eek:
wyciagac skrzynke robic remont + hybryde i miec banana na twarzy.
dokladnie, ja jedną skrzynię zajechałem, kupiłem drugą, okazała się zajechana, kupiłem trzecią ,tym razem s40 na bazie ktorej zrobiona została hybryda i się cieszę.
niestety, mozliwe że pękła Ci przesuwka i dlatego biegi nie wchodzą, juz 2 razy widziałem taką sytuację ,ze miał byc synchronizator bo trójka wchodziła ze zgrzytem a to te aluminiowe gówienka poszły. trzeba rozebrać
ja sie zastanawiam nad opchnieciem swojej hybrydy
duzo tras, spalanie wieksze
szczepan358
20-09-09, 18:17
mam od d16z6 jak cos to pw
a ja mam taki problem ze nie mogę 1 wrzucic po przegazowaniui czyli jak to się populranie mowi spalic laka po stracie
Oglonie skrzynia nic nie zgrzyta ale tej jedyny to za ch*j nie idzie wcisnac
to norma ze jedynka nie wejdzie jak sie toczysz tak juz jest
ja tylko nie rozumiem po co wbijac na looz jak sie ma zamiar na jedynce jechac, nie lepiej obroty na sprzegle podniesc?
Witam jeżeli chodzi o skrzynie to ja mam problem może mi ktoś pomoże ma Civica 5Gen VTI biegi wszystkie wchodzą bez zgrzytu nawet na wysokich obratach lecz problem jest z 2 biegiem i jest tak jak jest auto zimne jest ok jak sie rozgrzeje jak jade na 2 na lekkim gazie to jest głośno rzęzi tak jakby łożysko miało się rozpaść i jak sie przyspiesza to coraz głośńiej to jest na średnich obrotach a po wyżej 5 tyś nie słychać aż tak co to możę być?stan oleju jest OK lecz w oleju są opiłki:(bardzo drobne warto to naprawiać czy skrzynia do wymiany?proszę o kontakt jeżeli ktoś czaji temat GG 6874751 Krzysiek z góry bardzo dziękuje
skolopendra
23-09-09, 12:10
lecz w oleju są opiłki
obawiam się że długo nie pojeździsz
wyciąg ,napraw póki działa ,a szkody będą mniejsze