PDA

Zobacz pełną wersję : Renowacja felg stalowych

MikeFoto
16-09-09, 22:07
Panowie sprawa jest następująca:

Jako, że do zimy jeszcze jest troszkę czasu postanowiłem odnowić moje OEM stalowe felgi. Aktualnie felgi wyglądają źle, liczne ślady korozji, braki złuszczonego lakieru. W zimę nie zamierzam jeździć bez kołpaków ale tak czy siak jakaś część felgi przez otwory w kołpakach jest widoczna. A ja sam czuje dyskomfort psychiczny jeżdżąc na rdzawych kolach.

Jako, że Bóg dał 2 ręce (z czego tylko jedna jest lewa), większość prac robię sam, no chyba, że brak doświadczenia, narzędzi, umiejętności. I tu pojawia się problem, bo chciałbym to zrobić dobrze w warunkach garażowo-plenerowych.

Pytałem wuja Google, ale nie otrzymałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Chodzi o to jak przygotować podłoże (czy wogóle ma to sens bez piaskowania), jaki podkład, farba. Tak aby jakiś czas to wytrzymało.

karas
16-09-09, 22:46
nie wiem jakie posiadasz umiejetnosci lakiernicze ale jezeli takowych nie posiadasz to najlepiej bedzie to wygladało jezeli oddasz je do piaskowania a nastepnie pomalujesz farba proszkowa i wypalisz. Beda wygladaly jak noweczki , lakier sie bedzie dobrze trzymał i bedzie mial odpowiednia fakture.

pawel79
17-09-09, 11:27
Podobna kwestie przerabiałem rok temu. Tez chciałem dawać felgi do piaskowania bo miały duże wżery. Ostatecznie postanowiłem to samemu ogarnąć.
Najpierw szczotka druciana na wiertarkę i czyszczenie starego lakieru i rudej. Tam gdzie nie mogłem podejść wiertarką doczyściłem ręcznie wąską szczotką. Następnie wydmuchanie syfu który pozostał po czyszczeniu ze wszystkich zakamarków. Odtłuszczenie felg rozpuszczalnikiem no i w końcu malowanie. Jako podkład poszła minia, a na nią po wyschnięciu lakier syntetyczny w kolorze czarnym. Fele były malowane pistoletem.
Po pierwszej zimie jestem bardzo zadowolony, lakier zdarł się tylko w otworach od śrub ;)
Oczywiście po piaskowaniu i malowaniu proszkowym efekt i wytrzymałość będą większe, tylko pytanie czy warto to robić skoro i tak będziesz zakładał kołpaki. Wg. mnie nie warto, spróbuj to zrobić samemu, koszta są śmieszne. A jeśli nie będziesz zadowolony to za rok pójdziesz na całość :D

MikeFoto
17-09-09, 11:46
Podobna kwestie przerabiałem rok temu. Tez chciałem dawać felgi do piaskowania bo miały duże wżery. Ostatecznie postanowiłem to samemu ogarnąć.
Najpierw szczotka druciana na wiertarkę i czyszczenie starego lakieru i rudej. Tam gdzie nie mogłem podejść wiertarką doczyściłem ręcznie wąską szczotką. Następnie wydmuchanie syfu który pozostał po czyszczeniu ze wszystkich zakamarków. Odtłuszczenie felg rozpuszczalnikiem no i w końcu malowanie. Jako podkład poszła minia, a na nią po wyschnięciu lakier syntetyczny w kolorze czarnym.

Dzięki za info Paweł. Zastanawiam się czy nie lepszy byłby jakiś podkład. Co do farby to chciałbym użyć Hammerita czarnego, bo mi trochę go zostało po malowaniu osłon tarcz hamulcowych. Rożne opinie czytałem o Hammericie, ale jak pomalowałem nim i zaciski i osłony (fotki w moim temaci), w maju, to do dzisiaj trzymają się rewelacyjnie. Zadnego odprysku.

Postępowałem z tymi elementami tak jak napisałeś. Czyszczenie szotka na wiartarce, recznie oraz odtłuszczanie i malowanie.

sebush
17-09-09, 18:05
ja swoje stalowki w zeszlym roku hammeritem pomalowalem i farba sie trzyma :)

nynex
24-09-09, 16:21
Ja ten zabieg właśnie wykonałem dzisiaj
1-oczyścilem stalówki za pomocą wiertarki i końcówek ala szczota druciana do cna
2-Dokładnie oczyścilem rozpuszczalnikiem
3-Polozylem mpodkład koloryzujący na taki jaki mają być felgi i tego podkładu walnołem 2 warstwy
4-Pomalowalem farbą w sprayu na czarny połysk 4 warstwy na kazda felge

Pozatym jak masz zdolności plastyczne mozesz sobie walnąć np rant na jakis inny jak bedziesz chciał dam ci jakies foto

SpritZer
26-09-09, 21:28
nie wiem jakie posiadasz umiejetnosci lakiernicze ale jezeli takowych nie posiadasz to najlepiej bedzie to wygladało jezeli oddasz je do piaskowania a nastepnie pomalujesz farba proszkowa i wypalisz. Beda wygladaly jak noweczki , lakier sie bedzie dobrze trzymał i bedzie mial odpowiednia fakture.

piasek 80zł
proszek 320zł
400zł (4sztuki 15')za renowacje stalówek? żart chyba

CroX
27-09-09, 01:17
Ja swoje stalu felgi odnawiałem następująco:
1. Zdjęcie z autka.
2. Przetarcie całych papierem sciernym.
3. Odtłuszczenie ropą.
4. Obklejenie taśmą opony przy feldze.
5. Pomalowanie sprayem za 9,5 zł :D
6. Poczekać aż przeschnie, odkleić taśmę i założyć :)

Ja malowałem na mat i wyszło tak jak chciałem :) kumpel w takiej samej kolejności pomalował na połysk i super się prezentują :) wszystko się trzyma i koszta nie są wielkie :) a czas pracy to max godzinka :) i każdą felgę malowałem tylko raz...wiem może i dziwne ale jak dla mnie wyszło elegancko i niczym nówki :)

AniolStraz
27-09-09, 03:20
moze jakas mala prezentacja tego co wyszlo z domowej robotki?

SpritZer
27-09-09, 15:25
Ja swoje stalu felgi odnawiałem następująco:
1. Zdjęcie z autka.
2. Przetarcie całych papierem sciernym.
3. Odtłuszczenie ropą.
4. Obklejenie taśmą opony przy feldze.
5. Pomalowanie sprayem za 9,5 zł :D
6. Poczekać aż przeschnie, odkleić taśmę i założyć :)

Ja malowałem na mat i wyszło tak jak chciałem :) kumpel w takiej samej kolejności pomalował na połysk i super się prezentują :) wszystko się trzyma i koszta nie są wielkie :) a czas pracy to max godzinka :) i każdą felgę malowałem tylko raz...wiem może i dziwne ale jak dla mnie wyszło elegancko i niczym nówki :)

Też tak zrobię :] a na jaki kolor ?czarny ? bo myślę nad białym:D

CroX
27-09-09, 16:57
Ja dałem czarny mat :) ale malować możesz na jaki chcesz :P kwestia gustu :) ja malowałem swoje bo zdjąłem orginalne kapsle bo mi się znudziły a stalu felgi były w opłakanym stanie :P lada dzień będe malował chyba na metalik bo ładniej to wygląda :)

Dziewczynka
22-10-09, 02:25
Nono:) Proszę proszę chyba jutro tez tak zrobię;) Bo też nad tym właśnie rozmyślałam:)
Dzieki za Rady...:) I fajnie z tym rantem... Tylko tutaj akurat kłopot z pomalowaniem go:P

zakit
22-10-09, 15:02
ja swoje robie w podobny sposob

oryginalny kolor to czarny, strasznie zardzewialy wiec czas na renowacje.

szczoty druciane na wiertarke - 10 zł
lakier w srayu - 2x 600ml - 50zł - biały mat
podklad - 2x 400ml - 50zł

najpierw zdzieralem bardzo dlugo rdze (mocne wzery po poprzednim wlascicielu), na to podklad rust stop, i po 3-4 warstwy lakieru. efekt super - jedyne czym sie martwie to ile wytrzyma biala warstwa :(

Dziewczynka
22-10-09, 20:56
Też dziś się z tym uporałam. Kupiłam dodatkowo taki odrdzewiacz odtłuszczacz za chyba 9 zł pomogło to zmyć w szybszy sposób te rdze i brudy takie;/;P
Ale nie mogę nigdzie kupić Hamerajda;/ Jaka jest dobra jeszcze farba? I jako kolor pomalować? czarny czy szary-srebrny??

augustflacha
22-10-09, 22:53
Też dziś się z tym uporałam. Kupiłam dodatkowo taki odrdzewiacz odtłuszczacz za chyba 9 zł pomogło to zmyć w szybszy sposób te rdze i brudy takie;/;P
Ale nie mogę nigdzie kupić Hamerajda;/ Jaka jest dobra jeszcze farba? I jako kolor pomalować? czarny czy szary-srebrny??

czarny,zdecydowanie...ja swoje parę dni temu przemalowałem właśnie ze srebrnego-szarego na czarny połysk i fabryka jest...nawet nie wiedziałem że mam takie zdolności:D ...może minąłem się z powołaniem:D:D:D

Dziewczynka
22-10-09, 23:10
srebrnego-szarego na czarny połysk i fabryka jest...nawet nie wiedziałem że mam takie zdolności ...może minąłem się z powołaniem
A jaką farbą??

Son - Goku
23-10-09, 11:57
Pokazali byście Foto,jak wam to wyszło.

Szczególności z tym białym kolorem ^^

Gorliś
23-10-09, 22:48
U mnie wyszlo tak - bez zbytniego spuszczania sie nad tematem, szybkie pojechanie papierem, szybkie odtluszczenie, szybkie malowanie.
http://img30.imageshack.us/img30/3226/dsc00412r.th.jpg (http://img30.imageshack.us/i/dsc00412r.jpg/)
Ja akurat wybralem czarny mat, nie mam przekonania do bialych stalowek. Zreszta zima, ostatnim dniem w ktorym pozostaly by biale bylby dzien montazu;)

augustflacha
24-10-09, 14:47
A jaką farbą??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ade555bada9176e0.html

a wyszło to tak :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/caaf36582449747c.html

sorki za fotki ale robione telefonem:(

Son - Goku
24-10-09, 16:50
A jaką farbą??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ada9176e0.html

To jakaś specjalna farba na fele??

Podał byś tu pisemnie jaka to ^^ bo na foto rozczytać się nie mogę :D

augustflacha
24-10-09, 17:22
To jakaś specjalna farba na fele??

Podał byś tu pisemnie jaka to ^^ bo na foto rozczytać się nie mogę :D

nie jest tu napisane ze jest specjalnie na fele, w sklepie powiedzialem ze chce do felg i gosc dal mi to

firma CAR-REP automotive products....black gloss, czarny połysk....jest to lakier produkcji niemieckiej...dezodorancik 500ml za 15 pln-ów, nie kupój mniejszego bo Ci nie wystarczy:)pzdr

Son - Goku
24-10-09, 22:03
ahh, no oka :D

To teraz jestem ciekaw jak na biało to wychodzi

Dziewczynka
28-10-09, 00:32
Tez bardzo chętnie zobaczę bialutkie staluweczki xD
Moje zdanie co do nich jednak jest takie,że na zime dośc nie praktyczne...
Klimat mamy taki, a nie inny i przeważnie jest ciapa...;/
dlatego tez te felusie więcej będą brudne niż białe. A na tej bieli brud będzie pięknie się prezentował:);P

zabas
01-11-09, 14:10
dziś założyłem stalufele no i dość dużo rdzy się na nich pojawiło :) ale w tym roku już ich chyba nie będe malował :D założe jakiegoś kołpaka. :)
Ale moje pytanie jest właśnie co do kolorów. tylko w rachube u was wchodzą czarne stalówki ? chętnie bym zobaczył jak wyglądają na aucie białe bądz inne :) takie oczoje.... :D np. zielony Tein ? do białego auta mojej dziewczyny co wy na to ?
w jdm często sie widzi kolorowe alumy - co powiecie na stalówki takie ? bo szczerze jakbym miał czarne autko to stalówki byłyby już białe :D