Zobacz pełną wersję : Wymiana tarcz, jaki gwint?? Lewy czy prawy??
streetracer
15-09-09, 14:17
Mecze sie juz 2 dzien i nie moge odkrecic sruby co trzymie tarcze. Jaki jest tam gwint??
streetracer
15-09-09, 14:22
Dziekowa. A wymieniałeś moze tarcze?? Tez sie tak przy tym pociłes??
ja wymienialem i tez mi sruby mocujace tarcze nie chcialy puscic i zrobilem to sposobem udalo mi sie rozwiercic glowke sruby wiertlem 10 a potem w te 2 otwory co masz wolne wkrecilem inne srubki ktore wypychaly tarcze z pisata az sama mi zeskoczyla.
bardzo pomocny jest śrubokręt udarowy co sie bije w niego młotkiem i śruba sama sie odkręca z każdym uderzeniem co do pracy prze wymianie tarcz ro chwila 30 minut na stronę po założeniu przemyj tarcze zmywaczem do tarcz i pamiętaj że przez jakiś czas musisz ostrożnie hamować by ich nie przegrzać
streetracer
15-09-09, 22:25
Dzieki za rady. Ale po chwili namysłu doszłem do wniosku ze nie trzeba w ogoleodkrecac tych srub:) tarcze trzymaja sie tylko na tych 2 małych srubkach:) Tarcze były tak mocno zapieczone i dlatego tak trzymały. A co do nowych tarcz to kupiłem sobie juz lepsze w sesie nacinane i nawiercane wiec mysle ze nie beda sie az tak grzac:)ale wiadomo musze sie troche dotrzec
Dzieki za rady. Ale po chwili namysłu doszłem do wniosku ze nie trzeba w ogoleodkrecac tych srub:) tarcze trzymaja sie tylko na tych 2 małych srubkach:) Tarcze były tak mocno zapieczone i dlatego tak trzymały. A co do nowych tarcz to kupiłem sobie juz lepsze w sesie nacinane i nawiercane wiec mysle ze nie beda sie az tak grzac:)ale wiadomo musze sie troche dotrzec
tarcze ebc?
streetracer
17-09-09, 05:14
Tarcze ATM i klocki ferodo
A możesz zdradzić ile kosztowały te tarcze ?
A ja pytanko troche z innej beczki. W civicu 5D z 95 roku sa tarcze czy bebny??
streetracer
17-09-09, 15:48
Wiec tak. Klocki FERODO SL 115zł za komplet a jesli chodzi o tarcze to 130zł szt. Mam honde koncówka 97r. i z przodu sa tarcze a z tyłu jeszcze niestety bedny. I jesli chodzi o 95r. mysle ze bedzie tak samo.
A ja pytanko troche z innej beczki. W civicu 5D z 95 roku sa tarcze czy bebny??
To zależy jaki jest silnik. W 1.4 i 1.5 były przód tarcze a tył bębny a w Hondach 5D z silnikami 1.6 i 1.8 były wszystkie hamulce tarczowe. Nie jestem pewien czy w 1.5 po lifcie tez nie były z tyłu tarczowe.
A tak poza tym to przecież można to bardzo łatwo sprawdzić wystarczy zdjąć koło i widać jakie są.
Widać przez otwory w feldze :)
W moim 1.5 po lifcie są z tyłu tarcze.
streetracer
17-09-09, 22:54
Z tego cosie orientuje to w silnikach VTI sa napewno a nie wiem jak w pozostałych:> w kazdym razie z mojego nabytku jestem zadowolony:>
Wiec tak. Klocki FERODO SL 115zł za komplet a jesli chodzi o tarcze to 130zł szt.
Bardzo przystępna ta cena tarcz. Porównując do Brembo Max to wręcz taniocha. Zdążyłeś już dotrzeć komplecik ? Jak hamuje w porównaniu do serii ?
streetracer
18-09-09, 11:34
No powiem szczerze ze trafiłem na okazje. Kazdy mowi ze tanio. Jezdze na klockach i tarczach od srody, zrobiłem 130km wiec nie wiem czy sa juz dotarte ale mowie szczerze ze jest roznica duza:) lekko naciskam na hamulec a auto stoi w miejscu
http://allegro.pl/item744974497_lozysko_kola_tyl_honda_civic.html - te lozysko pasowaloby do mojego modelu? W opisie nie jest wymieniony...
http://allegro.pl/item744974497_lozysko_kola_tyl_honda_civic.html - te lozysko pasowaloby do mojego modelu? W opisie nie jest wymieniony...
nie ma w opisie Twojego modelu więc chyba lepiej nie ryzykować.
streetracer
18-09-09, 22:59
owiac szczerze to nie wiem. Tak jak mowi BADMAN lepiej nie ryzykowac. Mozesz zadac pytanie sprzedajacemu i jego zapytac czy bedzie pasowac.