PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie

Lord_ZED
13-05-06, 21:11
Ostatnio sobie przeglądałem co tam ludzie kombinują aby im fury nie zgarneli. I wpadł mi do głowy 1 pomysł całkiem orginalny hehe. Bo wszyscy ukrywają jakieś guziki gdzieś niewiadomo gdzie.
A ja mam pomysł. Aby odcięcie np zapłonu bądź pompy paliwa było sterowane z radia samochodowego :D .
Znaczy standardowy pomysł z przekaźnikiem ale zamiast sygnału z ukrytego guzika podawać sygnał z auto anteny z radia.
Działa to tak ze jak niemasz panela w aucie to niemożesz odpalić radia przez co nieda się uruchomić auta bo niema sygnału na auto antene 8) .
Plusy to to że nikt auta nie buchnie jak niemasz panela w środku.
Minus to że jak sie radio zepsuje to nigdzie nie pojedziesz bez obejścia zabezpieczenia.
JAk wam sie podoba ?? Może ktoś zrobi takie triko ??

pirus
13-05-06, 21:17
Moj znajomy tak zrobil i jest zadowolony. Pomysl jest ciekawy i napewno stanowi jakies zabezpieczenie przed zlodziejem.

TOMI 3D
14-05-06, 09:55
A jak panel będziesz miał w ręku , a okaże się , że buchnęli bebechy z auta to co wtedy??? Do sklepu po nowe radio i fura odpalona??? Co w takim przypadku???

pirus
14-05-06, 10:31
Jak bedziesz mial przekznik za radiem, to mozesz sobie wtedy kabalki spiac i pojechac do sklepu po radio.

Lord_ZED
14-05-06, 13:47
Dokładnie Bo tu chodzi tylko o podanie +12V na kabelek a z tym problemów niema w aucie. Zwłaszcza przy kostce od radia :).

E2rd
15-05-06, 18:19
Pomysł ciekawy, ale jak będziesz chciał radio wyłączyć i zgaśnie furka ???? Jedyne co to je ściszyć a będzie świeciło hehehe, bo napięcie jest przecież tylko przy wlączonym.

Lord_ZED
15-05-06, 19:55
EEE widze że nieczaisz o co chodzi do konca. Wystarczy raz podać napiecie i sie przekaźnik przeloczy. A jak masz ukryty guzik to go trzymasz podczas jazdy ?? :lol:

ppm702
15-05-06, 22:27
Wystarczy raz podać napiecie i sie przekaźnik przeloczy. A jak masz ukryty guzik to go trzymasz podczas jazdy ?
mówisz o przekaźniku impulsowym. Pamiętaj, że on potrzebuje drugiego impulsu, aby zmienić stan (w tym trybie, o którym piszesz).

Niestety to rozwiązanie przy niedokładnym montażu, bądź zimnym lucie gdzieś po drodze może sprawić troszkę kłopotów w trakcie jazdy.

marf
16-05-06, 15:36
Takie rozwiązanie juz widziałem kiedyś w Audi 100 z 96 roku, i bodajże było oryginalne (tzreba włączyć radio aby odpalić) - pomysł bardzo dobry !!!

E2rd
19-05-06, 12:20
To trzeba było napisać, że przekaźnik będzie na podtrzymaniu i tu zmienia się postać rzeczy. to nie mam uwag.

Pomysł OK