Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czym wypolerowac taki lakier?

bednar_skc
15-09-09, 06:40
Mam pytanko czym wypolerowac auto takiego koloru?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e21d8d1d6ce37d6.html
na zdj jest on troszke ciemniejszy, w sloncu taki cynamon czy cos...

czym zlikwidowac zarysowania? by byl lakier idealny jak np maja na gieldach samochody po 15 lat :P

Poprosze o pomoc

SpritZer
15-09-09, 16:16
bo te 15latki są po niemcu zadbane i garażowane:D

kuba_guzik110
15-09-09, 20:56
pasta lekko scierna na polerke i jedziesz potem mleczko na polerke i znowu jedziesz i potem recznie wszystko ladnie wycierasz jakąś sciereczka z mikrofibri czy jak to się pisze, chodzi o to żeby nie było tłuste i będzie git

kuchar89
18-09-09, 00:08
tylko jezeli ktos niemial polerki w rece(mowie o polerce takiej jak maja lakiernicy)moze niezlego bigosu narobic na lakierze....

rosiniak99
18-09-09, 15:29
tylko jezeli ktos niemial polerki w rece(mowie o polerce takiej jak maja lakiernicy)moze niezlego bigosu narobic na lakierze....

Sam zrobiłem kiedyś taki bigos :D

kuba_guzik110
18-09-09, 18:13
moj kolega nigdy nie mial polerki w reku i tak wypolerowal autko ze swieci sie jak lustro :)

kozik150184
20-09-09, 20:56
Witam!!!
Kolego polerownie lakieru jest bardzo czasochłonne i nie jest takie proste jak się wydaje.
napisze ci parę punktów jak to zrobić i co potrzebujesz.
1.Papier wodny o grubości 1500 oraz 2000
2.Pastę polerską (polecam feraklę w miarę przystępnej cenie i efektowną)
3.Maszynkę polerską(nie może być maszynka z tesco rotacyjna poszykaj na allegro )
4.Twardą gąbkę polerującą najlepiej na gwint nie na rzep
Jeśli posiadasz to wszystko to możesz zabrać się za odnowę lakieru:

1.Umyć dokładnie uto aby nie było na nim nic piaseczku.
2.przecierać klar papierkiem wodnym 1500(grubość ziarna) uważać aby nie przetrzeć klaru ani lakieru
3.Gdy przetrzesz całe autko papierkiem 1500 zaczynasz szlifować go papierem 2000(papier 1500 usunie zniszczoną powłokę klaru bądź lakieru papier 2000 wygładzi go i usunie delikatne ryski po papierze 1500.
4.Jaeśli go już przetrzesz proponuje go umyć.
5.I zanynamy polerowanie włączamy maszynkę na najniższe obroty gąbkę delikatnie moczymy wodą(gąbka nie może być sucha) potem nakładamy pastę na gąbkę(radzę zakryć plastikowe elementy) i zaczynamy polerować pamiętaj o tym że lakier nie może być nagrzany oraz o tym żeby nie trzymać maszynki polerującej za długo w jednym miejscu gdyż przypailsz lakier.(w twoim przypadku polerowanie całego auta powinno cię wynieść z 8 godzin)
6.Gdy go wypolerujesz należy umyć gąbke i wysuszyć.
7.Gdy już będzie sucha zakładasz ją spowrotem na maszynkę i polerujesz aż sciągniesz całą paste i uzyskasz idealny połysk.
8.Gdy skończysz efekt będziesz miał taki jak byś wyjechał od lakiernika z świeżym lakierem.

Dobry lakiernik całe autko zrobi w 4 godzinki i skasuje za to około 350zł.

Jeśli chodzi ci o same polerowanie lakieru to wystarczy pasta np TEMPO lekkościerna i polerka terz będzie efekt ale nie taki nie ściągnie ci grubszych rys!!!

Powodzenia i miłej roboty

Lukasz04
20-09-09, 21:53
5.I zanynamy polerowanie włączamy maszynkę na najniższe obroty gąbkę delikatnie moczymy wodą(gąbka nie może być sucha)

Zależy od tego jaką masz pastę. Ja ostatnio dostałem od brata taka którą bez użycia wody się poleruje.

milycoupe
23-09-09, 09:29
Ja ostatnio jechałem pastą G3 a potem balsam jakiś :) efekt - rewelacyjny :D powodzenia.

Lukasz04
23-09-09, 10:21
Z G3 trzeba uważać i patrzeć żeby było ciągle mokro bo szybko lakier można popalić :)