Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15b2 + blos -> mpfi + blos

ppiotrek
15-09-09, 00:19
Witam!

Mam zamontowanego blosa, silnik d15b2. Jest to instalacja pierwszej generacji. Wszyzstko jest ok, ale planuję w najbliższym czasie wsadzić wielopunktowy wtrysk od z2. Martwię się jednak co będzie z gazem. Czy może zostać blos? Będę coś jeszcze potrzebował?

Pozdrawiam.

yautja
15-09-09, 11:25
Spokojnie może zostać.

ppiotrek
15-09-09, 12:17
Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie :) Teraz zapewne muszę mieć emulator wtrysków, tak? Czy będę mógł go podłączyć pod zestaw od silnika z2?

misza
15-09-09, 19:45
musisz miec emulator do wielopunktu. w d15b2 są dwa wtryski i pasuje do niego tylko jeden emulator pd44. sprawdz czy masz taki (protec digital 44). jesli tak to musisz zmienic. ale znając zycie gazownik montujący gaz o tym nie wiedział, założył emulator do wielopunktu i zostawił 2 wolne kable. wtedy mozesz go zostawic pod mpfi.

ppiotrek
16-09-09, 20:16
niestety nie wiem za bardzo gdzie szukać tego emulatora :/ proszę o wskazówkę ;)

piroman
16-09-09, 20:42
Np taki http://www.megapol.com.pl/?p=productsMore&iProduct=280&sName=Emulator-PD21-(4-cyl,-z-wtyczkami)

ppiotrek
24-09-09, 00:33
Sprawa wygląda tak, że jestem już po zamontowaniu wielopunktu. Nie znalazłem emulatora, za to przy samym kompie ktoś zrobił niezły burdel (są trzy przekaźniki). Teraz mam pytanie co z tym zrobić. Gaz i tak mam obecnie odłączony. Czy dobrym wyjściem będzie 'naprawienie' wiązki do serii, po prostu wywaliłbym te przekaźniki i założył pod maską emulator?

piroman
24-09-09, 00:39
Czy dobrym wyjściem będzie 'naprawienie' wiązki do serii, po prostu wywaliłbym te przekaźniki i założył pod maską emulator?

Ja bym tak wlasnie zrobił

majchas
04-10-09, 22:49
mam podobne pytanie... zalozylem sobie komplet na mpfi. Mialem wczesniej 2 gen gazu. Sprawdzalem i emulator jest od pelnego wtrysku. Tylko teraz mam pytanie... ile gazownik moze chciec za podlaczenie wszystkiego? Czy musi wsadzac jakies nowe komponenty? chce wiedziec taka orientalana cene zeby mnie nikt nie chcial wyciac na wala ;)

piroman
04-10-09, 23:16
Jesli faktycznie masz emulator do pelnego wtrysku to wystarczy tylko odpowiednio podlaczyc pod nowe wtryski i nic wiecej nie musisz dokładać. Jak nie dasz rady sam tego zrobic to mysle ze u gazownikow to wiecej jak 20-30zl nie powinno kosztowac

arekgr
05-10-09, 07:17
A ja na Waszym miejscu, zwróciłbym uwagę, jak wydajny macie parownik. Bo bardzo popularne było zakładanie przy II gen takich do 90km, a jak wiadomo, blos "potrzebuje" sporych zapasów w tejże wydajności ;)

shantillas
05-10-09, 16:31
Ja bylem u gazownikow i za podlaczenie kabli, mikser i emulator krzyczeli od 300 do 500zl co jest kpina. Podlaczenie ogarnalem sam, uzywany emulator z wtyczkami na wtryski wyrwalem za 10zl a nowy mikser BRC i gratis sruba do regulacji za 50zl. Spalanie po miescie jakies 10-11l/100km. Jak na b2/b7 ze ssacym od d16z6 i wydechowym 4-2-1 oraz tym ze to jezdzi w automacie spalanie jest do przyjecia.

zed
08-10-09, 11:40
A ja na Waszym miejscu, zwróciłbym uwagę, jak wydajny macie parownik. Bo bardzo popularne było zakładanie przy II gen takich do 90km, a jak wiadomo, blos "potrzebuje" sporych zapasów w tejże wydajności ;)

Dokladnie. U mnie po zalozeniu gazu do d16y3 ktora ma katalogowo 113km byl straszny mul na gazie wiec jezdzilem na regulacje ktore nic nie pomagaly. W gornym zakresie obrotow po prostu bylo za ubogo. Pozniej juz z glowa z6 i blosem bylo lepiej bo wywalilem ta zwezke/mixer w dolocie.Spalanie minimalnie spadlo i osiagi tez sie polepszyly ale przy zalaczeniu VTEC zamiast lepiej isc czuc bylo ze za malo dostaje. Prawda jest taka ze montuja najtanszy shit i jak nie dopilnujesz to bedziesz pozniej jezdzil tracil czas itd. Powodzenia

arekgr
08-10-09, 15:32
Warto dodać, że jazda na ubogiej mieszance to... W sumie shantillas do swojej B7 potrzebuje jakiegoś ~150km. Wtedy nie powinno być ubogo :D

zed
11-10-09, 18:49
Dokladnie :D lepiej zeby bylo za bogato niz za ubogo i zeby komp od gazu wystarczajaco szybko reagowal

ppiotrek
14-10-09, 19:34
Witam ponownie!

Sprawa wygląda, że wróciłem do gazu. I mam mały kłopot. Otóż przeszedłem na instalcję drugiej generacji opartą na bingo. Niestety na gazie wywala błąd 17 (prędkościomierz) a po przejażdżce zapala się błąd 1 (sonda lambda). Co z tym fantem zrobić? Gazownik proponuje wyciąć przekaźnikiem checka, ale nie rozumiem dlaczego skoro mam emulator (?).

Pozdro.

piroman
14-10-09, 20:35
Co do błędu 17 to sprawdziłbym krokowca, raz się spotkałem z takim przypadkiem i dodatkowo ktoś jeszcze ograniczył dopływ powietrza do krokowca poprzez ściśnięcie wężyka. Po wymianie problem się nie pojawił.
Co do sondy to w komputerze bingo można poustawiać kilka parametrów dot. emulacji sondy, m.in:

- typ (0..1)V;(0..5)V ”-”; (0..5)V ”+”; (5..0)V ”-”; (5..0)V ”+”; (0,8..1,6)V
- punkt neutralny sondy (40..60)% zakresu np: dla (0..1)V - (0,40..0,60)V
- czas opóźnienia odczytu sondy lambda (0:05 - 21:15) min:sek
- emulacja sondy Lambda przebieg, masa, odłączona
- czas emulacji stanu “L” i “H” (0,025...6,375) sek.

Jak masz kabelek i program to spróbuj innych ustawień niż masz dotychczas a jak nie to jedź do gazowników niech ustawią żeby było OK, a nie jakieś odcinanie checka przekaźnikami

ppiotrek
14-10-09, 21:07
Dzięki wielkie za zainteresowanie moim problemem.

Jaki związek ma błąd 17 i krokowy? Jak dla mnie to się nie trzyma kupy. Przecież u mnie prędkościomierz jest na linkę (która wchodzi do skrzyni)... Nie rozumiem.
Oglądałem wszystko pod maską po skończonej robocie gazownika. Wszystko jest na swoim miejscu.

Kumpel ma ten sam problem na bingo m w d16y3, tylko jemu to nie przeszkadza. Nie spotkał się ktoś z czymś takim?

Właśnie czytam instrukcję obsługi do bingo. Wygląda na to, że będę musiał zainwestować w kabel. Wie ktoś jakie wartości mniej więcej powinienem poustawiać?

Pozdrawiam!

piroman
18-10-09, 21:11
Jaki związek ma błąd 17 i krokowy? Jak dla mnie to się nie trzyma kupy. Przecież u mnie prędkościomierz jest na linkę (która wchodzi do skrzyni)... Nie rozumiem.
Na zdrowy rozsądek nie ma żadnego związku, ale wiem, że raz miałem taki problem i po zmianie krokowca problem zniknął, a błąd 17 czasem właśnie z niewiadomego powodu pojawia się w autach z inst. lpg i na pewno nie ma wtedy żadnego związku z uszkodzonym czujnikiem vss, ewentualnie może być coś ze zbyt dużą dawką powietrza, albo jakimś lewym dopływem powietrza
Wie ktoś jakie wartości mniej więcej powinienem poustawiać?
mniej wiecej coś takiego:
- typ - (0..1)V
- punkt neutralny sondy - (0,40..0,60)V
- czas opóźnienia odczytu sondy lambda - 0:30
- emulacja sondy Lambda: przebieg
- czas emulacji stanu “L” i “H”: poeksperymentuj, mniej wiecej coś z przedziału 0,01-1