Zobacz pełną wersję : Co może piszczeć?
Mam pytanie bo coś piszczy typowo jak przy zbyt luźnym pasku klinowym czyli na 1 lub 2 biegu przy dodawaniu gazu z niskich obrotów. Myślałem że to któryś z pasków więc wymieniłem oba i są raczej dobrze naciągnięte. A jednak coś piszczy, niby lżej niż wcześniej ale jednak. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc.
siemens_15
15-09-09, 01:46
pompa wody lub rolka napinająca
pompa wody lub rolka napinająca
To oznacza, że pompa wody jest na wykończeniu?
analyzer64
15-09-09, 17:57
Tak to oznacza, że łożysko w pompie już jest do wymiany (czy cała pompa do wymiany), piszczeć może też łżysko w alternatorze, chociaż awaria łożyska głównie objawia się wyciem a nie piszczeniem.
siemens_15
16-09-09, 00:40
Łożyska w pompie się nie wymienia. Wymienia się całą pompę. Kiedy zmieniany miałeś rozrząd? Jak chcesz wymieniać pompę to rób odrazu rozrząd (pasek, rolka, pompa). Cena za robociznę ta sama i nie trzeba będzie robić 2x
Łożyska w pompie się nie wymienia. Wymienia się całą pompę. Kiedy zmieniany miałeś rozrząd? Jak chcesz wymieniać pompę to rób odrazu rozrząd (pasek, rolka, pompa). Cena za robociznę ta sama i nie trzeba będzie robić 2x
Problem w tym, że rozrząd już był robiony jakieś 10 tys. km temu ale wtedy nikt nie pomyślał o pompie bo nic nie piszczało.
Ja mam taką zasadę! Wymiana rozrządu to i pompy.Bo to chodzi na jednym pasku i tak samo się zużywa.
maciek070188
16-09-09, 16:49
swieta prawda albinie ja wymienilem wszytsko na raz i mam z glowy do konca kadencji hankii w moich rekach;]
Trochę odkopię temat, ale kupiłem auto od założyciela tego tematu, a problem zauważyłem dopiero parę dni po kupnie (jak widać, nie został on rozwiązany) :P
Piski występują po paru minutach jazdy tylko podczas ruszania i przy ruszaniu na niskich obrotach. Jest sposób, żeby sprawdzić, czy to rzeczywiście pompa wody? I jaki jest koszt wymiany takiej pompy? Za co jest ona odpowiedzialna i jakie mogą być skutki, jeśli niezostanie ona wymieniona?