Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Antena CB... dyskretna :)

Jacq
13-05-06, 14:59
Witam,

Mam już radyjko, dwa dni z anteną na magnesie jezdzilem
i stwierdziłem, że bede montował antene na stałe.

Tak ma zrobione np. ppm u siebie..

Antena ma być "dyskretna"..

To co znalazłem i pewnie kupie to President Vermont:
http://www.canex.pl/index1.php?page=20062

Miał ktoś do czynienia z ta antenką?? Może polecacie coś innego??

Pozdrawiam

ppm702
15-05-06, 10:55
rozwiązanie o tyel dobre, że masz antenę na stałe zwartą porzadnie z masą. Tak naprawdę o ile chcesz dowiedzieć się o drogę (a nie łączyć z USA) to każda antena pasująca Ci optycznie da radę :)

The Stig
18-04-08, 19:30
Witam, pilne pytanie w sprawie anteny do CB, co byście polecili do radia President Harry II. Ogólnie zależy mi żeby była dobrej jakości i najlepiej nie za długa tak do 60 cm. Antena do auta dostawczego. Myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/item341719493_okazja_nowa_antena_cb_president_flor ida_od_ss.html

wolek
20-04-08, 22:32
Witam
Powiem ci ze president florida jest dobrą anteną.
kolega co sie zajmuje komputerami w samochodach powiedział ze bardzo dobrze zbiera jest mała i dyskretna i na allegro widzę ze dobre pieniądze za nią chcą bo ja okolo półtora roku temu prawie 200 zl płaciłem za nią. Osobiscie ją polecam ;) :d

voxuran
22-06-08, 21:24
Chętnie podłączę się do tematu. Mianowicie dostałem od swojej dziewczyny radio cobra 75 wx st i teraz moje pytanie jest takie jaką antenę polecacie. Wiem że im dłuższa tym lepsza ale mi chodzi o sposób mocowania , wiercenie dziury w dachu kategorycznie odpada. A magnesówki mają raczej słabe parametry (poprawcie mnie jeśli sie mylę) poza tym taka antena może chyba odpaść i wtedy dopiero jest klops totalny, zastanawiałem sie na antena umocowaną na jakimś uchwycie, pełno tego na Allegro czy ktoś ma takie rozwiązanie może jakieś foto?

kurgan
23-06-08, 10:16
mam unidena 520 i wilsona 98 cm. montowana na magnes na tyle z lewej strony przy lotce (smigam hb)- jest ok. slysze wszystko inni tez mnie dobrze slysza (bez trzaskow itd.). miejsce montazu tak naprawde dowolne, ale chodzi tez o wygode w chowaniu jak masz magnesowke :)

voxuran
26-06-08, 12:36
moja antenka to Canex BFU 795B i ta antena jakoś nie przypadła mi do gustu jest jakoś licho wykonana, a w sieci nic nie ma na jej temat ma ktoś coś podobnego?

Bzyk_
26-06-08, 15:39
Witam,

Mam już radyjko, dwa dni z anteną na magnesie jezdzilem
i stwierdziłem, że bede montował antene na stałe.

Tak ma zrobione np. ppm u siebie..

Antena ma być "dyskretna"..

To co znalazłem i pewnie kupie to President Vermont:
http://www.canex.pl/index1.php?page=20062

Miał ktoś do czynienia z ta antenką?? Może polecacie coś innego??

Pozdrawiam

Szukasz anteny dyskretnej ? Sirio triflex
http://allegro.pl/item383908122_cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm_fa ktura_nowe.html

Sprawdzane już na kilku autach, stroii się bardzo dobrze (1,3- 1,5) i działa naprawdę poprawnie.

uboat
27-06-08, 22:48
... A magnesówki mają raczej słabe parametry (poprawcie mnie jeśli sie mylę) poza tym taka antena może chyba odpaść i wtedy dopiero jest klops totalny, ...

odpaść raczej nie odpadnie, chyba, że pomiędzy anteną o blachą masz pełno brudu. Nie raz leciałem 190 z anteną Sirio 145 i nie odpadła (fakt faktem, że w instrukcji mówią że można max 110 km/h, ale po co by mi wtedy było cb ;) )

voxuran
04-07-08, 21:56
Mam jeszcze jedno pytanko, wiadomo że antena montażowa jest lepsza, ale nie każdy chce dziurawić dach swojego cuda. Podobno antena żeby działała dobrze powinna stykać się z masą (karoserią) samochodu a tak maja anteny montażowe, więc teoretycznie antena montażowa zamocowana w jakimś wymyślnym uchwycie który jest przykręcony do karoserii powinna działać lepiej niż antena na magnesie czy rozumuję prawidłowo?:rolleyes:

piter123
05-07-08, 19:37
voxuran każda antena montowana na stałe jest lepsza od jej odpowiednika magnesowego, te na uchwytach rynienkowych czy bagażnikowych takich jak fs 40 też

jakub005
11-07-08, 22:05
na jakim paśmie rozmawiacie AM czy FM ??

kopernick
11-07-08, 22:44
przy strojeniu anteny fachowiec powiedział mi ze w Polsce gada sie na AM. jak sprobujesz cos powiedziec na FM albo bedziesz chciał kogoś dobrze uslyszec to nie uda ci sie ani jedno ani drugie.:D

Malik
21-01-12, 10:44
Mam pytanie do kolegi Jacq odnosnie montażu anteny Vermont.

Właśnie chciałem zamontować taką antenę w miejscu oryginalnej (nie chcę mieć dwóch anten na dachu - parkuję pod blokiem) i właśnie zaskoczyło mnie to że oryginalna montowana jest na trzy śrubki a vermont ma jedną , dwie zostają odsłonięte.
Gdzie zamontowałeś swoją antenę ? W miejscu oryginalnej czy w miejscu spryskiwacza tylnej szyby?

RazoR91
21-01-12, 12:16
Malik nie chcę cię zmartwić ale uzytkownik Jacq: Ostatnio aktywny 20-11-08 16:06

Malik
21-01-12, 19:54
Już zamontowałem tą antenkę , w miejscu oryginalnej.
Teraz kombinuje jakby to zaślepić te dwa otworki