Zobacz pełną wersję : Antena CB... dyskretna :)
Witam,
Mam już radyjko, dwa dni z anteną na magnesie jezdzilem
i stwierdziłem, że bede montował antene na stałe.
Tak ma zrobione np. ppm u siebie..
Antena ma być "dyskretna"..
To co znalazłem i pewnie kupie to President Vermont:
http://www.canex.pl/index1.php?page=20062
Miał ktoś do czynienia z ta antenką?? Może polecacie coś innego??
Pozdrawiam
rozwiązanie o tyel dobre, że masz antenę na stałe zwartą porzadnie z masą. Tak naprawdę o ile chcesz dowiedzieć się o drogę (a nie łączyć z USA) to każda antena pasująca Ci optycznie da radę :)
Witam, pilne pytanie w sprawie anteny do CB, co byście polecili do radia President Harry II. Ogólnie zależy mi żeby była dobrej jakości i najlepiej nie za długa tak do 60 cm. Antena do auta dostawczego. Myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/item341719493_okazja_nowa_antena_cb_president_flor ida_od_ss.html
Witam
Powiem ci ze president florida jest dobrą anteną.
kolega co sie zajmuje komputerami w samochodach powiedział ze bardzo dobrze zbiera jest mała i dyskretna i na allegro widzę ze dobre pieniądze za nią chcą bo ja okolo półtora roku temu prawie 200 zl płaciłem za nią. Osobiscie ją polecam ;) :d
Chętnie podłączę się do tematu. Mianowicie dostałem od swojej dziewczyny radio cobra 75 wx st i teraz moje pytanie jest takie jaką antenę polecacie. Wiem że im dłuższa tym lepsza ale mi chodzi o sposób mocowania , wiercenie dziury w dachu kategorycznie odpada. A magnesówki mają raczej słabe parametry (poprawcie mnie jeśli sie mylę) poza tym taka antena może chyba odpaść i wtedy dopiero jest klops totalny, zastanawiałem sie na antena umocowaną na jakimś uchwycie, pełno tego na Allegro czy ktoś ma takie rozwiązanie może jakieś foto?
mam unidena 520 i wilsona 98 cm. montowana na magnes na tyle z lewej strony przy lotce (smigam hb)- jest ok. slysze wszystko inni tez mnie dobrze slysza (bez trzaskow itd.). miejsce montazu tak naprawde dowolne, ale chodzi tez o wygode w chowaniu jak masz magnesowke :)
moja antenka to Canex BFU 795B i ta antena jakoś nie przypadła mi do gustu jest jakoś licho wykonana, a w sieci nic nie ma na jej temat ma ktoś coś podobnego?
Witam,
Mam już radyjko, dwa dni z anteną na magnesie jezdzilem
i stwierdziłem, że bede montował antene na stałe.
Tak ma zrobione np. ppm u siebie..
Antena ma być "dyskretna"..
To co znalazłem i pewnie kupie to President Vermont:
http://www.canex.pl/index1.php?page=20062
Miał ktoś do czynienia z ta antenką?? Może polecacie coś innego??
Pozdrawiam
Szukasz anteny dyskretnej ? Sirio triflex
http://allegro.pl/item383908122_cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm_fa ktura_nowe.html
Sprawdzane już na kilku autach, stroii się bardzo dobrze (1,3- 1,5) i działa naprawdę poprawnie.
... A magnesówki mają raczej słabe parametry (poprawcie mnie jeśli sie mylę) poza tym taka antena może chyba odpaść i wtedy dopiero jest klops totalny, ...
odpaść raczej nie odpadnie, chyba, że pomiędzy anteną o blachą masz pełno brudu. Nie raz leciałem 190 z anteną Sirio 145 i nie odpadła (fakt faktem, że w instrukcji mówią że można max 110 km/h, ale po co by mi wtedy było cb ;) )
Mam jeszcze jedno pytanko, wiadomo że antena montażowa jest lepsza, ale nie każdy chce dziurawić dach swojego cuda. Podobno antena żeby działała dobrze powinna stykać się z masą (karoserią) samochodu a tak maja anteny montażowe, więc teoretycznie antena montażowa zamocowana w jakimś wymyślnym uchwycie który jest przykręcony do karoserii powinna działać lepiej niż antena na magnesie czy rozumuję prawidłowo?:rolleyes:
voxuran każda antena montowana na stałe jest lepsza od jej odpowiednika magnesowego, te na uchwytach rynienkowych czy bagażnikowych takich jak fs 40 też
na jakim paśmie rozmawiacie AM czy FM ??
przy strojeniu anteny fachowiec powiedział mi ze w Polsce gada sie na AM. jak sprobujesz cos powiedziec na FM albo bedziesz chciał kogoś dobrze uslyszec to nie uda ci sie ani jedno ani drugie.:D
Mam pytanie do kolegi Jacq odnosnie montażu anteny Vermont.
Właśnie chciałem zamontować taką antenę w miejscu oryginalnej (nie chcę mieć dwóch anten na dachu - parkuję pod blokiem) i właśnie zaskoczyło mnie to że oryginalna montowana jest na trzy śrubki a vermont ma jedną , dwie zostają odsłonięte.
Gdzie zamontowałeś swoją antenę ? W miejscu oryginalnej czy w miejscu spryskiwacza tylnej szyby?
Malik nie chcę cię zmartwić ale uzytkownik Jacq: Ostatnio aktywny 20-11-08 16:06
Już zamontowałem tą antenkę , w miejscu oryginalnej.
Teraz kombinuje jakby to zaślepić te dwa otworki