Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spadające obroty przy "pompowaniu" hamulcem.

raq22100
13-09-09, 15:41
Witam,

Honda Civic 1.4iS '99r 5D. Mam taki problem, otóż kiedy naciskam hamulec kilka razy, obroty rosną do 1.2-1.5k, kiedy puszczam, obroty spadają do 500~, mam wrazenie że Honda zaczyna się dusić, ale nie gaśnie, po kilkunastu sekundach robi się jakieś 700~ (ale to chyba też za mało), bo przy przygazowaniu strzałka opada na jakieś 800~. Dodam że akumulator jest cienki, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie (10 letni, ale kręci). Co tu mozę być nie tak?

pzdr,

vtec
13-09-09, 16:07
Też mam to samo. I nie wiem za bardzo co z tym począć. A zaczęło się tak dziać po odkręceniu serwa od hebli w celu wyciągnięcia alternatora. Jeśli ktoś ma jakieś "perfekt soluszyn" na to, to też się z chęcią dowiem co z tym zrobić.

raq22100
13-09-09, 16:23
Ja jeszcze miałem taką sytuacje że mi w aso wymieniali klocki czy coś (nie wiem, za mały jeszcze wtedy byłem) związanego z hamulcami bo były "za ostre" czy za wcześnie łapały, to było tylko u mnie czy wogle taka seria poszła? lipiec 99r

straznik
13-09-09, 17:38
Wymieniali Ci korektor siły hamowania :) Ale to sie nie wiąże nic a nic z tematem przedmówcy;)

sane
13-09-09, 17:48
Witam,

Honda Civic 1.4iS '99r 5D. Mam taki problem, otóż kiedy naciskam hamulec kilka razy, obroty rosną do 1.2-1.5k, kiedy puszczam, obroty spadają do 500~, mam wrazenie że Honda zaczyna się dusić, ale nie gaśnie, po kilkunastu sekundach robi się jakieś 700~ (ale to chyba też za mało), bo przy przygazowaniu strzałka opada na jakieś 800~. Dodam że akumulator jest cienki, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie (10 letni, ale kręci). Co tu mozę być nie tak?

pzdr,

:D
wszystko jest w porządku... w każdym samochodzie dzieje się tak samo w mniejszym lub większym stopniu...
źle by było, gdyby działo się inaczej ;)

straznik
13-09-09, 17:50
to u mnie jest zle bo az takich wahan nie ma :)

sane
13-09-09, 19:40
U mnie obroty spadają do jakichś 500 po kilkukrotnym podpompowaniu, a potem skaczą trochę do góry i stabilizują się na około 850... Dodam, że samochód hamuje poprawnie. IMO nie ma się czym przejmować...

MikeFoto
13-09-09, 21:14
:D
wszystko jest w porządku... w każdym samochodzie dzieje się tak samo w mniejszym lub większym stopniu...
źle by było, gdyby działo się inaczej ;)

Oczywiście racja!
Przyponam, że hamulce w Hondzie posiadają wspomaganie, w związku z czym zwiększa się ciśnienie w układzie, a silnik próbuje podołać obciążeniu zwiększając obroty (i zmniejszajać).

Podobna rzecz się ma przy kręceniu kierownicą na postoju (przy wlaczonym oczywiście silniku).

vtec
14-09-09, 10:22
A wam też twardnieje pedał hamulca przy dodawaniu gazu?

murgrabia
14-09-09, 11:16
A wam też twardnieje pedał hamulca przy dodawaniu gazu?
podczas dodawania gazu to raczej do pedała hamulca się nie łaszę bo to mija z celem :D

wunat
14-09-09, 11:24
nie do konca ;]

vtec
14-09-09, 11:51
podczas dodawania gazu to raczej do pedała hamulca się nie łaszę bo to mija z celem :D

Na luzie ofc mam na myśli, na postoju.

dawid777
20-09-09, 21:51
Proponowalbym akumulator zostawic na noc na prostowniku. Hamulce na stowke posiadaja wspomaganie dlatego przy puszczeniu hamulca jest wieksza dawka mocy, za czym ida wieksze obroty.

U mnie jest podobnie z tym ze wzrastaja o 100-150, po kilku sekundach wracaja do normy.