PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem. 20T2R

tronik1
13-09-09, 14:54
Witam.
Od jakiegoś czasu moja Hania strajkuje przy odpalaniu. Otóż gdy przekręcę kluczyk to jedynie słyszę jak pracuje rozrusznik natomiast silnik się nie uruchamia. Odpuszczę, przekręcę jeszcze raz i jest ok- pali na dotyk. Zrobiło mi już tak kilka razy.

W czym problem??
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Doszły mnie info że może być to coś takiego jak "bindeks" ???? jakiś elektromagnes???
Nie wiem co o tym myśleć.

tronik1
16-09-09, 19:19
Naprawdę nikt nie wie w czym może być problem???

klakier665
17-09-09, 08:07
nie "bindeks tylko 'bendiks". odkreć rozrusznik i kazdy elektromechanik powie ci co jest nie tak. za samą dianoze nie zapłacisz wiele jak chcesz sam naprawiac.
"bendiks-Jest to część rozrusznika używanego w silnikach spalinowych Honda. Zadaniem bendiksu jest połączenie rozrusznika z silnikiem poprzez zębate koło zamachowe. Dzięki bendiksowi rozrusznik może obracać wałem korbowym silnika. Kiedy jednostka rozpocznie już samodzielną pracę, zadaniem bendiksu jest uniemożliwienie przeniesienia napędu z silnika Honda na rozrusznik. Gdyby bendiks na to pozwolił, rozrusznik uległby uszkodzeniu. W skład bendiksu wchodzi sprzęgło jednokierunkowe z zębnikiem oraz sprężyna. Bendiks to forma potoczna "zespołu wysprzęglającego". Producenci: Bosch, Magneti Marelli, Lauber" psuje sie w każdym aucie czasami niestety. powodzenia w naprawie.

tronik1
17-09-09, 10:06
Oook dziekuję za info ;]

KeyKey
18-09-09, 19:51
Jeżeli dymi na biało to może być kwestia ustawienia kąta statycznego wtrysków. Taką informację dostałem od mechanika.
Po wizycie wszystko jest ok.

Pozdr

tronik1
18-09-09, 21:53
Dymu nie ma. Wszystko w porządku. Jak zaskoczy bendiks to z odpaleniem nie mam problemu. Pali na dotyk. Ale dzięki za info.

Pozdrawiam. ;)