Zobacz pełną wersję : Mała prędkość, duże obroty.
Witam.
Drodzy koledzy, koleżanka kupiła sobie ostatnio (za moją namową) Civica MB2. Po kupnie okazało się ze ślizga się sprzęgło, od razu wymieniła, ale po wymianie silnik dalej nie chce jechać. Prędkość maksymalna to ok. 150km/h bo zaraz kończy się obrotomierz. Jeździła już bidulka po wielu szpecjalistach i za każdym razem mówili jej że tak to musi być. Sam mam 5D i u mnie przy 150 jest o wiele mniej obrotów na obrotomierzu niż u niej. Co to może być? Skoro sprzęgło wykluczone, rozrząd też zmieniony? Z góry dziękuję w imieniu koleżanki za każdą cenną odpowiedź. Silniczek 1.4 90km oczywiście :)
SPUTNIK1957
12-09-09, 19:38
Jesli sprzegło wykluczone w 100% to pozostaje tylko skrzynia biegów, a mianowicie już jakies magiki grzebali i pozakladali inne przełożenia biegów oraz przełożenia głównego
Tomasz1985
13-09-09, 08:18
dokladnie jw ma zamale przelozenia i obroty sie koncza
sory panowie, ale chyba troche zgadujecie...
nie wierze by ktos dorabial kola zebate biegow, a standardowe kola w innych skrzyniach nie sa tak krodkie by miec tylko 150km/h przy 7tys obr
kolego powiedz na jakim biegu i przy jakich obr masz ta predkosc. dobrze bylo by abys sprawdzil faktyczna predkosc(np GPSem)
nawet jak by ktos mega krotka hybryde zrobil to na 4 biegu przy 7 tys bylo by 164km/h a na 5 195km/h
bardziej stawial bym na uszkodzony predosciomierz, lub jesli rzeczywiscie autko nie przyspiesza, to moze przeskoczyl pasek rozrzadu?
Dziękuję za odpowiedzi. Autko po sprawdzeniu GPSem przy obrotach ok. 6tys na 5tym biegu ma w granicach 145km/h licznikowe jakieś 152km/h. Fachowiec który wymieniał sprzęgło mówił coś że stare sprzęgło było nierówno zjechane, mianowicie wyrobił się jakiś rowek i tylko częścią sprzęgła brało i ponoć takie same rowki wytarły się na 'kole zamachowym'? (wybaczcie moją nieznajomość tematu, chodzi o to coś z czym styka się tarcza sprzęgła :P). Czy to może mieć na to jakiś wpływ?
demonobiker
05-06-10, 22:14
odświeżająć czy obroty rzędu 4tys przy 140km/h na piątym biegu to norma czy są zbyt wysykoie?
pytam bo borykam sie z problemem słabych osiągów max 150km/h i ni huhu więcej... :(
odświeżająć czy obroty rzędu 4tys przy 140km/h na piątym biegu to norma czy są zbyt wysykoie?
pytam bo borykam sie z problemem słabych osiągów max 150km/h i ni huhu więcej... :(
Odpowiedź znajdziesz tam:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2929 oraz
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2496
demonobiker
06-06-10, 00:33
dzięki kolego