Zobacz pełną wersję : Problem: Gorący dolot !
gregor_d16z6
12-09-09, 16:23
Czesc, mam ostatnio problem z moim dolotem CAI. Dokladniej rzecz ujmujac strasznie grzeje mi sie rura ktora idzie do przepustnicy i niemowie tutaj o jakims wczesniejszym katowaniu, jest tak nawet po normalnej jezdzie.
Dodam ze mam owiniety kolektor bandazem, jest troche chlodniej ale niewiele:(. Co mozecie poradzic na ten problem ?
ale masz owiniety wydech tak??
tez tak mialem z dolotem,nagrzewal sie do 60 stopni prawie...ale poradzilem sobie z tym... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77977b6862722fa1.html <- w taki oto sposob ;)
Czesc, mam ostatnio problem z moim dolotem CAI. Dokladniej rzecz ujmujac strasznie grzeje mi sie rura ktora idzie do przepustnicy i niemowie tutaj o jakims wczesniejszym katowaniu, jest tak nawet po normalnej jezdzie.
Dodam ze mam owiniety kolektor bandazem, jest troche chlodniej ale niewiele:(. Co mozecie poradzic na ten problem ?
Mam to samo z moi CAI. Bandaz pomogl - teraz po ostrej jezdzie mozna rure dolotu dotknac :), ale nawet po normalnej jezdzie jest cieply.
Przydała by się jeszcze uszczelka termiczna pod kolektor ssący, też mam ten problem ale ogarne to przy okazji mini me.
gregor_d16z6
12-09-09, 22:37
Karuzel, czy to owiniecie bandazem w rzeczywistosci pomoglo ? tzn. czy rura jest chlodna a co za tym idzie autko sie lepiej wkreca, czy moze tylko poprawilo to samopoczucie kierowcy;). Uszczelke planuje zakupic w niedalekiej przyszlosci:D
duuzo pomoglo...temp spadla do 22-24 stopni :)
gregor_d16z6
12-09-09, 23:22
Uua no to elegancko. W takim razie w poniedzialek zamawiam bandaz pare opasek i na dniach zaczynam robote;)
Karuzel dzieki za podsuniecie patentu :)
Ja jak zrobię sobię CAI'a z alu to od razu owijam mało tego że kolektor bandażem termoizolacyjnym to i całą rure CAI'a! Do tego uszczelka pod kol. dolotowy termoizol. i lepiej juz chyba sie nie da...
Ja użyłem otuliny takiej jak do rur CO i taśmy aluminiowej, też daje radę, a dużo mniej kosztuje :)