Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak swiatel stopu

Sowaa86
12-09-09, 15:48
Witam wszystkich :)

Chcialem Was prosic o pomoc. Mianowicie dzis zauwazylem brak swiatel stopu, pomyslalem zarowki (dziwnie tylko ze tak dwie naraz) okazalo sie ze to jednak nie wina zarowek. Bezpieczniki tez sa ok, czujnik stopu to samo. Masa jest ok. Wszystkie inne swiatla sa, migacze, wsteczny itp. Zauwazylem rowniez ze kontrolka od od dlugich swiatel tak jakby jarzyla mimo ze jezdze na swiatlach mijania. Jak myslicie co jest nie tak? Ja juz zglupialem, nie wiem co robic :( Z gory dziekuje za kazda porade. Pozdrawiam WSZYSTKICH :)

jaroszx
12-09-09, 20:53
bezpiecznik pod maska spr??

Sowaa86
13-09-09, 00:45
tak sprawdzalem, wszystkie sa ok, nie mam pojecia co jest grane :(

jaroszx
13-09-09, 10:18
a może wtyczka czujnika przy pedale hamulca się odłączyła??

Sowaa86
13-09-09, 11:30
tez sprawdzona, wszystko z nia ok. dziwny przypadek ;p

tracert
15-09-09, 23:42
a może wtyczka czujnika przy pedale hamulca się odłączyła??

Byc moze to nie to ale warto sprawdzic.Odlacz Wtyczke od czujnika przy pedale i uzywajac jakiegos kabelka zewrzyj piny w kostce, jesli stop zaswieci to padl czujnik. Mialem tak w poprzednim aucie.

raq22100
16-09-09, 07:23
Ja w Seicento miałem podobnie. Tylko że odłączył mi się trzeci stop. I kontorlka od długich byla troszke podświetlona. Sprawdź jak koledzy mówią, zewrzeć czujnik pod pedałem.

Sowaa86
20-09-09, 09:26
zrobilem jak mowicie i nadal nic, wciaz jezdze bez swiatel stopu :P

raq22100
20-09-09, 10:25
Y. Ale co zrobiles? Zmostkowales tą kostke pod pedałem i nie świecą czy jak?

voxuran
08-11-10, 17:30
Witam, podepnę się pod temat. Też nie mam stopu, ale stop pod lotką świeci normalnie. Czy ten "górny" stop jest na tym samym bezpieczniku co te "dolne" światła stop? Żarówki sprawdziłem, bezpieczniki pod maską sprawdzone, klakson działa, zostały tylko bezpieczniki pod kierownicą. Czujnik przy pedale chyba działa skoro górny stop się świeci. A i jeszcze jedno zauważyłem że w klapie z prawej strony mam tylko jedną żarówkę w miejscu gdzie powinna być druga jest zaślepka.

szczypior88
08-11-10, 23:20
sprawdz jeszcze raz bezpiecznik pod maska. Ja mialem tak ze trąbka mi robiła zwarcie i wywalało bezpiecznik:) Bo jest wspolny od stopu i od trąbki.

art81
09-11-10, 19:32
U mnie z kolei nie działa trzecie światło stop i klakson. Klakson tylko cyka przy wciśnięciu pod kierownicą. Da się palcem wyczuć, w którym kablu prąd idzie. Bezpieczniki wszystkie wzrokowo sprawdzałem. wydają się być ok.

LechuLK
25-05-11, 23:58
Też mi nie działają światła stopu. Wywala mi bezpiecznik pod maską i nie mam też klaksonu. Najpierw wymieniłem bezpiecznik i klakson działał, jak nacisnąłem stop to przepaliło bezpiecznik.

Mam miernik. Jak mogę zlokalizować gdzie jest zwarcie?

EDIT:

Już znalazłem miejsce zwarcia. Robiłem wcześniej kiedyś usdmy i trochę kable bardziej wystawały i ostatnio przytrzasnąłem je tylnym plastikiem pod burtą w bagażniku. Zaizolowałem przewody i już jest ok

krispik
06-11-12, 21:19
Witam
Co by nie zakładać nowego wątku, pozwolę sobie odświeżyć kotleta.
Otóż mój problem także dotyczy niedziałających świateł Stopu. Nie wiem nawet jak długo tak jeżdżę, ale dziś zauważyłem i podejrzewam że to mogło się stać po jeździe w ostatnich deszczach jakie nawiedziły mój region…
Żarówki sprawdzone są ok. Bezpiecznik pod maską odpowiedzialny za klakson i światła stop sprawdzony - ok. Wtyczkę od czujnika wyjmowałem, czyściłem, suszyłem.
Natomiast zastanawia mnie jeszcze przycisk pod pedałem.
http://images37.fotosik.pl/1847/69f339cc4934753dm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=69f339cc4934753d)
Zaznaczony na zamieszczonym zdjęciu jako 1. Jakie on zadanie spełnia, że tak spytam…?
Czujnik to oczywiście nr 2.
Co możecie jeszcze podpowiedzieć, co mam ewentualnie sprawdzić?

krispik
07-11-12, 09:19
Sprawdziłem w manualu - to nakrętka popychacza. Czy może ona mieć wpływ na to że światła stopu nie świecą, czy to jednak tylko i wyłącznie wyłącznik...
http://images47.fotosik.pl/1624/3454b84445d2ce79m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3454b84445d2ce79)

HG__wwa
07-11-12, 10:29
za światło stop odpowiada tylko wyłącznik

krispik
07-11-12, 10:34
za światło stop odpowiada tylko wyłącznik

Ok dzięki za podpowiedź. A jak w takim razie sprawdzić czy to zasługa tego wyłącznika, że świateł stopu brak, czy może być jeszcze inna przyczyna. Może przerwany przewód? Jak on jest poprowadzony, pod tapicerką?

kris_zg
28-07-13, 18:58
witam mam podobny problem z tym ze chcialem zamontowac centralke w aucie i zeby sprawdzic czy mi dziala dobrze modul podpiolem napiecie do pierwszej kostki z lewej pod maska(chyba jakis przekaznik od swiatel stopu) bo swiatel po calej akcji nie mam, najprawdopodobniej modul byl lewy i zamiast wywalic bezpiecznik przed modulem to wcielo mi w ogole napiecie w miejscu gdzie sie podpinalem, bezpieczniki w aucie ok i ten pod kiera jak i rowniez kolo akumulatora, sprawdzalem tez czy jest napiecie w wlaczniku i niestety nie ma, jak bym nie robil nie moge swiatel stopu odpalic:confused: wieczorem bede mial aparat to zrobie fotke gdzie sie dokladnie podpialem

MichałCK
15-09-14, 09:21
Witam!
Rozbierał ktoś kiedyś diodowe światło stop z lotki VTi czy jest ono raczej nierozbieralne??
Mam pourywane kilka diód przez co nie działa stop jak powinien,nie wiem jak go rozebrać bo jest jak by zgrzany seryjnie do tej obudowy..
Chciałbym go naprawić ale to mi utrudnia pracę :D

http://i58.tinypic.com/vik2vd.jpg