PDA

Zobacz pełną wersję : NOWE OEM Prowadnice zaworowe - nie pasują! B18C6

Dzida
11-09-09, 20:34
Słuchajcie mam problem, wychodzę z inicjatywą jako sprzedający.

Sprzedałem pewnemu człowiekowi komplet prowadnic zaworowych (8 ssących + 8 wydechowych) oryginalnych Hondowskich.

Miały być do integry DC2, czyli B18C6.

Wyszukując w Hondowskim EPC po VINie jhmdc2310ws004XXX wynalazłem prowadnice o numerach:

ssące: 12204-PR3-305
wydechowe: 12205-PR3-305

Sprzedałem, ale klient mówi, że nie pasują. Zrobiłem kwadratowe a potem trójkątne oczy, powiedziałem - niemożliwe. Nabywca mówi, że zawór nie chce wejść w prowadnice.

No dobra, mogłem się palnąć.

Odpalam EPC.

Szukam jeszcze raz po vinie integry - wychodzi okej. Szukam po vinie B18C4 - to samo. B16A2, B16A1 to samo.

Wniosek: B16A1 B16A2 B18C4 B18C6 ma te same prowadnice zaworowe.

Wyszukiwałem integre po vinie, ale po modelu type-r też - to samo.

Popatrzyłem czy zawory w tych B seriach są takie same - okazuje się że B16A1 B16A2 B18C4 ma to samo, B18C6 ma taki sam jak reszta zawór wydechowy, a ssący jest inny, ale poniekąd różni się tylko średnicą i kształtem talerzyka.

Dodam jeszcze, że uszczelniacze zaworowe B16A1 B16A2 B18C4 B18C6 są takie same. Oczywiscie podział zaworów, prowadnic i uszczelniaczy na ssące i wydechowe.

Pytanie brzmi, gdzie jest błąd, o co chodzi. Zaznaczam, że ja nigdy nie rozbierałem głowicy aż do prowadnic, i nie wiem w jaki sposób zakłada się nowe prowadnice na używane zawory. Może trzeba je w jakiś sposób dotrzeć, gdzie tkwi problem?

B18C6 ma jakieś inne prowadnice? :)

Napiszcie co zrobić z tym fantem, chcę to załatwić najlepiej jak potrafię (z koszryścią dla nabywcy, jeżeli to ja popełniłem błąd).

pozdro ;)

jero11
11-09-09, 20:49
kiedyś miałem praktyki na dziale remontu głowic i przypominam sobie że prowadnice trzeba rozwiercać i spasować z odpowiednim luzem pod trzonek zaworu:)

maniak
22-12-09, 15:01
to zależy czyje masz prowadnice. Frecia czy Matelli trzeba rozwiercać ale mało kto wie że polacy nie gęsi swojego producenta też maja. otóż nie dość że mamy ale to jeszcze robi prowadnice z gotowymi otworami. szczerze mówiąc jakościowo to to samo co Frecia ale mówie przyjemniejsze są do pracy.

skolopendra
24-12-09, 13:49
że polacy nie gęsi swojego producenta też maja

i cena konkurencyjna bardzo :)