Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś jazgocze na czwórce

beczuo
10-09-09, 22:00
Witam wszystkich

Mam taki problem. W mojej Hani 1,7 CTDi 2002 od jakiegoś czasu dzieje się coś dziwnego na czwartym biegu. Przy jeździe na czwórce, przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu drążek zmiany biegów rusza się w górę lub w dół tak o około 0,5 cm. Przy dodawaniu gazu drążek rusza się do tyłu i na odwrót. Trochę później skrzynia zaczęła na czwórce dziwnie jazgotać. Słychać to przyjeździe ze stałą prędkością lub gdy odpuszczam gaz i samochód zwalnia. Jak przyśpieszam lub jadę pod górkę to tego dźwięku nie słychać. Na innych biegach jest wszystko OK. Generalnie poza irytującym dźwiękiem nic bardzo złego się nie dziej, autko jeździ normalnie. Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim?

LemonR
11-09-09, 19:05
Nie spotkałem się z czymś takim ale zacząłbym od sprawdzenia poduszek silnika i skrzyni.

szymu
11-09-09, 19:37
U mnie gałka też się rusza przy przyspieszaniu i zwalnianiu. Gdzieś na zachodnim forum czytałem, że to normalne :)

beczuo
12-09-09, 16:26
No właśnie rozmawiałem z mechanikiem z Toyoty i powiedział to samo o poduszkach. Jak znajdą się fundusze trzeba będzie coś z tym zrobić. Za normalne tego bynajmniej nie uważam. Dobrze, że przynajmniej nic strasznego się przy tym nie dzieje i autko śmiga.