Zobacz pełną wersję : Problem z zaworami
Witam
Mam problem z taka rzecza ze mechanik powiedzial mi ze mam dosc starte zawory w silniku i pasuje je wymienic .
Posiadam Honde Civic Sport z 2003 roku , 1.6 i jest tych zaworow 16 , nigdzie ich podobno nie mozna dostac tylko w serwisie , niestety nie wiem jaki jest koszt ale znajac w serwisie bedzie duzy.
Nie orientuje sie ktos co moge zrobic w tym wypadku?
Bo mechanik powiedzial ze moge jezdzic nio ale nie wiadomo ile wytrzymaja, slyszalem o jakis preparatach do gazu do zaworow ale czy one wogole cos daja??
poradzccie? bo juz sam nie wiem co robic.
O czym ten mechanik mówi? Oczadział chłop?! W aucie z 2003 roku? Zmień tego mechanika, bo ma jakieś problemy ze zdrowym myśleniem...
ktos raczej chce nabic sobie kase Twoim kosztem....
dlaczego masz "dosc stare zawory"?
jakie wg mechanika są dość nowe?
A co rozbierał silnik, czy z fusów z kawy wywróżył. :)?
Nie wiem jak on stwierdził że są starte zawory!! Może spojrzał w magiczną kulę? Wydaje mi się że aby rozwiązać problem trzeba zmienić mechanika.
Mam auto sprowadzone z Włoch , gaz od poczatku, mechanik rozbieral pewnie i silnik bo byl problem z cisnieniem i okazalo sie ze na dwoch cylindrach pobieralo wode , i auto mi sie gotowalo dosc szybko , zrobilem uszczelke pod glowica z planowaniem , wymienil mi uszczelniacze zaworow i widzial ze zawory sa lekko przytarte od gazu a mowi ze sa dosc cienkie i mozna oczywiscie jezdzic ale bez szalenstw a jak sie dowiedzialem w serwisie koszt samych zaworow 2,5 tys zl bo akurat nigdzie nie ma do tego auta zamiennikow.
Nie wiem na ile starte sa zawory , mechanik na gazie sie nie zna wiec nie wiadomo o co chodzi.
Co wy o tym sadzicie?
Ja myśle, ze puszcze cie w maliny. Pozatym bez zdjęć nikt nic nie powie, bo wrózką nie jest.
Zawory to nie problem, mozna dorobić na zamówienie ok 50zl sztuka.
Jest to moj dobry znajomy wiec watpie by mnie wpuszczal w maliny , szukal katalogowo zamiennika ale nie ma , jedynie jak sie wymiary poda ale nio wlasnie ... tego nie mozna byc chyba pewnym..
rafalb33 jak wiesz gdzie moge dorobic na zamowienie podeslij namiary
http://www.paradowscy.pl/pl/index.html
Zeby nie zakldac kolejnego tematu :
Co sadzicie o specyfikach do baku paliwa i do zbiornika z gazem , dwa preparaty kosztuja 150 zl wraz z wstrzyknieciem w serwisie z LPG , bo tylko tam mi do butli z gazem wstrzykna.
Wiem ze to jakas niemiecka firma.
Czy wogole oplaca sie to kupowac? Pomoze i ochroni to cos moje zawory? czy znacie lepsze metedy?
Do baku, jeśli to markowy specyfik (np. STP albo Motul), to jak najbardziej jest to dobry pomysł przed zimą. Pomoże wyrugować wodę z baku. Jeśli chodzi o wstrzykiwanie czegokolwiek do zbiornika LPG, to pierwszy raz o czymś takim słyszę i raczej bym nie ryzykował. Wymień filtr w parowniku i zlej z niego szlam i powinno być lepiej bez wstrzykiwania.
Na zawory nie ma to żadnego wpływu.