Zobacz pełną wersję : Skrzypinie zawieszenia
Problem: Coś masakrycznie skrzypi przy prawym przednim kole , zarówno jak ruszam kierownicą czy to na postoju czy podczas jazdy (głownie przy małym skręcie w lewo w prawo) albo nawet jak hamuje
Jutro będę zaglądał pod koło ale może ktoś od razu wie na co mam patrzeć. Dzwięk jak przy nienasmarowanych drzwiach
Autko eg5 z obniżoną zawiechą
obstawiam że to sworzeń wahacza dolnego, miałem to samo u siebie, żeby sprawdzić czy to to, wstrzyknij strzykawką olej do środka sworznia, i wtedy spróbuj pokręcić kierownicą.
obstawiam że to sworzeń wahacza dolnego, miałem to samo u siebie, żeby sprawdzić czy to to, wstrzyknij strzykawką olej do środka sworznia, i wtedy spróbuj pokręcić kierownicą.
I jeśli skrzypienie zniknie, to zamawiaj powoli nowy sworzeń.
I jeśli skrzypienie zniknie, to zamawiaj powoli nowy sworzeń.
Nie powoli tylko czym prędzej :) Ja też wstrzyknąłem olej przestało i na szczęście tydzień po zabiegu olejowym zmieniałem sworznie. Ten skrzypiący miał luzy minimum 1cm w każdą stronę jeszcze parę km i urwała by się zwrotnica. Ze sworzniami nie ma żartów niestety...
kozik150184
15-09-09, 19:50
Witam!
U mnie także było to skrzypienie tylko to skrzypienie jest na górnym wachaczu nie na dolnym.
Jest on wybity i suchy.
Wsztrzykniecie oleju już nic nie da.
o ile pamiętam wachacz kosztuje w granicach 60zł.
klakier665
15-09-09, 20:11
u mnie nie było luzów i na diagnostyce tez wykazalo ze jest ok ale niestety dopiero wymiana sworznia pomogła. Wachacz caly 70 zł z "gornej chińskiej pułki" czyli lipa straszna. sam sworzeń ok 70 zł wiec sami oceńcie co lepsze i czemu cały wachacz czasami tańszy niz sam sworzeń.
U mnie też skrzypiało i był to sworzeń. Pojechałem do mechanika od razu jak zaczęło skrzypieć, tego samego dnia. I powiedział, że mnie nie puści do domu tym samochodem zanim nie wymieni sworznia, więc z tym nie ma żartów...
przy tych objawach sprawdziłbym również górne mocowanie amortyzatora (jest na łożysku oporowym, które się często wyrabia)
maciek070188
23-09-09, 11:20
sworzen wczoraj wymienilem prawy od nowisci nie wymieniany;] a pol roku temu lewy wymienialem i nie skrzypi;]