PDA

Zobacz pełną wersję : Przyciemnianie szyb

funsurf
02-03-07, 08:34
Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos juz przyciemnial ta mala szybke pod spojlerem ktora zrobiona jest z tworzywa. Posiadam samochodzik na gwarancji i mam male obawy, ze skonczy sie to niepowodzeniem. W Elblągu w firmie Inter Glas wlasciciel oznajmil mi ze ma obawy odnoscie tej malej szybki pod spojlerem, gdyz jak ja potraktuje temeperatura moze trzasnąć! hm... dalo mi to do myslenia. Prosze o blyskawiczna odpowiedz.

Andrzej

BDavid
02-03-07, 08:41
bo to jest chyba plexi... ja niedługo bede przyciemniał... za jakies trzy tygodnie, bo narazie przegląd za tydzień...

jak bede robił to zobaczymy...

funsurf
02-03-07, 08:45
tak to jest plexa, ja zamierzam przyciemnic ja jutro - jestem umowiony z firma autoszyby w gdyni, chociaz mam male obawy.... ale nie wyobrazam sobie, zeby nie przyciemnic tej malej szybki pod spojlerem /bedzie paskudnie to wygladalo/. Dam znac jesli bedzie wszystko ok

kubek25
02-03-07, 09:18
ja mam przyciemnione wszytkie oprocz tej, NIKT w Toruniu nie chce sie podjac przyciemnienia. To sa "fachowcy" ...

BDavid
02-03-07, 09:21
Dam znac jesli bedzie wszystko ok

czekamy, bo ja tez sie nad nia zastanawiam...

funsurf
03-03-07, 20:29
Hm... a wiec dla zainteresowanych tak jak obiecywalem:

Jestem juz po "zabiegu" z przyciemnieniem szybek łącznie z ta pod spojlerem, ale wlasnie ta szybka sprawila najwiecej problemów.
Zazwyczaj kazda osoba ktora przyciemnia szybki docina folie na szybie żyletką bądź nozykiem w tym przypadku bylo tak samo /szyba sie nie zarysuje ale Plexi owszem tak/ mocno tego nie widac ale mi to przeszkadza i strasznie boli.
Dobra rada dla osob, ktore przyciemniaja takie szybki z plexi. Proponuje zakupic kalke techniczna i odrysowac kontur szyby, zas potem docinac folie na kalce a nie na plexi.
A jesli chodzi o wyglad mojego autka to rewelacja i postaram sie o tych zarysowaniach zapomniec.
Jesli zdecydujecie sie na przyciemnienie to proponuje tylko folie 3M. Nalezy poprosic w zakladzie aby nie zmywali loga nadrukowane na folii "3M" od wewnetrznej strony, wowczas pewni bedziecie, ze placicie za folie 3M i macie ta folie /a nadruk taki sami usuniecie jesli bedzie wam przeszkadzal - benzyna/
Pozdrawiam i powodzenia
funsurf

BDavid
03-03-07, 21:25
czekamy na fotki... najlepiej w dziale "nasze hondy/VIII generacja"

funsurf
03-03-07, 21:48
Fotki beda na 100% ale czekam wpierw na zmiane kolek na aluski :)

BDavid
04-03-07, 09:49
ile zapłaciłes za przyciemnienie??

funsurf
04-03-07, 13:51
Normalnie zaplacilbym 450 zl folią 3M panther ale za to, ze zarysowali mi szybe zaplacilem 300 zl chociaz znajac zycie kto inny w ogole by nie zaplacil za usluge.

mw1978
17-03-07, 20:16
mam mały problem zwiazany z folia:
1. CZy zlecic przyciemnianie szybek w salonie czy moze w jakiejs iinej firmie. Auto bedzie na lipiec ale dealer przedstawił mi taka opcje.

2.Drugie pytanie do tych którzy maja przyciemnione szybki folia 3M. czy po docieciu tej foli na wymiar widac z bliska kreske po odcieciu. Mam na mysli czy jest efekt jakby ta szyba była od zawsze czarna.

3. jaki zastosowac procent przyciemnienia aby był najlepszy efekt stylistyczny dla auta oraz zeby nie było widac z zewnatrz wnetrza a w wewnatrz nie było ciemnicy

Milek
17-03-07, 21:58
Marcin, nie sciemniaj szyb wcale. Bedziesz mial swietne auto to niech ludzie widza kto siedzi za kolkiem :D

mw1978
17-03-07, 23:58
Marcin, nie sciemniaj szyb wcale. Bedziesz mial swietne auto to niech ludzie widza kto siedzi za kolkiem

Milek ja mam na mysli przyciemnic te tylne 3. Boczne od kierowcy zostaja normalne

funsurf
19-03-07, 12:11
mam mały problem zwiazany z folia:
1. CZy zlecic przyciemnianie szybek w salonie czy moze w jakiejs iinej firmie. Auto bedzie na lipiec ale dealer przedstawił mi taka opcje.

Mozesz przyciemnic w innej firmie.

2.Drugie pytanie do tych którzy maja przyciemnione szybki folia 3M. czy po docieciu tej foli na wymiar widac z bliska kreske po odcieciu. Mam na mysli czy jest efekt jakby ta szyba była od zawsze czarna.

Nie radzilbym przyciemniac tej szyby z plexi bardzo szybko mozna ja uszkodzic, zarysowac a cena wymiany to ok 2 tys. zl. Mialem ja przyciemnioną i nie dosc ze zarysowali mi to jeszcze folia zaczela po rogach odchodzic. Jakims cudem udalo sie zerwac ta folie i nie pozostalo na niej kleju i tak szczerze powiem ci, ze wyglada jakby byla przyciemniona to efekt wizualny.

3. jaki zastosowac procent przyciemnienia aby był najlepszy efekt stylistyczny dla auta oraz zeby nie było widac z zewnatrz wnetrza a w wewnatrz nie było ciemnicy

Rewelacyjnie jak zastosujesz 80% przyciemnienia czyli 20% widocznosci - efekt boski ;)

Pik
19-03-07, 13:01
Rewelacyjnie jak zastosujesz 80% przyciemnienia czyli 20% widocznosci - efekt boski O gustach sie nie dyskutuje, ale tak duze przyciemnienie jest bardzo niebezpieczne! Nie widac nic na wylot - jak ktos hamuje przed nami, a sami troche opoznimy hamowanie, to jest duza szansa, ze ktos inny wpakuje sie nam w kuper!

Przynajmniej ja mialem pare razy podobne sytuacje. IMHO ze wzgledow bezpieczenstwa warto z przyciemnienia zrezygnowac, szczegolnie jak ma sie piekna, nowa i jeszcze nie postukana bryczke, heh!

Zreszta chyba jest to jakos unormowane w kodeksie drogowym...

mw1978
19-03-07, 20:42
Zreszta chyba jest to jakos unormowane w kodeksie drogowym...

Z tylniki bocznymi mozesz robic co zechcesz. Restrykcje sa do tych szyb obok kierowcy i pasazera

Maciek CIVIC SPORT
20-03-07, 10:08
Ja sobie nie wyobrazam oddac komus cifa zeby przyciemnil mi szybki. Przeciez praktycznie pewnym jest, że przy tej konstrukcji tylnej szyby cos spier..lą.

bunet
09-12-08, 21:30
Fotki beda na 100% ale czekam wpierw na zmiane kolek na aluski :)

A zdjęć nie widać:(??

kjawo
10-12-08, 10:38
Moim zdaniem powinno się przyciemnić wszystkie szybki ( 2 x 2 boczne + tył)
Obserwując samochody z przyciemnionymi szybami dzielę je na:
*) wyglądające ŚWIETNIE ( zrobione profesjonalnie - przyciemnienie piecowe), bądź boczne folia, tył piecowo... (równomiernie.. nie za mocno... ew. tył troszkę mocniej)
*) z daleka wyglądające dobrze, a z bliska słabiutko (przyciemnione folia... jak aby ona nie była jeszcze nie widziałem z bliska żeby któraś wyglądała ja piecówka... Zawsze widać łączenie folii z taką czarna rameczką na tylnej szybie i o zgrozo z podgrzewaniem szyby, bądź anteną (mówię o ścieżkach)
*) KARAWAN POGRZEBOWY przyciemnione szyby tylko boczne tylne + tył
I chyba nie muszę opowiadać jak mi się to ostatnie rozwiązanie nie podoba.
Wiem, że przyciemnienie wszystkich jest be be...(przepisy nie pozwalają) Przednie można chyba tylko do 20 lub 30 procent..
Mówcie co chcecie, ale przyciemnienie z fabryki jest najlepsze... W Peugeocie 807 tylna szyba to Meisterstück (Majstersztyk) Równie zniewalająco wygląda to w VW jest dużo VW Sharanów (VW Touranów) z oryginalnie przyciemnionymi szybkami (niestety tylko boczne tył + tył) Butelkowa zieleń wygląda rewelacyjnie.

luckie
10-12-08, 13:43
Parafrazujac slowa z Pulp Fiction - folia kloci sie z idea przyciemniania ;)))

ohkarol
07-09-09, 09:31
Rozmawiałem z kolesiem z firmy która się trudni przyciemnianiem szyb, chciałem przyciemnić wszystkie prócz przedniej i powiedział mi że nie powinienem przyciemniać przednich o 30% bo są już fabrycznie przyciemnione na zielono.

W każdym 5d są fabrycznie zielone???bo ja u siebie tego nie zauważam

Qrczak86
08-09-09, 12:02
Wydaje mi się, że w każdym Civie są delikatnie przyciemnione, na oko trudno ocenić czy przepuszczają przepisowe 70% światła, czy więcej. Fakt, może i mają lekko zielonkawy odcień. Nie zwracałem nigdy na to uwagi.

WindomEarle
08-09-09, 13:36
Przednie sa przyciemnione (ale chyba nie na zielono), przyciemnialem tył only.

Rozmawiałem z kolesiem z firmy która się trudni przyciemnianiem szyb, chciałem przyciemnić wszystkie prócz przedniej i powiedział mi że nie powinienem przyciemniać przednich o 30% bo są już fabrycznie przyciemnione na zielono.

W każdym 5d są fabrycznie zielone???bo ja u siebie tego nie zauważam

Qrczak86
08-09-09, 15:46
Jaką techniką przyciemnialiście szyby? Piecowo? Folia? I o ile procent?

Wypalanie w piecu prócz trwałości, daje fajne możliwości: cieniowanie (niejednolite przyciemnienie na powierzchni szyby), efekt lustra, czy wreszcie samoczynne przyciemnianie w warunkach dużego nasłonecznienia. Koszty są jednak nieporównywalnie większe od folii. Coś za coś.

Mój poprzedni samochód (Renault 19) przyciemniłem folią o 20% przód i 30% tył - wyglądał świetnie, mieścił się w dozwolonych normach jeśli chodzi o szyby przednie i gdybym miał przydymić szyby w Civiku, zdecydowałbym się na metodę piecową i identyczny procent przyciemnienia (20/30). Problem stworzyłaby jedynie dolna część tylnej szyby, której po pierwsze nie da się zdemontować, a po drugie - trzeba okleić folią (jako że to pleksa, nie nadaje się do pieca).

buri
11-09-09, 15:35
tydzien temu robilem rozeznanie w temacie i zdecydowalbym sie na folie jednak, ktora ma taka podstawowa zalete ze mozna ja zerwac jak sie znudzi albo przyszly wlasciciel nie bedzie chcial przyciemnianych szyb
szukalem firm po swojej stronie warszawy, czyli poludnie i dzwonilem do polecanych na forum warsfoll i przyciemnianie.com.pl. ceny odpowiednio 600-640 (w zaleznosci od wybranej folii) i 420 na Żegiestowskiej. pytalem o wariant 'legalny' czyli wszystkie tylne szyby. dolna plekse powiedzieli ze moga zostawic jak jest albo potraktowac sprayem ale nie da sie tego usunac pozniej

Ca$h
12-09-09, 00:23
Mysle ze jak ktos bedzie chcial odkupic "UFO" to elegancko-piecowo :P przyciemnione szybki nie beda przeszkadzac :)
a przynajmniej ja bym sie nie obrazil :D
Niestety we wrocku za sterami civa ok.96% zasiadają osoby powyzej 70 roku zycia, nie wiem czy czlowiek chce sie na sile odmlodzic czy co? :|

PS. co do "legalności" to chyba tylnie szyby można nawet "zabetonować", ważne sa boczne kierowcy...:confused:

bunet
12-09-09, 09:28
Poważnie myślę nad przyciemnieniem.
Kumpel zrobił w Mławie, wszystkie przyciemnił(okleił) poza szybą przednią-zajecool wyszło:)
Tylko Mława jest troszkę daleko.
Jeśli ktoś, gdzieś i kiedyś robił przyciemnianie w Wawie, to gdzie??

Pabloss
12-09-09, 09:43
Poważnie myślę nad przyciemnieniem.
Kumpel zrobił w Mławie, wszystkie przyciemnił(okleił) poza szybą przednią-zajecool wyszło
Tylko Mława jest troszkę daleko.
Jeśli ktoś, gdzieś i kiedyś robił przyciemnianie w Wawie, to gdzie??
w każdym mieście znajdziesz firmę która przyciemnia - nie musisz jechać do Mławy. Kilka postów wyżej kolega pisze o firmie z Warszawy południowej zajmujacej sie przyciemnianiem.

mrcn
12-09-09, 14:13
Ja przyciemniałem tutaj: http://www.maxglass.pl/, polecam. Robi to mój kolega, więc mogę dla forumowiczów załatwić zniżkę :)

kvas
13-09-09, 18:29
A poka jak to wyglada mrcn?

Ca$h
14-09-09, 00:08
poka poka :)

mrcn
14-09-09, 15:56
A poka jak to wyglada mrcn?

Jak tylko umyję :)

carno
09-04-10, 12:50
Odświeżam temat, również chce zapodać folie na tył, dzwoniłem do www.ciemne-szyby.pl i koleś gada ze tylna szyba i ten pasek pleksi da się bez problemu przyciemnić, z tego co mówił to folia jest podgrzewana i poddaje się do kształtu tych szybek, oczywiście plus tylne dwie w drzwiach nakładają bez żadnego demontażu drzwi, i ponoć jest to wykonane profesjonalnie ze nic nie widać, całość ok 400 zł.
Ktoś tam przyciemniał? jak macie przyciemnione?

grzechoo
19-09-10, 17:44
Witam klubowiczów, a ja mam taki kłopot że w szczecinie nikt się nie chce podjąć przyciemnienia tego wąskiego paska pleksy na tylnej klapie ponieważ boją sie ze podczas podgrzewania folii plastik się zmatowi, ponoć jest to podobny temat jak w owiewce motoru i tam takie historie się zdarzały.

semri
19-09-10, 19:16
Nie wiem jak ta szybka reaguje na opalarkę, niech wtedy zrobią na wodę. Ja mam ją przyciemnioną od zakupu, sprzedawca powiedział że może ją przyciemnić ale po jakimś czasie zaczną małe pęcherzyki się robić w koło szybki. Miał racje, po ok roku wyszły, mnie to już nie przeszkadza.

Maroslaw
22-09-10, 09:03
mam przyciemnione tylne i przednie, jednak bez tego paska co jest z plexi. Jeżeli dobrze pamiętam to chyba 50%. Tylnego paska gość też nie chciał się podjąć, twierdził ze uszkodzi ją jak będzie dopasowywał folie. Widziałem jak "przypalał" opalarką na tylnej szybie i nie dziwie się, że nie chciał tego robić na plexi. Wcześniej miałem przyciemnione szyby w stilo, 3 lata i żadnego uszkodzenia, nic się nie wycierało.
Jedyny problem to badanie techniczne i kontrola policji:)

jacob
22-09-10, 10:47
Ja tez zamierzam przyciemnic sobie szyby, ale tylko z tylu. Co do tej malej szybki tylnej to widzialem ostatnio noweczke civica w wersji GT z przyciemnionymi szybami bez tej malej i musze przyznac ze wyglada ladnie. Jak bede robil u siebie to tez przyciemnie tyl bez tego okienka

grzechoo
22-09-10, 20:59
Witam ponownie dzisiaj odebrałem moją civiczke GT po oklejeniu tego nieszczęsnego wąskiego paska z tyłu i wyszła z tego wielka kicha, folia niby się dopasowała do kształtu szybki ale za to wyszło mnóstwo białych pęcherzyków pod folią wygląda to mizernie :( ale to jeszcze nie koniec będziemy robić jeszcze jedno podejście z innym typem foli podobno jeden z producentów dysponuje folią bardziej elastyczną od tych standardowych firma ma mi ją zamówić i zobaczymy co z tego wyjdzie:) Pozostawiam temat otwarty.

jacob
23-09-10, 07:55
Witam ponownie dzisiaj odebrałem moją civiczke GT po oklejeniu tego nieszczęsnego wąskiego paska z tyłu i wyszła z tego wielka kicha, folia niby się dopasowała do kształtu szybki ale za to wyszło mnóstwo białych pęcherzyków pod folią wygląda to mizernie :( ale to jeszcze nie koniec będziemy robić jeszcze jedno podejście z innym typem foli podobno jeden z producentów dysponuje folią bardziej elastyczną od tych standardowych firma ma mi ją zamówić i zobaczymy co z tego wyjdzie:) Pozostawiam temat otwarty.
Grzechoo wiec to Ciebie widzialem na Policach.Tak z ciekawosci gdzie przyciemniales szyby? Bardzo ladne autko...pozdrawiam :]

buri
23-09-10, 09:35
kiedy ja sie przymierzałem do tematu przyciemniania szyb to powiedzieli mi że tylna plekse przyciemniaja sprayem i nie ma problemu ale podobno ten spray tez z czasem schodzi

grzechoo
23-09-10, 20:49
Witaj Jacob, całkiem możliwe że to mnie widziałeś:) szybki robiłem w fol-techu w Szczecinie na Klonowica w szkole samochodowej robią naprawdę dobrze, wielu znajomych tam ściemniało auta i nikt nie narzekał zobaczymy czy poradzą sobie z moim :P jeśli nie to zostawiam bez folii na tym pasku bo spray raczej nie wchodzi w grę.Pozdrawiam.

Hoze
14-10-10, 11:49
Witam klubowiczów, a ja mam taki kłopot że w szczecinie nikt się nie chce podjąć przyciemnienia tego wąskiego paska pleksy na tylnej klapie ponieważ boją sie ze podczas podgrzewania folii plastik się zmatowi, ponoć jest to podobny temat jak w owiewce motoru i tam takie historie się zdarzały.

Witam Kolegę z okolic Szczecina:). O jakim pasku mówisz, o tym na klapie gdzie jest znaczek, czy o tym kawałku szyby pod spojlerem?? Sam się przymierzam do przyciemnienia szyb. Polecam Foltech na Klonowica, robiłem już tam dwa autka, są bezbłędni. Jak masz jakieś foty z ciemnymi szybami to zapodaj mi na priva. Pozdro.

Dziś przyciemniłem tylnie szyby w Foltechu:). Najciemniejszą folią, wkrótce wrzucę zdjęcia. Nie przyciemnili mi tylko tej pleksi pod spojlerem:( tłumacząc,że prędzej czy później zacznie odchodzić folia i na 100% powstaną bąble:(. Ale bez tego i tak jest nieźle. I ANI JEDNEJ RYSY NA TAPICERCE:). Jee...

grzechoo
27-11-10, 22:01
Odp. HOZE. Tak pisałem o tym kawałku szyby pod spojlerem, i także robiłem szyby w foltechu, cała robota została zrobiona bardzo dobrze, niestety na moją prośbe przyciemnili także też tą małą szybke z tyłu i niewyszło, przy najbliższej okazji muszę podjechać na Klonowica i niech usuną tą folie, bo na nowej Hondzince takie coś to profanacja:P. Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam zdjęć, obiecuje ze to niedługo nadrobię.
A tak w ogóle jak nie masz przyciemnionej tej małej szybki to w słoneczny dzień masz dobrą widoczność do tyłu bo wydaje mi sie ze bedzie tylko widać przez tą szybke bez folii a w dużej szybie powstanie efekt lustra, miałem tak kilka dni i bardzo to przeszkadzało dlatego uparłem sie żeby ją przyciemnić i niestety żałuję.
Pozdrowionka.

Hoze
28-11-10, 16:02
Grzechoo - powiem szczerze,że nie podoba mi się,że pleksi nie przyciemnili, ale sami mi to odradzali i im zaufałem, jak widać słusznie. Co do widoczności - do tyłu treraz już jest praktycznie zerowa, to pleksi i tak w niczym mi nie pomaga. Zostają jedynie duże lusterka boczne i czujniki parkowania.

mpik85
23-01-11, 10:29
Mysle ze jak ktos bedzie chcial odkupic "UFO" to elegancko-piecowo :P przyciemnione szybki nie beda przeszkadzac :)
a przynajmniej ja bym sie nie obrazil :D
Niestety we wrocku za sterami civa ok.96% zasiadają osoby powyzej 70 roku zycia, nie wiem czy czlowiek chce sie na sile odmlodzic czy co? :|

PS. co do "legalności" to chyba tylnie szyby można nawet "zabetonować", ważne sa boczne kierowcy...:confused:

ok a jak sprawa z szybką pod spojlerem pytalem w carglas i folią nieda rady bo bedzie sie odklejać bo jest to pleksa

Ordi
23-01-11, 10:41
wiem, że jest taki spray do przyciemniania lamp w samochodzie. Może by tym sprayem machnąć tą małą szybkę...? http://moto.allegro.pl/lakier-do-przyciemniania-lamp-motip-400ml-i1383129924.html

albo coś takiego: http://moto.allegro.pl/folia-na-lampy-przyciemniajaca-do-lamp-tuning-i1406003860.html ???

leonik
23-01-11, 12:01
też myślalem o takim spray'u :cool:

reekinek
23-01-11, 14:12
Aktualnie jestem uziemiony ale wiem ze w warszawie sa goście którzy przyciemniali mi folia plexe do zabudowy audi i jestem ciekaw czy podjeli by się tego.:cool:

F1le
24-01-11, 14:34
Panowie, tez przyciemnialem folia szyby i tez nie chcieli sie dotknac do tej malej szybki i slusznie. W lato prawie nie widac roznicy (miedzy przyciemniona szyba, a ta nieprzyciemniona mala szybka w kolorze), a mozna ja zasprayowac przyciemniaczem do lamp, ale to juz wtego gowno zobaczycie w lusterku wstecznym - pytanie czy jest sens?

adiwawa01
21-02-11, 22:38
potwierdzam słowa przedmówcy. jeszcze nikt ze znajomych nie zauważył, że u mnie pleksa nie jest przyciemniona. nikt normalny nie podejmie się naklejać na nią folii, choć widziałem już 2 auta tak zrobione i powiem tyle - porażka. bąble, bąble....
co do metody. podczas kontroli policji można zerwać folię z przodu a szyby robionej inną metodą nie wymienisz.
P.S. szczerze nie polecam przyciemnianie.com na ul. Postępu (dawniej robili na Żegiestowskiej) w Wawie. uszkodzili uszczelkę w przedniej szybie, zrobili rysę od wewnątrz w szybie z tyłu i teraz w jednym miejscu wychodzą bąbelki. oczywiście pracownik powiedział, że to moja działalność i że szyby można nawet porysować skrobaczką w zimę.

TeeS1975
21-02-11, 22:59
Adam a gdzie przyciemniałeś ?

adiwawa01
22-02-11, 09:44
Na Żegiestowskiej w Warszawie (niestety) tak jak opisałem.

reekinek
22-02-11, 14:36
Ja osobiście mogę poleci panów z Płochocińska 123 wszystko wykonane profesjonalnie i szybko:)

TeeS1975
22-02-11, 23:49
http://strefaserwisowa.com.pl/ o to chodzi ?

reekinek
23-02-11, 00:53
Tak dokładnie mi robili i paru znajomym i jestem zadowolony:)

F1le
23-02-11, 12:53
Ja robilem w Max-Glassie na Grzybowskiej, tez raczej nie polecam, przegrzali folie, jezdzilem umawialem sie w koncu wymienili, tylna folia tez z klopotami - nie warto szkoda zachodu.

kvas
17-03-11, 10:44
Panowie umówiłem się na przyciemnianie do przyciemnianie.com.pl na Postępu 3a. Boczne tylne, no i tylna bez pleksy - wycenili to na 350 zeta. Jakieś opinie co do tej firmy? Jeszcze pytanko - do takich przyciemnionych szyb z tyłu konieczne są certyfikaty? Policja, albo przy badaniach bedą o to wołać?

semri
17-03-11, 10:52
na tył ci nic nie potrzeba, ale zakład pewnie i tak coś wypisze

kvas
17-03-11, 11:22
Znalazłem coś takiego:

Podstawa prawna
Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46
Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.

Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła (szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:
- data instalacji
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu
- marka pojazdu
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu
- typ folii
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem świadectwa z badań)
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę

Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)

...Matko Bosko Czestochowsko!

TeeS1975
17-03-11, 12:03
to raczej martwy przepis nigdy policja nie chciała nic na tylne szyby

Hoze
17-03-11, 18:00
na tylne szyby nasi kochani policjanci nic nie mówią, na przednie zaś mają paragrafy i chętnie na bloczkach Ci je pokażą....Bardzo lubię Pana Policjanta...:D

TeeS1975
17-03-11, 21:16
za boczne to zabierają dowód chyba że przy nich zdejmiesz folię

kvas
18-03-11, 00:04
Panowie a co z tą firmą? Gadałem z szefem i sprawiał wrażenie kompetentnej osoby...

TeeS1975
18-03-11, 00:34
Pewnie jak każda, ktoś tutaj narzekał że coś nie tak było

P.S. szczerze nie polecam przyciemnianie.com na ul. Postępu (dawniej robili na Żegiestowskiej) w Wawie. uszkodzili uszczelkę w przedniej szybie, zrobili rysę od wewnątrz w szybie z tyłu i teraz w jednym miejscu wychodzą bąbelki. oczywiście pracownik powiedział, że to moja działalność i że szyby można nawet porysować skrobaczką w zimę.
z drugiej strony znajomy już 4 auta tam przyciemniał i za każdym razem był zadowolony.
Ja będę u nich pewnie robił albo http://strefaserwisowa.com.pl

Windykator
18-03-11, 11:53
Na Żegiestowskiej w Warszawie (niestety) tak jak opisałem.
4 auta tam już robiłem i szczerze polecam.
Można zobaczyc na moim Civicu,jak ich robota wygląda po 5-6 latach (mój pierwszy mod :D )

kvas
18-03-11, 15:00
Dzieki za opinie. Ci z Postępu 3a to kolesie z Zegiestowskiej właśnie, chyba odeszli i robią na swoje konto...

Windykator
18-03-11, 17:14
Dzwoniłem do właściciela, kótrego znam, sam potwierdził,że się przenieśli, więc nikt nigdzie nie odszedł.

kvas
19-03-11, 17:04
O to jeszcze lepszy nius! Jade tam w poniedziałek. Windykator - a może polecisz mi jaka folie najlepiej położyć? Główna idea to - ochrona dla mojego smyka, ale wiadomo wizualnie tez to musi fajnie wygladać. Mi w tej firmie polecili wziąść najciemniejszą...

Windykator
20-03-11, 00:42
Specem od folii nie jestem, wiec musisz na nich polegać, ale wiem,że mają też folie, która poprostu odbija promienie słoneczne, ktorą można nakleić na przednie boczne szyby i auto się tak nie grzeje wtedy w lecie :)

TeeS1975
20-03-11, 01:29
przednie boczne to można tylko przezroczystą ( ala antywłamaniową )
najlepsze folie robi 3M tylko nie wiem czy akurat oni mają w ofercie
tył oklei sobie folią przyciemniającą o 40% wtedy sumarycznie z szybami (które są przyciemnione fabrycznie o 30%) będziesz miał 70%, z zewnątrz , przy ciemnym wnętrzu, praktycznie nic nie widać.

reekinek
20-03-11, 01:55
TA folia która odbija promienie słoneczne działa tak jak by fotochrom sam mam takie u siebie osobiście bardzo mi się to podoba bo patrząc z tyłu auta wygląda to tak jak by było bardzo delikatnie przyciemnione lub wcale ale stają już pod kontem 90 stopni promienie odbija sie od szyby dając Ciekawy efekt. Ma to jeszcze jedna zaletę te folja nie jest tak ciemna od wewnątrz i w nocy da sie normalnie korzystać z lusterek:P

kvas
30-03-11, 12:23
Odświeżam temat. Szybki zrobione. Baardzo polecam te firmę przyciemnianie.com.pl na Postępu 3a. Świetnie mi doradzili jaką folię założyć - w końcu wziąłem 12 czyli przedostatnią w przejrzystości. Z zewnątrz jest ona bardzo ciemna, ale od środka widać bardzo dobrze - nie przeszkadza w parkowaniu i spełnia funkcje ochronną dla dzieciaka (filtry UV itd). Zrobili mi to bardzo estetycznie i szybko. Cena też myślę ok - tylne boczne i tylna (tej małej pleksi nie robiłem, zresztą też mi odradzali) - 350 zeta. Efekt jest *****isty. Jak się ogarnę to wrzucę fotki.

TeeS1975
30-03-11, 12:38
ja zrobiłem całość, tylne mocno ciemne, przednie najjaśniejszą przyciemniającą, wyszło fajnie a i panowie niebiescy na pierwszy rzut oka się nie zorientują :p
przyciemnianie.com.pl

kvas
30-03-11, 12:52
Ja darowałem sobie przednie :) trafi się jakiś zakompleksiak i będę musiał rwać folie na poboczu :D

szubek
30-03-11, 12:54
Trzeb coś rozbierać aby przyciemnić tylne boczne szybki plus tylna w 5D ?

TeeS1975
30-03-11, 14:15
z tego co widziałem to nie, przednie wyjmują

kvas
30-03-11, 14:26
Do tylnych bocznych rozbierali mi drzwi, ale wszystko z powrotem pięknie poskładali do kupy. Jak przyjechałem tam na 8 rano to na 10 było wszystko gotowe na cacy. Siedziałem sobie w saloniku i mogłem oglądać jak to robią.

TeeS1975
30-03-11, 14:31
ja nie mam tylnych drzwi :)

kvas
30-03-11, 14:40
Oto i fotki - masakra z ajfona

http://images39.fotosik.pl/760/9fb2f72a6c50160bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9fb2f72a6c50160b)
http://images45.fotosik.pl/768/7f5d07f3491f231cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7f5d07f3491f231c)
http://images49.fotosik.pl/766/5a18d34bf8d71e18m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5a18d34bf8d71e18)
http://images47.fotosik.pl/767/8a8fb505a596fef8m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8a8fb505a596fef8)

smerlinj
30-03-11, 19:20
Jak możesz to daj zdjęcie całego pojazdu. Ciekawy jestem jak się prezentuje w całości. Mam czarnego civica i tez się zastanawiam na tymi szybami.

TeeS1975
30-03-11, 22:38
ja mam czarnego cyknę coś jutro i wrzucę

Jarek ten spojler to oryginał czy coś z alledrogo ?

kvas
31-03-11, 09:27
Oryginał do Type-S. Kupiony jak była promocja w Auto West hyhy. Fajny jest bo mniejszy od tego Type-R.

smerlinj
01-04-11, 15:17
tees1975 i jak z tymi zdjęciami :)?

TeeS1975
01-04-11, 15:25
mam kilka wybiorę coś wieczorem i wrzuce. Teraz pisze z kom.

TeeS1975
04-04-11, 23:24
słaba jakość ale widać efekt
http://img852.imageshack.us/img852/8179/szybki.th.jpg (http://img852.imageshack.us/i/szybki.jpg/)
http://img854.imageshack.us/img854/7786/szybki2.th.jpg (http://img854.imageshack.us/i/szybki2.jpg/)

Hoze
06-04-11, 18:35
Moderator i wali dwa posty pod rząd:D:D. A tak na serio...Tees, jaki masz procent przepuszczalności światła na przednich szybach??.Możesz wysłać odpowiedź na priva. Wygląda kociarsko:)

TeeS1975
06-04-11, 22:47
Moderator i wali dwa posty pod rząd.
to było specjalnie

jaki masz procent przepuszczalności światła na przednich szybach??
to najjaśniejsza przyciemniająca folia jaka jest, obstawiam max 10%, czyli sumując z fabrycznym przyciemnieniem, przepuszczalność obstawiam na poziomie 60% (zgodnie z przepisami jest 70) ale przy tak ciemnych tylnych stojąc z boku ciężko się zorientować że są przyciemnione.

miX3r
07-04-11, 05:45
Przyznam że jak w innych autach nie do końca podobają mi się tylne szyby przyciemnione, tak w czarnym Civie wygląda to genialnie. Jakby się prężył do skoku :cool:

Ma ktoś może foto jak to wygląda na srebrnym kolorze?

Hoze
07-04-11, 11:56
Zobacz auto Leonika:)

reekinek
07-04-11, 14:27
Ja mogę Ci pokazać jak wygląda folia odbijająca światło jak na mój gust lepiej pasuje do srebrnego auta lub szampańskiego:p Ale co kto lubi:cool:
http://img15.imageshack.us/img15/306/pict1876.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/5717/pict1883i.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/9517/pict1885.jpg

jak robiłem fotki słonce słabo świeciło jak jest mocniejsze wygląda to jeszcze lepiej:)

miX3r
07-04-11, 19:02
Trzeba przyznać że ładnie to wygląda. Z tego co widzę ma tak samo oklejone przednie szyby. Czyżby przeholował z przepuszczalnością z przodu, a może z "odbijającymi" sprawa ma się inaczej. Trzeba będzie doczytać gdzieś bo mnie zaintrygowałeś ;)

reekinek
07-04-11, 19:25
To moje Auto:p Folia ma 35% przepuszczalności i zgodnie z przepisami jest nie dozwolona na przednich szybach. Ale jeszcze nie zdarzyło mi sie od kąd je założyłem jakies problemy z policja:) Ale pewnie do czasu zaleta jest taka ze w nocy dobrze przez nia widać bo nie jest az tak Ciemna jak zwykła czarna folia:)

mushroom
21-06-12, 17:17
czy ktos z uzytkownikow ogarnal temat malej plastikowej szybki na klapie? moze ktos probowal sprayu do przyciemniania??

TeeS1975
23-06-12, 02:29
Ktoś chyba malował ale nie pamiętam kto i czy był zadowolony, chyba nie ma sensu się bawić w tą tylną szybkę, z zewnątrz praktycznie nie widać że jest nie przyciemniona a ze środka mamy jasny "lufcik" na świat za nami :)

boski_1
18-08-12, 14:15
Widział ktos moze 5d Milano Red z przyciemnionymi szybami tylnymi. Jak to sie prezentuje?

adiwawa01
24-08-12, 18:11
zobacz mój 3d i będziesz miał orient. jak więcej fotek mogę dosłać. ogólnie polecam. u mnie dodatkowo jest czarny dach, więc jest siła :)

http://images42.fotosik.pl/544/e5770e0f5d98513cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

boski_1
31-08-12, 22:37
ok super. Jakbyś miał jakąś fotke od boku to bym poprosił :) dach mam tez panorama.
boki i tylna szyba uCiebie mają stopień przyciemnienia taki jak dach?

adiwawa01
08-09-12, 09:45
zrobię dziś to wrzucę. ogólnie tył ciemniej a przód jaśniej. dzięki temu nie mam problemów w nocy a w słoneczny dzień przy zamkniętym dachu daje radę :D. przestrzegam cię przed zupełnie czarnym przodem. po 1. częściej będziesz miał kontrole P; po 2. (według mnie) to lekka wioska, szczególnie jak widzę takich orłów co to zimą w nocy cofają z otwartymi oknami.
znalazłem stare, ale w temacie aktualne:
http://images41.fotosik.pl/1740/17dfda45524ed3aemed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images41.fotosik.pl/1740/9cb2bb4571fb3683med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images38.fotosik.pl/1774/39539b0b3f511dc5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
mam nadzieję, że ci pomoże to coś.
p.s. obejrzyj dokładnie auto przed montażem i po. ja robiłem u fachury polecanego przez znane osoby z forum. pociął mi uszczelkę w przednich drzwiach, porysował tylną szybę od wewnątrz, zostawił rysę od noża na drugiej uszczelce. jak przyjechałem to i tak musiał poprawić 2 szyby. najlepsze, że auto było kilka dni wcześniej odebrane z salonu a rysę wewnątrz powiedział, że zrobiły moje kilku miesięczne dzieci... poracha

TeeS1975
08-09-12, 09:53
ja mam przód najjaśniejszą folia przyciemniajaca jaka była dostępna, tył na ciemno i jest spoko a i misiaki się nie czepiają

adiwawa01
08-09-12, 10:02
może poznają auto że forumowe :D

boski_1
08-09-12, 13:51
super dzieki zdjecia bardzo pomogły. Przód będe robił najjaśniejszą folia, tył bedzie nieco ciemnijszy ;)

Brylant1
08-09-12, 14:00
Lepiej moim zdaniem wygląda jak całość jest zrobiona najjaśniejszą folia, wtedy auto nabiera charakteru.

mushroom
09-09-12, 15:38
a to moja fura....przod jasniej, tyl mocniej..http://www.ebay.co.uk/itm/271055734301?ssPageName=STRK:MESELX:IT&_trksid=p3984.m1555.l2649

Ordi
09-09-12, 20:29
Tutaj masz moje foty:
http://www.ordifreestyle.com/pk/autodrom/1.JPG
http://www.ordifreestyle.com/pk/autodrom/4.JPG

Przód mam najjaśniejszą (65%) a tył średnią (80%). Według mnie jest super i na żywo wygląda bardzo dobrze.
Z przodu szyby wyglądają zależnie od pogody i jak światło pada - czasem wyglądają na mega czarne a czasem jakby prawie wogóle nie były przyciemnione...

kristiano7
03-10-13, 12:57
Ja przyciemniałem tutaj: http://www.maxglass.pl/, polecam. Robi to mój kolega, więc mogę dla forumowiczów załatwić zniżkę :)

Bylbym zainteresowany :). Masz jeszcze mozliwosc tej znizki? I jak to tam u niego wyglada cenowo?

mrcn
03-10-13, 14:54
Odpowiem na PW :)

luckie
20-11-13, 11:31
Hej,
Moze kogos zainteresuje - znalazlem ciekawe rozwiazanie na ta mala szybke z pleksy:
http://www.ebay.de/itm/HONDA-CIVIC-3-5-T-HECKSCHEIBE-UNTEN-Solarplexius-Sonnenschutz-Bj-07-12-27381LB-/181075735858?pt=DE_Autoteile&hash=item2a28f47532

http://www.solarplexius.com/

filipfm
20-11-13, 11:41
Hej,
Moze kogos zainteresuje - znalazlem ciekawe rozwiazanie na ta mala szybke z pleksy:
http://www.ebay.de/itm/HONDA-CIVIC-3-5-T-HECKSCHEIBE-UNTEN-Solarplexius-Sonnenschutz-Bj-07-12-27381LB-/181075735858?pt=DE_Autoteile&hash=item2a28f47532

http://www.solarplexius.com/

No trzeba przyznać, że się cenią

luckie
20-11-13, 11:47
No, cena szalu nie robi, ale tyle talentow na forum, moze kogos to zainspiruje :)

zipo_civic
05-05-15, 19:16
cześć wszystkim :) ja mam mały patent na tą nieszczęsną plexi. Jest taka folia w dziureczki. Można ja zobaczyć w każdym autobusie, czyli ulubione reklamy na szybach. taka folia ma takie właściwości że od środka widać to co na zew. (przez te dziurki), natomiast z zewnątrz nie widać tych dziurek i folia robi fajny efekt reklamy. W naszym przypadku fajnie przyciemnionej szyby :P Ja będę w tą sobotę przyciemniał szybki :) ps. gdy rozmawiałem ze ściemniaczem szyb do którego będę jechał - od razu powiedział mi że szkoda auta, powstaną z czasem pęcherze (od standardowej foli do przyciemniania), a auto będzie wsiursko wyglądało. gdy zaproponowałem mu mój patent - powiedział, hmm.nie głupi pomysł ;)

maxv
05-05-15, 21:24
Są takie dziurkowane antystatyczne ale jak chcesz otworzyć szybę to się niestety zwijają przerabiałem w bmw i skodzie .Ale dają radę i zdjęcie to sekunda .

Nypel
07-05-15, 23:05
Jak przyciemnie szyby przednie najjaśniejszą folią to przy ewentualnej kontroli będą sie czepiać?
Jest jakaś folia która nie przekroczy dopuszczalnych norm?

piter7766
07-05-15, 23:26
Jak przyciemnie szyby przednie najjaśniejszą folią to przy ewentualnej kontroli będą sie czepiać?
Tak

Jest jakaś folia która nie przekroczy dopuszczalnych norm?
Nie ma,chyba że zwykła (bezbarwna)folia,szyby fabryczne przeważnie są już max.przyciemnione. Według przepisów- minimalna przepuszczalność szyby czołowej to 75%,a przednich bocznych to 70%.

Nypel
07-05-15, 23:30
ehh szkoda :( dzięki za info

ketiw666
24-01-16, 13:59
Jaką folia przyciemnialiście swoje szyby ? Mam zamiar to zrobić samemu na wiosne i szukam foli. Są na allegro od 7 zł do nawet 80 zł jedne są termokurczliwe a jedne nie. Lepiej pewnie kupic ta termokurczliwa ale jakiej firmy i za jaka kwote ? Czy ktos moglby pokazać jaka dokladnie folia kleił swoje szyby ?

semri
24-01-16, 14:02
Jak chcesz samemu, to lepiej jedź do zakładu takowego. Tam też kupisz, przytną mniej więcej, powiedzą co i jak. Oczywiście powiedzą, żeby lepiej u nich zrobić niż samemu i bym ich posłuchał.
Ja nie posłucham i kasa w błoto.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Retro
20-03-16, 19:26
Panowie, jak przycinają folię na tylnej szybie to jest możliwość że poprzerywają te ścieżki do podgrzewania? I jak w ogóle reaguje taka folia na szybie na podgrzewanie w zimie?

piter7766
20-03-16, 19:53
Folię przycina się i formuje na gorąco na zewnętrznej stronie szyby.A jak reaguje na podgrzewanie szyby? A no normalnie :)

Retro
20-03-16, 20:19
Folię przycina się i formuje na gorąco na zewnętrznej stronie szyby.A jak reaguje na podgrzewanie szyby? A no normalnie :)

Eh... A ja głupi myślałem że to od wewnątrz :D dzięki za info.

irecki26
20-03-16, 20:46
A to ktos stosował:
http://www.warsfoll.com.pl/folie-samochodowe/folie-do-ochrony-przedniej-szyby/

bison
21-03-16, 21:46
Jak na zewnętrznej? Folia naklejana jest OD ŚRODKA!! I nic przy podgrzewaniu się nie dzieje.

piter7766
21-03-16, 22:55
Jak na zewnętrznej?

Ja nic a nic ,o stronie na której się przykleja folię nie pisałem. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem,tylko ze zrozumieniem :)

Omenariusz
24-08-16, 16:09
Witam
Panowie w sobote jadę przyciemnić szyby i mam pytanie bo jestem zielony w tym :) Na co zwrócić uwagę ugadałem się na 300 zł to znaczy sam tył szyba na klapie i szyby boczne z tyłu bez pelxi. Jak to jest z przyciemnieniem jaką przepuszczalność wybrać aby wyglądało to względnie ale żebym widział tez co się dzieje przez okno z tyłu ;) . Czy przednie boczne też przyciemnić jeśli tak to jaką przepuszczalność ?

Ma ktoś może zdjęcia poglądowe przyciemnionych szyb w ufo z przodu minimalne przyciemnienie a z tyłu max ? najlepiej w kolorze milano red ;)

esbe
24-08-16, 23:09
Nie boj nic, jak podjedziesz do goscia, ktoy sie tym zajmuje przylozy Ci folie do szyb i sam będziesz wiedziec czego chcesz. Ja mam 95%z zewnatrz nic nie widac, ze srodka wszystko.

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Omenariusz
25-08-16, 08:15
Dzięki wielkie już jestem z nim wstepnie umówiony przód zostawie taki jaki jest a tył przyciemnie po całości :)