Zobacz pełną wersję : nie działające wspomaganie
Witam, posiadam Honde Civic z 98r 1.4is od roku, jakieś pół roku temu podczas cofania przez chwile nie działało mi wspomaganie kierownicy, później przestawało działać przy manewrowaniu także do przodu, gdy kręciłem kierownicą w obie strony do oporu to zaczynało coś syczeć - chyba przy maglownicy :( byłem z tym w salonie, sprawdzili mi tylko pompe (przekładając z innej hondy - wielcy fachowcy) i stwierdzili że dalej muszą wyjmować maglownice więc zrezygnowałem i pojechałem do zwykłego wasztatu i tu mi powiedziano że trzeba "coś" wymienić w maglownicy. Kosztowało mnie to 400zł - dostałem od nich niby uszkodzony taki duży swożeń z dziórkami. Ale wspomaganie działało elegancko :)
Obecnie znowu problem powraca :( czasem syczy gdy przekręcę kierownice do oporu i czasem znowu przerywa :( gdy kręcę kierownicą w lewo to idzie ciężko przez sekunde po czym coś lekko stuknie i już działa :(
Płyn mam pomiędzy min a max
co mam z tym zrobić ??
skolopendra
07-09-09, 19:18
co mam z tym zrobić ??
reklamować
tylko problem w tym że warszat zamknięty od połowy wakacji :(
Prezesunio
18-12-09, 22:40
mam problem ze wspomaganiem, na mrozie, po kilku godzinach gdy Halina stoi pod praca na świeżym powietrzu, po odpaleniu wspomaganie nie hula, po kilku kilometrach jak sie rozgrzeje zaczyna działać czy to wina oleju??
dzisiaj to nawet kierunki przestały działać wszystko działało awarie swiatła tylko kierunki nie po jakim czasie tez zaczęły działać, już nie wiem co sie dzieje
mam problem ze wspomaganiem, na mrozie, po kilku godzinach gdy Halina stoi pod praca na świeżym powietrzu, po odpaleniu wspomaganie nie hula, po kilku kilometrach jak sie rozgrzeje zaczyna działać czy to wina oleju??
dzisiaj to nawet kierunki przestały działać wszystko działało awarie swiatła tylko kierunki nie po jakim czasie tez zaczęły działać, już nie wiem co sie dzieje
Mam to samo ze wspomaganiem w EG3. Gdy temperatura siadzie ponizej zera to wspomagania nie ma. Musi troche czasu upłynąć po nagrzaniu auta zeby wspomaganie zaczeło normalnie działac.
Jaka może byc przyczyna? kipepski płyn? do wymiany? jak patrzyłem do zbiorniczka to jest bardzo ciemny :/
skolopendra
19-12-09, 10:16
jak patrzyłem do zbiorniczka to jest bardzo ciemny :/
do wymiany na ..psf
ja mam płyn świeżo wymieniony i też przez 1km wspomaganie ledwo co działa. dopiero później działa jak należy.
Było o tym wiele tematów i jest normalny objaw przy niskich temperaturach szczególnie przy takich jak były dzisiaj w nocy.
Prezesunio
19-12-09, 11:08
u mnie jest płyn oki w zbiorniku, w tamtym roku nie miałem takich objawów ani dwa lata temu, może cos z paskiem lub płyn jest zużyty i zbyt wodnisty??
skolopendra
19-12-09, 11:32
lub płyn jest zużyty
może tak być ,wystarczy że płyn "wciągnie" więcej wilgoci ...
Prezesunio
19-12-09, 13:20
Kto pomoże i napisze jak krok po kroku wymienic płyn w pompie wspomagania (jakieś foto itp) widziałem na forum jakieś opisy ale jakoś mi trudno ogarnąć.
skolopendra
19-12-09, 13:44
Kto pomoże i napisze jak krok po kroku
manual opisuję te czynność krok po kroku,nawet z foto
polecam lekturę do pobrania :
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2045
Prezesunio
19-12-09, 16:13
manual opisuję te czynność krok po kroku,nawet z foto
polecam lekturę do pobrania :
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2045
Dzięki wielkie :D