Zobacz pełną wersję : jaki sub RF czy PB
Witam panowie pomozcie co wybrac co bedzie lepsze powerbass S12C czy Rokcford Fosgate P1 gosc mi napisal ze pomimo iz rockford ma napisane RMS 150W to w rzeczywistosci spokojnie daje rade do 300W rms
troche sie boje zeby sie nie sfajczyl przy polowie mocy wzmaka co mysliscie o tych subwooferach?
i jeszcze sprawa wzmaka ale tu chyba raczej bedzie hifonics zeus lub u-dimension GLOW 4075 ale ze hifonics mocniejszy to pewnie bedzie hifonics
jakie macie zdanie na temat tych subow czy to prawda z tym rockfordem?
powerbass S12C czy Rokcford Fosgate P1Ja bym wziął P1
rockford ma napisane RMS 150W to w rzeczywistosci spokojnie daje rade do 300W rms bzdura
troche sie boje zeby sie nie sfajczyl przy polowie mocy wzmakanie ma czegoś takiego jak połowa mocy...
Jeszcze raz dla jasności:
GAIN nie jest regulacja mocy wzmacniacza, a jedynie słuzy do ustawienia czułości wejścia. Innymi słowy nie uzyska się POŁOWY mocy wzmiacniacza. Kto tak mówi to na audio zna się słabo...
Inna sprawa to sfajczenie głośnika. Mocniejszy wzmacniacz to lepsza kontrola suba. Głosniki "fajczą" się nie od zbyt wysokiej mocy, ale od zbyt wysokich zakłóceń generowanych przez końcówkę mocy.
To te trzaski i charczenia palą głośniki, a nie nadmiar mocy. Im wyższa głośność tym wyższe zniekształcenia dlatego firmowe dobre wzmacniacze mimo na papierze niższej mocy grają głośniej i czyściej niż "noname'y" typu buszmena czy alpierda. Po prostu ich końcówki mocy przy tej samej mocy wyjściowej generują mniej zakłóceń. Innymi słowy mimo, że wyrób buszmena czy alpierda ma moc na papierze 300W/kanał, ale generowane zniekształcenia powodują, że od 90W już się nie da tego słuchać. Z kolei "firmówka" generująca 120W/kanał z niskimi zniekształceniami pozwala na wygenerowanie relatywnie czystego dźwięku do poziomu 110W/kanał.
Ot i cała filozofia.
hifonics zeus lub u-dimension GLOW 4075miałem zarówno produkty HIFONICS jak i u-dimension. Z moich odsłuchów wynika tylko tyle, że satysfakcjonuje mnie zestaw oparty na wzmacniaczach tej drugiej firmy i to one mi towarzyszą :D Natomiast HIFONICS musiał ustąpić miejsca ;)
Nie twierdzę, że HIFONICS to zła firma, ale profil brzmienia i podkoloryzowywanie dołu stawia jej produkty raczej po stronie fanów łupnięcia i czarnych rytmów niż fanów jakości.
Koniec przekazu ;)
no zgadza pisalem prostymi slowami jak polowa mocy wiem ze gain to poziom wysterowania a glosniki pala sie od znieksztalcen koncowek wzmaka tj napisales charczenia itd bardziej chodzilo mi o to czy ten sub czy jak podlacze do niego hifonicsa zebym za szybko sie nie zdziwil nie zdaze ustawic a juz bedzie syf z glosnika hehe tak pisza wszyscy ze przy takim wzmacniaczu gra dopiero dobrze chcialem sie upewnic, ale napisales "bzdura" teraz nie do konca kumam.
a powiedz mi jedno bo mnie ciekawi czy jak bede skladal nowiutki sprzet z pudelka czy glosnik podczas ustawiania musi sie najpierw wygrzac czy cos takiego czy od razu po uruchomieniu wszystkiego moge go ustawic na max jego mozliwosci? zobaczyc co potrafi z siebie wydusic? czytaj: ustawic na max glosno i max czysto grajacy sub bez zadnego brzeczenia charczenia itp
no zgadza pisalem prostymi slowami jak polowa mocy wiem ze gain to poziom wysterowania a glosniki pala sie od znieksztalcen koncowek wzmaka tj napisales charczenia itd bardziej chodzilo mi o to czy ten sub czy jak podlacze do niego hifonicsa zebym za szybko sie nie zdziwil nie zdaze ustawic a juz bedzie syf z glosnika hehe tak pisza wszyscy ze przy takim wzmacniaczu gra dopiero dobrze chcialem sie upewnic, ale napisales "bzdura" teraz nie do konca kumam.zapraszam do interpunkcji, bo z całym szacunkiem dla Ciebie, ale jestem leniwy i takiego bełkotu nie chce mi się rozszyfrowywać ;)
a powiedz mi jedno bo mnie ciekawi czy jak bede skladal nowiutki sprzet z pudelka czy glosnik podczas ustawiania musi sie najpierw wygrzac czy cos takiego czy od razu po uruchomieniu wszystkiego moge go ustawic na max jego mozliwosci? zobaczyc co potrafi z siebie wydusic? czytaj: ustawic na max glosno i max czysto grajacy sub bez zadnego brzeczenia charczenia itpmożesz go od razu wystroić, ale przez pierwsze kilkanaście godzin grania proponuję skali głośności z radia używać w zakresie 3/4 użytej do strojenia.
Sory nie wiedzialem ze teraz zeby pisac na ck.pl trzeba przestrzegac wszystkich znakow interpunkcyjnych, ą ę ł bo juz malo kto rozumie szybkie pisanie bez zbednego spalania sie nad poprawna polszczyzna, ale ok w sumie jak bym siedzial tyle lat co Ty ciagle na tym forum i ciagle pisal to samo i czytal wiele durnych postow to pewnie bym podobnie zareagowal. no nic dzieki za te info ktorego udzieliles odnosnie wygrzania glosnika
kolego, ja już stary pierdziel jestem z nawykami ze starej dobrej szkoły polszczyzny, a nie internetowego bełkotu...
bez zbednego spalania sie nad poprawna polszczyznai to pisze Polak?
przepraszam kolego, ale ręce mi opadają...