Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem po wyjezdzeniu paliwa - auto nie odpala

zeus
04-09-09, 18:03
Witam ostatnio przytrafila mi sie przygoda ze wyjezdzilem cale paliwo (pomagalem ofiarze wypadku i nie bylo czasu na tankowanie)
pare razy zakrecilem rozrusznikiem aby upewnic sie czy jest susza - wszystko na to wskazywalo
po zalaniu paliwa (5L) okazalo sie ze wyczerpalem akumulator po podlaczniu dawcy nie dawalo to zadnego efektu (akumulator ma aktualnie 6w) po wymianie akumulatora na drugi (z innego auta) ktory posiadal 12,6w auto nadal nie odpala tylko wydaje dziwny dzwiek (braku pradu) pompa paliwa pompuje paliwko ale auto dalej stoi (pasek rozrzadu nie jest zerwany) i nie mam pojecia co moze byc przyczyna moze ktos pomoc gdzie szukac usterki?

Z gory dzieki i POZDRAWIAM

spal@praca
04-09-09, 18:24
ale dostaje ten prąd cokolwiek się rusza czy jest odgłoś głuchego bicia/stukania taki słabo słyszalny.

zeus
04-09-09, 18:41
po wymianie akumulatora na drugi byl dzwiek typu (e!e!) i przy podnoszeniu opuszaczniu szyb na pulpicie zapala sie kontrolka abs po puszczeniu przycisku gasnie (generalnie przy jakim kolwiek obciazaniu aku kontrolki przygasaly) - dlatego dalem ten aku na doladowanie (podejrzewam za slaby prad rozruchowy) przy pchaniu auta i prubie odpalenia pojawia sie dymek w wydechu czyli ma sprezanie ale nie ma wybychu po odlaczeniu dawcy od auta sprawdzalem iskre na swiecy nie bylo jej ale na akum bylo 8w

Przypominam ze drugi aku mial napiecie 12,6w ale wydaje sie mi ze mial za maly prad rozruchowy (aku troche stal)

czy jest odgłoś głuchego bicia/stukania taki słabo słyszalny.
jesli chodzi Ci o rozrusznik to jest w na 90% oki - nie stawiam na to

Uzupełnienie:
Po zalozeniu dobrego akumulatora zostal problem z iskra z tad moje pytanie:
Co moglo wysiasc w aparacie zaplonowym (raczej co najczesciej siada) i czy trzeba odrazu wymieniac na drugi czy moze nadaje sie stary do naprawy kopulka oraz palec wygladaja na ok :/

Furious
05-09-09, 09:05
nie masz jakiegos odciecia czy innego zabezpieczenia przed kradzieza?

arekgr
06-09-09, 04:21
Do rozruchu sprawnego elektrycznie silnika Hondy nie trzeba tak dużo prądu :) Widziane wielokrotnie, że kilka obrotów rozrusznika i nawet staruszki palą...

Może po prostu akurat miałeś pecha i padła Ci ot tak sama od siebie cewka zapłonowa... To by tłumaczyło brak iskry... Proponuję sprawdzić nawet na "ostro" inną cewkę, tylko jak nie jesteś pewien jak, niech ktoś Ci to sprawdzi. Ja za nową zapłaciłem trochę powyżej 100zł.

zeus
06-09-09, 19:48
nie masz jakiegos odciecia czy innego zabezpieczenia przed kradzieza?
Mam oczywiście że mam sam nawet zakładałem (ponad rok temu) i zrobiłem dwa odcięcia zapłony i paliwa (z jednego odcięcia - w instrukcji zezwalali na to) i paliwo dochodzi :/ - choć nie wykluczam usterki alarmu, ale pierw raczej postawie na aparat zapłonowy

Może po prostu akurat miałeś pecha i padła Ci ot tak sama od siebie cewka zapłonowa... To by tłumaczyło brak iskry... Proponuję sprawdzić nawet na "ostro" inną cewkę, tylko jak nie jesteś pewien jak, niech ktoś Ci to sprawdzi. Ja za nową zapłaciłem trochę powyżej 100zł.

Spróbuję pożyczyć aparat zapłonowy i sprawdzić tak jak mówisz (mam kolegę mechanika z którym teraz walczymy przy aucie)

Jeszcze mam pytanie co jeszcze może powodować brak iskry jakiś przekaźnik odczyt z jakiegoś czujnika?
Samo diagnostyka może pomóc w tym?