Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prawy wewnętrzny przegub D14A8 civic 5d 1998 rok prod.

fredie
04-09-09, 15:13
Mam problem, tzn. przy wymianie oleju w skrzyni przez przypadek zauważyłem duży luz poprzeczny na przegubie wewnętrznym prawym, do tego podczas jazdy przy ostrym skręcie w lewo słychać wycie z okolic skrzyni, jak się zabrać do tego - doradźcie, czy szukać samego przegubu, czy całej półosi,czy to kwestia przegubu czy (oby nie) skrzyni, jeśli to przegub i czy da się to wymienić bez demontarzu skrzyni? z góry dzięki

zapytam inaczej, czy da się wymienić półoś bez rozdzierania skrzyni?

teg
05-09-09, 15:21
Skoro wyje przy ostrym skręcie w lewo, to już to przerabiałem, ja i sporo osób. Pytanie brzmi: JAKI olej wlałeś do skrzyni i ILE tego oleju, czy to wycie było też PRZED wymianą oleju, jaki olej był wcześniej i CZY jeśli był inny niż Honda MTF to go jakoś dokładnie wypłukałeś pod ciśnieniem a nie tylko wylałeś?

fredie
05-09-09, 20:28
oryginalny olej honda MTF był wcześniej i taki wlałem, martwi mnie bardzo ten poprzeczny luz na przegubie wewnętrznym prawej pólośki

jeśli chodzi o ilość to prawie 2 litry- do otworu wlewowego

darp4
05-09-09, 20:48
nie wydaje mi się, że to wina przegubu, kiedyś natknąłem się na info, że może być to coś z mechanizmem różnicowym.

fredie
06-09-09, 22:19
to mnie zmartwiłeś, jednym słowem skrzynia do wymiany...

teg
07-09-09, 07:11
U mnie to był właśnie mechanizm różnicowy, a dokładniej łozysko tegoż mechanizmu. Łożyska nie są drogie, ja kupowałem w Tranzaxie w Bydgoszczy oryginalne. Ale drugi raz bym nie remontował, chyba że u kogoś kto się specjalizuje w skrzyniach Hondy. Zanim wymienisz skrzynię, to się dowiedz u mechanika co z tym Twoim przegubem.

fredie
07-09-09, 09:15
jeżeli ma ktoś namiary na fachowca od skrzyń na podkarpaciu - to proszę o info, z góry dzięki