PDA

Zobacz pełną wersję : Zgrzyt przy zmianie biedu

mieciuu
04-09-09, 09:06
Witam

Ostatnio zrobiłem dość sporą trase około 1500km tak więc test autka musiał być, wszystko było by ok tylko jedno mnie martwiło gdy już przy dużej prędkości około 130km/h na 4 biegu gdy wrzucałem 5 bieg czułem lekki zgrzyt bieg wchodził ale ze zgrzytem nie zawsze ale najczesciej gdy na 4 biegu miałem prędkośc powyżej 130km/h.

I jeszcze jedno pytanko co zrobić z pedałem sprzęgła gdy ma on taki luz okolo 1cm na poczatku (jest bezwładny) i dopiero po tym 1 cm zaczyna sie opór sprzegla. Czy to normalne czy jakoś sie da to rozwiązać samemu?

EG3 1,3 16V 95r
http://www.mieciuu.neostrada.pl/

jero11
04-09-09, 09:12
najpierw sprawdź stan płynu w zbiorniczku od pompki sprzęgła. Możesz sobie podregulować luz na pedale sprzęgła przy pompce jest regulacja.
jest też chyba regulacja przy wysprzęgliku, musi być tam odpowiedni luz.

marcocivic1
04-09-09, 09:32
Ten zgrzyt to prwdopodobnie synchronizator pozostaje wymiana skrzyni naprawa badz jazda nie zwracajac uwagi:)

mieciuu
04-09-09, 09:51
czyli jak bede jezdził tak dalej to mimio ze sporadycznie takie predkosci osiagam bo nie ma za bardzo gdzie i beda zgrzyty to nie zatrzyma mi sie auto na drodze?

salab
04-09-09, 11:47
IMHO zanim przez synchronizator padnie Ci całkowicie 5ty bieg to dłuuugo potrwa :)

Jakbyś miał walnięty synchronizator niższych biegów to by był większy problem, piątka jest stosunkowo żadko używana (chyba, że robisz dużo tras).

teg
04-09-09, 11:55
Dziwne że akurat 5ty bieg. Jaki maszo lej w skrzyni i kiedy zmieniałeś?

tracert
04-09-09, 11:58
Jesli chodzi o luz pedlau, jest przy nim srobka do regulacji. Jak polozysz sie na podlodze przed fotelem kierowcy zobaczysz mala srobke do regulacji tego luzu bodajrze osemka na klucz 13.Tylko nie przykrec za duzo bo nie bedzie wysprzeglal;)

mieciuu
04-09-09, 13:31
nie wiem jaki mam olej i nie wymieniałem go kupiłem autko rok temu jak sprawdzić i gdzie to sprawdzic czy mam olej i jaki jest jego stan?

skolopendra
04-09-09, 13:56
gdzie to sprawdzic czy mam olej i jaki jest jego stan?

nie sprawdzisz

kup w aso 2 litry mtf-a i wymień