Zobacz pełną wersję : Luz na drążku zmiany biegów - da się kupić tą tulejkę?
Jak w temacie, luz niewielki ale poiwedzmy, że jestem perfekcjonistą ;) W ASO mają tylko cały drążek, o dziwo za 78zł co i tak jak za cały drążek jest ceną niewielką. Luz jest na krzyżaku przy skrzyni, na tej "pionowej" tulejce. Naprawiał to ktoś? Może wystarczy tam większą śrubę dać? Można jakiś zestaw naprawczy kupić i gdzie?
po przejsciach powiem ci ze najlepiej w aso:D
No ale cały drążek, trochę bez sensu :) Napisz co i jak robiłeś bo jestem ciekaw, czego próbowaleś i co nie działało :D
luz jest zazwyczaj na przegubie oraz wyrabia sie otwor w tej tulei i ten kolek rozprezny lata we wszystkie strony.
a co ja kombinowalem? a no wymyslilem ze kupie uzywane i kupilem za 80zl oba drazki, a potrzebny byl jeden. oczywiscie nie sprawdzilem ile to moze kosztowac w aso i to byl moj blad, bo te uzywane jakis tam luz tez mialy, mniejszy ale zawsze...
kupujesz calu drazek bo ten przegub jest nie rozbieralny, laczenia sa nitowane.
No wiem że są nitowane, w Skodzie też były ale tam można było za 32 zł kupić zestaw naprawczy z nowymi nitami :) No nic to, pozostaje mi w ASO kupić. Ciężko to samemu wymienić z podwórkowego kanału ? Jakiś młotek i śrubokęt wystarczy żeby ten kołek mocujący przegub do wybieraka skrzyni wybić ?
Odświeżam temat. Drążek zmiany biegów ma u mnie straszne luzy, przy włożeniu 4 biegu a czasem także 3 lub 5 wpada w rezonans i się obija metalicznie co jest bardzo denerwujące.
Chcę to wymienić i proszę o wszelkie porady i sugestie. Czy zakup drążka w ASO wystarczy i samemu w warunkach garażowych da się to wymienić (nie jestem mechanikiem).
Jakub Skalski
07-05-10, 16:53
Ja także kupiłem cały nowy drążek w ASO W tym modelu jest tak że to się nie rozbiera(zanitowane)
Gdy dopytywałem się jak jest w innych modelach Hond powiedziano mi że jest jakaś odmiana która ma ten element skręcany śrubą i wymienia się tylko gume z tulejką.Na rysunku poglądowym te elementy są jakby takie same,ale kupujemy na własne ryzyko.Cenowo jest tak samo lub różnica minimalna.
demonobiker
07-05-10, 20:18
ja u siebie rozwiercilem te nity i wsadzilem srube odpowieniej srednicy i bangla do tej pory czyli juz ponad pol roku i luzu nie ma, traktowalem to jako dorywcze rozwiazanie bo rozebralem a do aso mialem 60km wiec kombinowalem i okazalo sie ze hula:)