Zobacz pełną wersję : LPG sekwencja + branie oleju
witam
Chciałbym założyć lpg sekwencje do swojej hani. Jednak silnik już nie jest pierwszej nowości i potrafi sobie wziąść trochę oleju. Nie chce robić remontu, bo takie branie oleju jeszcze toleruje - wydatek 20zł 1L oleju na 2-4 mies to nic (zależy od pytowania:D). I tu się pojawia problem czy LPG nie dobije mi tego silnika. Słyszałem, że przez większą temp spalania mogą mi te pierścienie już kompletnie pójść. Wolał bym kasę wydać na LPG niż na remont.
pzdr
Stary mit z tym dobijaniem silnika przez LPG :rolleyes: Dobrze, powtarzam dobrze, zestrojona sekwencja, na dobrych częściach, nie obciąża Ci dodatkowo w praktycznie żaden sposób silnika. Fakt, ktoś mierzył temperaturę spalin, no i jakieś ogromnej różnicy nie było... Może i w źle zestrojonej instalce, gdzie mieszanka byłaby za uboga, z czasem mogłoby dojść do wypalania gniazd zaworowych, a co za tym idzie, zużywania się silnika.
Zakładaj gaza, nie przejmuj się mitami :D
A koszty wymiany pierścieni przed instalacją LPG, a po instalacji LPG będą takie same ? Chodzi mi o to że np. ok , założę ten gaz, jednak załóżmy że za parę miesięcy wzrośnie apetyt na olej i już będzie nieciekawie to rozbieranie silnika będzie miało jakiś istotny wpływ na instalację gazową (koszta) ?
Nie będzie żadnego wpływu LPG na ewentualny remont...
2-4 miesiące a ile podczas tego robisz kilometrów ?
No faktycznie źle się określiłem i niedokładnie, bo teraz będe robił większe przebiegi - oliwy pali ~350ml na 1k
To już troszkę jest... Agresywnie śmigasz? Wiesz, grunt to bogata mieszanka przy "ogniu". Jak będzie ubogo to faktycznie można przyśpieszyć zużycie silnika. I tu niekoniecznie chodzi o pierścienie, uszczelniacze z czasem twardnieją, zuzywają się...
Agresywnie śmigasz?
Raczej nie kręce go do 7k :D Bywa że czasem do 5-6k, ale większość czasu prowadzę spokojnie 2,3k... Jak będzie gaz to w ogóle zacznie się eco-drivig, nie po to go zakładam żeby pałować, tylko oszczędzać.
Wiesz, grunt to bogata mieszanka przy "ogniu". Jak będzie ubogo to faktycznie można przyśpieszyć zużycie silnika. I tu niekoniecznie chodzi o pierścienie, uszczelniacze z czasem twardnieją, zuzywają się...
Chodzi tu o poprawną regulacje LPG ?
troche za duzo tego oleju bierze...
troche za duzo tego oleju bierze...
oj sporo ....... czyli pol na pol z benzyna wcina :(
bierz sie chlopie najpierw za remont albo moze silnik przeloz.nie wroze mu dlugiel przyszlosci czy to na benie czy lpg, tu nawet zmiana oliwy na 20w60 nie zalatwi sprawy.
potem wrzuc gaz i zrob sobie raty, polowe tego co wydajesz na bebe a za druga polowe bedziesz zalewal lpg, wiec po kieszeni nie poczujesz ze zalozyles instalke.
zeby instalowac gaz, najpierw trzeba miec sprawde auto i jezdzace na benzynie. innej drogi w tym przypadku nie widze
Wiesz Koledzy wczesniej wspominali o spalaniu oleju ....ja mam honie po remącie jakieś 40tyś km i załozylem teraz Lpg i nie zauważyklem jakiegoś nadmiernego spalania oleju(oczywiscie bez pałowania)po pałowaniu to jasne że weźmie:)....moja wzieła:) nie przejmój się zakładaj LPG D15B2 da rade!