Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tapicerka - Malowanie przy pomocy VHT VINYL DYE

Infi
31-08-09, 18:27
Mała instrukcja/ poradnik dla osób, które chca malowac farba VHT VINYL DYE (słuzy do malowania/ przemalowywania - tapicerki vinylowej (deszka rozdzielcza. boczki drzwi) tapicerki zwyklej materialowej ( nie klei materialu jak kazda zwykla farba) plastiku i dywanu (nie skleja włosia w dywanie)

Lista potrzebnych rzeczy przy malowaniu elementów z vinylu i plastiku.

1) gabka kuchenna z szorstka drapiaca strona
2) twarda szczotka do mycia (moze byc taka do rąk)
3) najzwyklejsze szare mydło (bez dodatkow zapachowych, nawilzaczy itp)
4) ręczniki, scierki, suszarka - bynajmniej cos czym bedziemy wycierac/ suszyc po myciu elementy
4) benzyna lakowa (koniecznie lakowa bo jest delikatniejsza niz rozpuszczalniki)
5) czyste białe!! scierki do przecierania przy uzyciu benzyny lakowej
5) rękawiczki lateksowe/gumowe (aby nie zostawiac tlustych odciskow palców na malowanych elementach) i sammu nie miec pomalowanych rak.
6) maska ochronna - obowiazkowa do malowania, obojetnie jaka byle filtrowala wdychane powietrze.
7) farba VHT Vinyl DYE - jesli chcemy miec kolor czarny 100% jak oryginal HONDY to farba VHT VINYL DYE - SATIN BLACK oznaczenie/kod producenta - VHT-SP942

ILE PUSZEK VHT potrzeba-...
to jest dobre pytanie bo ta farba ma takie wlasciwosci ze wsiaka niewazne ile jej psikacie, wiec deske w Vgenie mozna zrobic 1 puszka a mozna i 3 tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jesli malujesz pierwszy raz to z pewnosci zakladaj sobie, ze bedziesz miec wrazenie ze to co czarne nie jest jeszcze czarne:D wiem glupio brzmi ale dopuki nie pomalujesz i nie zobaczysz jak wyglada wyschniety element to ma sie wrazanie ze szary element jest ciagle nie pomalowany i laduje sie wtedy nadmiarowe ilosci farby (dlatego jak ponizej napisalem najwzaniejsze to malowanie przy swietle dziennym, wtedy mamy szanse wypsikac tyle farby ile potrzeba), na szczecie nie ma zaciekow wiec jedyne minusy to wieksze zuzycie farby.
orientacyjnie w V genie HB :
1-1.5 puszki na deske
1-1.5 na boczki.
2-3 plastki z bagaznika.
1.5-4 dywan.

Etap 1 - mycie elementów

Najpierw mycie danego elementu z vinylu (nie plastiku) - np boczek drzwi
(rożnica w plastiku - nie musimy go suszyc 24godziny - tak jak opisalem to w przypadku vinylu/tapicerki)

myjemy dany element przy pomocy cieplej wody z rozpuszczonym szarym mydlem
takimi mydlinami szorujemy kuchenna gabka ta twarda chropowata strone element ktory chcemy myc
ale robimy to naprawde mocno!! a nie tak jakbysmy glaskali nasze dziewczyny po... bo chodzi o to aby pozbyc sie
calego brudu, plaków i innnych swińśtw ktore sie nagromadzily przez wszystkie lata uzywania.

po dokladnym wyszorowaniu splukiwanie ciepla woda, 15 min przerwy i znow szorujemy ale sama ciepla woda i przy uzyciu albo nowej gabki kuchennej albo twarda szczotka do rąk
ma byc czysto jak w szpitalu!!!

i znow po szorowaniu splukanie i suszenie ja robilem to czystymi recznikami (nie pranymi w zmiekczaczu!!) i dodatkowo wspomagalem to suszarka

Gdy mamy juz ladnie wymyty element odkladamy go do suszenia najlepiej na caly dzien aby nie bylo zadnej wilgoci
Na drugi dzien gdy mamy pewnosc ze element jest suchy jak piach na pustynie bierzemy sie za odtluszczanie przy pomocy benzyny lakowej

Lejemy benzyne na kawalek bialej scierki. szmatki i mocno przecieramy element, ktory mamy zamiar malowac - a biala scierka po to by bylo widac czy zbieramy jeszcze jakis brud z powierzchni

Po odluszczeniu/przeczyszczeniu czekamy 5min bo benzyna bardzo szybko paruje i element mozna juz malowac

Etap 2 - Malowanie :

Farba VHT ma to do siebie ze jest bardzo dobrze wchlaniana przez nasze elementy z vinylu, wiec nie ma praktycznie mowy o tym, ze porobimy zacieki.

Malowanie robimy z okolo 25-30cm nad powierzchnia elementu i tu najlepsze jest swiatlo dzienne bo przy sztucznym bardzo trudno bedzie potem odroznic miejsca nie malowanie i malowane, a chcemy przeciez robic
to bez poprawek.

Malowanie - nalezy przeprowadzac w pomieszczeniach z BARDZO DOBRA wentylacja- tu powaznie trzeba traktowac takie zastrzezenia w instrukcji sprayu bo ta farba jest wyjatkowo nosna w powietrzu i nie ma zartow jesli chodzi o zatrucie ja robilem sobie przerwy bo stezenie lakieru w powietrzu jest tak ogromne ze maska w ktorej malowalem po 2 elementach wymienialem filtry byly juz cale czarne.

Rada - aby zaoszczedzic troszke farbe mozna sobie ukladac po kilka elementow na raz tj, w centrum element, ktory chcemy malowac a po bokach w miare blisko te ktore beda kolejne, farba mocno pyli wiec bedzie sie osadzac z pewnoscia na elementach dookola.

Samo malowanie robimy na 3-4 warstwy
najlepiej pierwsza poziomo potem lecimy pionowo i potem ukos, tak aby wszystko bylo równo, nie stosowalem zadnych przerw miedzy kolejnymi warstwami malowanie.

ponizej moje fotki porownawcze przed i po malowaniu

http://img149.imageshack.us/img149/9062/dwacy3.th.jpg (http://img149.imageshack.us/my.php?image=dwacy3.jpg)
http://img149.imageshack.us/img149/8845/dwablihr8.th.jpg (http://img149.imageshack.us/my.php?image=dwablihr8.jpg)

Etap 3 - Suszenie
Farba schnie z pozoru bardzoo szybko bo juz po 15-20 min gdy sie jej dotyka nie ma juz wogole lepkosci, ale to zludzenie prawdziwy proces utwardzania, wiazania z elementem trwa o wiele dluzej, ja zostawilem moje
elementy na 4 dni schniecia.

Rada - po malowaniu gdy minie te 15-20 min smialo mozna wystawiac elementy na świeże powietrze na słońce, z pewnoscia przyspieszy to caly proces schniecia i nie ma obaw ze cos sie przyczepi gdyz farba jest juz sucha i nic sie nie niej nie klei. (ciezki zapach po malowaniu tez szybko zniknie)

Po wyschnieciu- bierzemy wilgotna miekka szmatke i przecieramy malowany element - na szmatce pojawi sie czarny brud ze tak to nazwe, jest to poprostu nadmiar farby ktory tak czy inaczej sie zetrze z powierzchni bo
nie ulegl zwiazaniu z tapicerka. jest to normalne i albo to zrobicie teraz albo bedziecie miec brudne scierki przy Plakowaniu danych powierzchni.

No i koniec po przetarciu sciereczka montujemy element w samochodzie i czyscimy swoimi Plakami,Sonaxami i tym co lubimy - mala uwaga przez pierwsze kilka czyszczen, nablyszczen - nasza tapicerka doslownei wsysa
wszystkie te preparaty tak, ze w godzine po Plakowaniu nie widac wogole ze element byl nablyszczany, dlatego radze zakupic sobie zapas Plaku bo najpierw musimy nakarmic malowany element chemia a dopiero potem zacznie sie nablyszczanie. U mnie bylo tak z 4-5 plakowan az wszystko zaczelo sie normalnie zachowywac tzn powierchnia nie wysychala i nie robila sie troszke matowa.
Co do chemi i czyszczen do tej pory z elementami nic sie nie dzieje, zaladowalem juz mase chemi a farba sie trzyma idealnie i jest nie do poznania, ze bylo cos u mnie malowane!!

PS caly opis bede jeszcze zmienial/ poprawial - dodawal zdjecia - narazie jest to taka pierwsza szybka wersja opisu abyscie wiedzieli co i jak sie mniej wiecej robi.

Podsumowanie

I na koniec jedno ale ...
nie polecam malowania raczki od recznego - to jest masakra :D nie wiem czy to jakas specjalna mieszanka plastiku ale tej jeden element to porazka jesli chodzi o malowanie VHT, to trzeba kupic oryginalnie czarne no chyba ze ktos ma ochote malowac go co 3dni. oczywiscie sam gumowy mieszek recznego maluje sie idealnie i nic sie z nim nie dzieje.. wiec jesli macie mozliwosc to kupcie tylko ta nakladke plastikowa (z doswiadczenia powiem iz da sie ja sciagac bez problemu w HB i COUPE z sedana (4 rozbitki) za zadne skarby nie moglem zdjac tylko tego plastiku i jedynie wymiana calego recznego wchodzila w role)

PS2
Czy warto malowac - jesli masz czas (czyli okolo 7 dni aby przemalowac cale wnetrze Vgen) i checi (bo rozbierasz samochod jak do malowania u lakiernika) to warto, wnetrze wyglada jak fabrycznie nowe.
Dodatkowo jesli twoja tapicerka jest w idealnym stanie, nie ma dziur, przetarc itp to nie widze przeciwskazan aby nie malowac.

Jednak jesli nie chcesz rozkrecac, szorowac, suszyc, malowac, czekac i sie wkrurw.. calym tym balaganem to szukaj czarnych plastikow, na dobra sprawe cenowo oryginalne plastiki wyjda miedzy 200 a 300 zl drozej. ale masz wszystko gotowe tylko robisz podmianke.

Osobiscie gdybym mial od reki czarne plastiki w takim stanie jak byly moje szare nie bawilbym sie w malowanie, bo to ciezkie i czasochlonne zadanie. Jednak gdybym byl posiadaczem np 6gena to odrazu bym sie bral za malowanie aby miec czarne wnetrze ktorego nikt w okolicy nie ma;D

sane
31-08-09, 20:58
Najpierw mycie danego elementu z vinylu (nie plastiku) - np boczek drzwi
(rożnica w plastiku - nie musimy go suszyc 24godziny - tak jak opisalem to w przypadku vinylu/tapicerki)

o jaki vinyl chodzi? co to jest vinyl? chyba ja jakiś niekumaty jestem :confused:

Infi
31-08-09, 22:39
vinyl - czyli material z ktorego jest zrobione obicie boczkow, deski rozdzielczej - ta niby imitacja skóry

kurgan
02-09-09, 07:51
welur chyba, na drzwiach tylko, a piszac vinyl ma na mysli wszelkie materialy na desce, ktore sa miekkie jak je naciskasz :D cos co wyglada jak skora i ma podobna strukture....

Infi
02-09-09, 09:18
a przeczytaj co napisalem wyzej na koncu zdania - ta niby imitacja skory i to ja sie maluje w boczkach drzwi przeciez a nie te elementy materialowe...

grimripper
02-09-09, 10:16
No to się teraz zacznie, zmienianie kolorów wnętrza ;) Jak tam Infi, trzyma się dalej bez zastrzeżeń po tym długim czasie ?

zabas
02-09-09, 11:36
Prośba do modów żeby może to do tutoriali wrzucic :D

sane
02-09-09, 14:33
jak szacujesz, ile puszek VHT trzeba na dywan i deskę (bez boczków)?
bo nie wiem ile mam zamówić, a prawdopobnie kolega mi to przywiezie z USA za tydzień...

Infi
03-09-09, 14:00
powiem tak dywan to nieoplacalna sprawa:D bo na upartego w dywam mozna ladowac ile sie chce :D wciagnie kazda ilosc. chociaz kolor jest lepszy niz oryginalny czarny dywan to ja nie polecam wam tego bo za duzo farby stracicie:D ja zrobilem najpierw 1.5 puszki a jak sobie zaczalem robic poprawki to skonczylem na 4 :D

deska to powinna 1 (Jesli ma sie juz doswiadczenie w malowaniu taka farba) puszka spokojnie starczyc, dla swiezakow:) polecam 2 puszki

pobo22
03-09-09, 15:13
hm chyba trochę zaginąłem ....tą farbą którą pomalujemy plastik można wykładzinę samochodową pomalować ??

Infi
03-09-09, 15:28
tak ona jest do vinylu, plastiku i dywanu

misiek707
07-09-09, 23:42
Czy tą farbą tak samo można pomalować tapicerkę w 6 genie??

wisnia8686
08-09-09, 08:05
tak mozna tak samo

Infi
09-09-09, 23:02
prosba do moda - jesli mozna to prosze o przyklejenie bo z mojej strony juz edycji nie bedzie bo co moglem to poprawilem i juz dopisalem.

roy019
10-09-09, 09:20
MOTIP Lakier winylowy do wnętrz Vinyl Spray 400ml -a cos takiegotez moze byc czy to jakis syf??

Infi
10-09-09, 12:34
nie mam pojecia czy efekt bedzie taki sam, podstawowa wada moze byc brak podzialu MOTIPa na kolory matowe i z polyskiem.

SpritZer
12-09-09, 17:56
co do dywany to uprałem i pomalowałem szprajem z nomi:D efekt w pełni zadowalający

xstanx
13-09-09, 23:30
nie no masz jakies foto...jak to wyszlo ...malowany dywan...nie moge sobie tego wyobrazic

wisnia8686
13-09-09, 23:52
Tez Malowałem Dywan efekt super :)

xstanx
14-09-09, 11:52
niech ktos foto wcisnie :D

SpritZer
14-09-09, 22:12
Wyszło ładnie i na pierwszy "rzut oka" nikt nawet nie wpadnie na to że jest malowany Foty w moim temacie .tam też można komenta wstawić bo sam dla siebie tych fotek nie cykam:P:D Pozdro

TrAcer90
15-09-09, 19:00
ogólnie jaki koszt?

wisnia8686
15-09-09, 21:55
4-5 puszek farby :)

SpritZer
15-09-09, 23:32
i kupa roboty:D Swoją drogą to malowałem czarny dywan ciekawe czy inaczej wyjdzie na szarym

wisnia8686
16-09-09, 07:57
ja malowałem szary na czerwono qrvica bierze w momencie kiedy trzeba go wyciagnc i potem włozyc :)

misiek707
16-09-09, 23:36
Myślicie, że coś takiego też by się nadało do pomalowania wnętrza:

http://allegro.pl/item743126611_motip_lakier_winylowy_do_wnetrz_viny l_spray_400ml.html#gallery

http://allegro.pl/item735490195_jacky_lakier_winylowy_do_wnetrz_viny l_spray_400ml.html#gallery

????????????????????????????????

Infi
17-09-09, 14:43
kolego juz bylo pytanie o Motipa a jacky to pewnie to samo, brak podzialu na mat i polysk - czyli malujesz w ciemno nie wiedziac jakiego efektu sie spodziewac.
cena jest bardzo dobra wiec nie widze przeszkod zebys to kupil i sprawdzil dzialanie.

sane
17-09-09, 14:59
Co do dywanu, to mi się wydaje, że wystarczy najtańszy lakier akrylowy w sprayu :
http://s135.allegro.pl/item743017510_lakier_akrylowy_czarny_matowy_app_f_ vat_od_s_s.html

rodzyneck
17-09-09, 19:35
sane, jak chcesz go zrobić na gładko i sztywno to pewnie tak... heh

roy019
23-09-09, 09:16
jesli chodzi o Motipa to ja pomalowałem i jestem zadowolony bo wygląda fajnie i chyba solidnie narazie nic wiecej nie moge powiedziec bo samochod w rozbiórce ale wydaje mi sie ze farba trzyma sie bardzo dobrze

misiek707
23-09-09, 14:25
jesli chodzi o Motipa to ja pomalowałem i jestem zadowolony bo wygląda fajnie i chyba solidnie narazie nic wiecej nie moge powiedziec bo samochod w rozbiórce ale wydaje mi sie ze farba trzyma sie bardzo dobrze

A w jakim aucie i co dokładnie malowałeś??

Infi
24-09-09, 16:20
napisz w porownaniu do oryginalnego elementu czy wyglada identycznie czy jednak widac ze element jest malowany farba, bo stwierdzenie ze wyglada fajnie dla mnie nic nie oznacza (dla kazdego moze oznaczac cos innego), tu kazdemu raczej zalezy przy malowaniu aby uzyskac efekt oryginalnego wygladu pomalowanych elementow. bo przy malowaniu vht mamy efekt jakby element byl fabrycznie czarny (w przypadku malowania farba matowa czarna vht)

misiek707
24-09-09, 19:12
Właśnie! Więc zapodaj foty najlepiej! :)

roy019
27-09-09, 15:10
nie mogę powiedzieć jak wygląda w porównaniu do orginału bo to by trzeba przyłożyć i zobaczyć ale myślę że jak bym komuś pokazał to by się raczej nie kapnoł że to farba jedynie w dotyku czuć jak by deska była taka sucha ale jeszcze jej nie smarowalem żadnymi kosmetykami ... niestety obszywałem boczki metoda tieesto czyli wciskałem materiał między elementy tapicerki i okazało się że na krawędziach trochę poschodziło :( zreszta postaram się zrobić fotki i podesle

Infi
29-09-09, 15:47
bylem dzis u przedstawiciela Motipu i kupilem kilkanascie produktow motipa do samochodu i bede je jutro testowac w tym ta farbe vinylowa wiec dam znac jak w porownaniu z VHT to wyglada.

misiek707
02-10-09, 11:50
bylem dzis u przedstawiciela Motipu i kupilem kilkanascie produktow motipa do samochodu i bede je jutro testowac w tym ta farbe vinylowa wiec dam znac jak w porownaniu z VHT to wyglada.

I jak tam??

Infi
02-10-09, 15:07
a wiec dokladnie wyglada to ta iz:
na pewno nie mozna laczyc dwoch farb tzn vht i motip bo nie daja tego samego wygladu po malowaniu
Motip na plastiku wyglada tak jak VHT po kilku plakowaniach tzn na motipie jest odrazu polysk a vht polysk pojawi sie dopiero gdy mocno go nakarmimy plakiem lub innym srodkiem. jesli chodzi o deske i boczki to ja sam zawsze mam to zrobione na blysk plakiem ale same plastiki np przy podlokietniku,tunel srodkowy nigdy sie tak nie beda swiecic jak te pomalowane Motipem.

dodatkowo wydaje mi sie ze motip ma troche gorsze krycie jesli chodzi o malowanie tzn nie pokrywa powierzchni tak samo dobrze jak vht, wiec motipu moze pojsc troche wiecej przy malowaniu.

Co do trwalosci MOTIPU na vinylu proba nie byla przeprowadzona po tygodniu czyli po okresie kiedy VHT osiaga tez swoja pelna wytrzymalosc , motip po mocnym tarciu paznkociem (naprawde bardzo mocne zaczal delikatnie odpadac) ale w normalnych warunkach nikt takich rzeczy nie bedzie robic wiec nie powinno byc zadnych problemow z wytrzymaloscia.

Mimo wszystko ja polecam motipa jak alternatywe dla trudnodostepnego vht bo efekt koncowy jest naprawde dobry i mimo wszystko raczej nikt nie pozna iz element byl malowany, minusem moze byc to ze elementy zawsze beda sie blyszczec bo taki jest charakter tego lakieru a vht mozna zrobic albo na mat albo nablyszczyc jakimis srodkami i to bedzie glowna roznica.

misiek707
02-10-09, 15:11
A jakieś fotki? Robiłeś? Abyśmy zobaczyli na własne okczy jak to wygląda :D

Infi
02-10-09, 15:44
zdjec jeszcze nie robilem bo juz mi sie nie chcialo bo specjalnie teraz schodzilem do piwnicy zeby ocenic jak tam wygladaja 2 pomalowane elementy :D moze wieczorem sie jeszcze raz przejde i pstrykne foty zeby wam pokazac jak to wyglada.

Jak ktos nie jest zwolennikiem matowej tapicerki to smialo moze kupowac MOTIP.

pobo22
02-10-09, 18:25
na allegro jest motip w 3 wersjach... mat, pół mat i połysk ... tyle że chyba teraz już nie ma co się bawić w malowanie ze względu na wilgoć... a jak ten motip ma się do dywanu czy podsufitki ? bo chcę stonować całe wnętrze ...w ciemni jest przytulniej

Infi
02-10-09, 22:42
jak bylem w punkcie motipu nie bylo vinylu w 3 wersjachy byla tylko ta z polyskiem.
wiec chyba pomyliles zwykle farby w sprayu z tymi do tapicerki

Nawet na oficjalnej stronie motipu wystepuje tylko jeden rodzaj ten z polyskiem.
http://www.motip.nl/?page=23&id=652

pobo22
03-10-09, 07:05
http://allegro.pl/item756135639_motip_lakier_czarny_mat_polmat_polys k_500ml.html <--- czyli źle odczytałem plastik :/, bo jeśli pomaluję deskę rozdzielczą połyskiem to będzie się prawdopodobnie mocno odbijało światło w tym słoneczne i będzie razić ?

Infi
03-10-09, 16:09
nie to nie jest tak ze to razi ja swoja deske pomalowana VHT psikam naprawde duzymi ilosciami Plakoproduktow i ona sie tez blyszczy ale nigdy nie bylo problemow aby razila w oczy, motip ma poprostu odrazu zrobiony taki polysk jak VHT po plakowaniu.

Infi
05-10-09, 18:16
aktualizacja dzis po paru dniach lezakowania farbka wyglada inaczej, tzn zeszlo z niej troche polysku i teraz jesli mam porownywac vht i motip to powiem ze motip aktualnie juz tylko troszke sie blyszczy, wiec mysle ze mamy farbe ktora jest aktualnie najlepsza alternatywa dla vht.

pobo22
05-10-09, 18:24
tylko jeszcze pytanie jak to się zachowa po dłuższym użytkowaniu, wiemy wycieranie czyszczenie jakiś ketchup od MCD :/ powiedz mi Infi czy taka pogoda jesienna no i pewnie zimowa jest dobra do malowania ?? bo wiesz będę to robić w garażu czyli niskie temperatury i wilgotność jak to się ma do takich prac ?

sane
05-10-09, 18:52
aktualizacja dzis po paru dniach lezakowania farbka wyglada inaczej, tzn zeszlo z niej troche polysku i teraz jesli mam porownywac vht i motip to powiem ze motip aktualnie juz tylko troszke sie blyszczy, wiec mysle ze mamy farbe ktora jest aktualnie najlepsza alternatywa dla vht.

a jak z wytrzymałością po paru dniach? jak się ma w stosunku do VHT?

Infi
05-10-09, 22:41
powiem ci tak to nie jest lakier samochodowy wiec nie wystepuje cos takiego jak zważenie sie farby jedyny minus przy tych temp to dluzszy czas schniecia, wytrzymalosc teraz jest lepiej niz bylo jak testowalem ostatnio w tej chwili farba juz chyba sie ostatecznie utwardzila i juz nie odchodzi tak jak ostatnio, wiec jestem juz w pelni zadowolony z tego jak wyglada i jaka wytrzymalosc oferuje.

misiek707
06-10-09, 00:54
powiem ci tak to nie jest lakier samochodowy wiec nie wystepuje cos takiego jak zważenie sie farby jedyny minus przy tych temp to dluzszy czas schniecia, wytrzymalosc teraz jest lepiej niz bylo jak testowalem ostatnio w tej chwili farba juz chyba sie ostatecznie utwardzila i juz nie odchodzi tak jak ostatnio, wiec jestem juz w pelni zadowolony z tego jak wyglada i jaka wytrzymalosc oferuje.

Nalegam abyś wrzucił fotki pomalowanych elementów :)

dudi307
11-10-09, 10:35
Infi, napisz jeszcze jak sciagnac ten srodek w boczkach drzwi (ten z tkanina) i zalozyc go pozniej, tak zeby nic nie zepsuc.

rafał69
11-10-09, 11:57
Boczki w drzwiach najlepiej sciągnąć rozgrzewając plastikowe kołki na których sie trzymają lutownicą.Montaz w ten sam sposob,ja dodatkowo w srodki powkręcałem krotkie wkrety z podkladkami zeby było pewniej.Foto u mnie w temacie jak wyszły boczki,niestety nie mam fot z rozbiórki i skladania boczków.

Infi
11-10-09, 14:47
ja mam tak samo zerwalem te plastikowe nity z boczkow i potem przykrecilem na krotkie srubki z podkladkami trzyma sie idealnie jak farbrycznie montowane zadnych luzow czy szpar.

misiek707
11-10-09, 14:50
Zadam pytanko które po nie kąt odnosi się do tematu. Ciężko jest zdemontować deskę rozdzielczą? I później ją złożyć ??

Infi
11-10-09, 15:14
najciezej to zdjac kierownice a pozatym deska jesli dobrze pamietam jest przykrecona na 5 srub i poprostu ja sciagasz po odlaczeniu wszystkich wtyczek.

pobo22
11-10-09, 19:30
właśnie z tą kierą qtasówa bez odwiedzić u kogoś kto ściągał albo w serwisie się nie obejdzie

Infi
11-10-09, 22:21
tzn wiesz:D kiere za pierwszym razem jest najgorzej jesli nie masz poduchy to w sumie banal tylko wydlubac logo H i miec przedluzke do klucza i juz masz zdjeta kiere gorzej z kiera z poducha bo trzeba 2 poduchy odlaczac i ta przy kierownicy i ta co jest w desce.

pobo22
12-10-09, 06:12
mam dwie poduchy a śruby wogóle nie chcą puścić :/ a muszę i tak ją rozkręcić bo w środku coś mi brzęczy

NuNeK
06-11-09, 16:15
mam pytanie za pomocą MOTIP-a mogę pomalować dywan ?? nie poskleja włosów ?? i jak z wytrzymałością może ktoś się orientuje

TrAcer90
16-11-09, 14:06
widziałem dzisiaj tylko nie wiem czy na tej stronie ze ktos miał pomalowany dywan na czerwono... ;) zgubiłem linka... ma ktoś może??

Raku_c4g
17-11-09, 15:34
Kto wie gdzie coś takiego dostane?
Albo farbę, która zadziała tak samo?

Styler84
25-11-09, 23:32
Jak myślicie, czy to ładnie wyjdzie:
- czerwony dywan metodą opisaną w tym temacie:
- boczki obite czerwoną alcantarą;
- wnętrze szare... (na razie, boję się rozbierania dechy);
- nadwozie czerwone;

Nemereth
26-11-09, 00:24
VHT trzeba na dywan

yyyy? przeca dywan to materiał... ?

Zaldier
26-11-09, 08:18
yyyy? przeca dywan to materiał... ?

Mała instrukcja/ poradnik dla osób, które chca malowac farba VHT VINYL DYE (słuzy do malowania/ przemalowywania - tapicerki vinylowej (deszka rozdzielcza. boczki drzwi) tapicerki zwyklej materialowej ( nie klei materialu jak kazda zwykla farba) plastiku i dywanu (nie skleja włosia w dywanie)

ILE PUSZEK VHT potrzeba-...
1.5-4 dywan.

:rolleyes:

ridley
26-11-09, 09:12
A malowal juz ktos czarny dywan na czerwono? :) I ktos ogarnia na forum te farby?

rodzyneck
26-11-09, 14:14
Styler84, Podobno czerwony wyzwala agresję... ;D

pobo22
26-11-09, 15:15
ja środek lecę tak
deska i wszystkie plastiki na czarno ... nie wiem jak pomalować słupki i podsufitkę czarny czy jakaś tonacja np ciemny grafit
dywan czarny i czerwone dywaniki miejsca do trzymania łokci na czerwono i fotele czarno czerwone

ridley
26-11-09, 22:55
Styler84, Podobno czerwony wyzwala agresję... ;D

hmm styler84 nie wie nawet o co kaman, wiec raczej nie ogarnia tego tematu. Gdzie mozna ta cud farbe kupic?? i niech wyzwala, w type r agresja jest wskazana :P pytanie tylko, czy da sie uzyskac ladna, jednolita barwe czy raczej ciezko?

Infi
29-11-09, 16:25
mysle ze bedzie to ciezki temat do ogarniecia. jak malowalem czarna to ok bo czarna pokryje dobrze kazdy kolor a czerwona to inna sprawa. pozatym oplacalnosc tego interesu jest szczerze watpliwa bo przykladowo za zrobienie dywanu do 5gen w punkcie gdzie robiono mi tapicerke chcieli 390zl za czerwony dywan z jednego kwalka materialu juz dopasowany do budy czyli praktycznie to co oryginalny czerwony dywan a cena na pewno lepsza niz taki sam z ebaya wiec lepiej sie popytaj za takim dywanem czy jakis tapicer samochodowy ci tego nie ogarnie

ridley
29-11-09, 20:41
No wlasnie pytalem u paru u mnie i zajuja sie tylko materialem/skora, chociaz oczywiscie wolalbym oryginalnie czerwony material ;) A ma ktos moze np pol puszki pozostalego sprayu, bo musze pare drobnych plastikow malnac a jak widze nikt juz tego nie sprowadza ;)

Free
29-11-09, 21:45
ludzie tutaj pisali, że motip robi robote tak samo jak vht vinyl dye, a motipa to raczej dostaniesz na allegro, lub w jakimś hipermarkecie poszukaj typu castorama itd.

konrad11233
29-11-09, 22:21
wszystko ładnie pięknie tylko gdzie dostać taka farbe jaki to jest koszt i czy są inne kolory???

ridley
29-11-09, 23:06
ludzie tutaj pisali, że motip robi robote tak samo jak vht vinyl dye, a motipa to raczej dostaniesz na allegro, lub w jakimś hipermarkecie poszukaj typu castorama itd.

a jesli motip jest ok to no problem, w norauto chyba nawet jest dostepny ;)

Free
30-11-09, 09:42
zadaj sobie troszke trudu i przeczytaj caly temat, to tylko 8 stron :)

Francuz85
14-12-09, 19:52
a ile taka puszka farby kosztuje

Free
14-12-09, 19:56
były wałkowane ceny, chyba nawet w tym temacie. Motip ogólnodostępny, VHT trzebaogarniać np z ebaya. VHT jest droższa (prawie 7dyszek za puszke).

skwaros
01-02-11, 12:09
Będę pisał ogłoszenie na organizację zakupu grupowego VHT Vinyl Dye. Cena jedej sztuki puszki to będzie coś około 16 euro + wysyłka do was, jak już dostanę paczkę do PL.

Infi
01-02-11, 15:03
nie wroze ci powodzenia w takiej cenie kto da 64 zl za puszke gdy jedna puszka to tak na dobra sprawe jest nic... w tej cenie nie oplaca sie kupowac VHT, no chyba ze ktos z 6gena chce miec czarne wnetrze bo o takie plastiki jest o wiele trudniej niz w przypadku 5gena.

kula
13-02-11, 00:00
masz te fotki co malowałeś motip ? jest many na allegro co ma też czerwone motip vinyl było by do dywanu..

Infi
15-02-11, 18:12
teraz kumplowi maluje wnetrze motipem plastiki na czarno a czesc na czarna strukture. bede wrzucac foto tu w temacie jak co wyglada bo prezentuje sie to bardzo fajnie.

PranK
15-02-11, 21:47
na ebay.co.uk VHT kosztuje 8 funciaków więc nie jest źle :)

kula
16-02-11, 12:54
z tego co znalazłem na allegro motip vinyl jest dostępny w 3 kolorach czarny , czerwony i niebieski :) więc można dywan pomalować na czerwono tylko jaki efekt będzie.... malowałeś boczki motipem te materiałowe ? klei się to czy coś dziwnego się dzieje czy nie warto malować może obić....

minime
16-02-11, 14:35
Infi - doskonały write up. Fajnie tez ze podałes zuzycie.

Co do Motipa to nie znam , ale VHT Vinyl Dye moge ogarnąc, zwykle co kilka miesiecy robie wieszy zakup
farbek bo schodza na biezaco na rozne projekty, coś obecnie też mam na stanie, ale tak jak powiedziali koledzy,
czarny zda egzamin, z czerwonym bym sie nie bawil na ciemny dywan ....
dla CKPL cena jest zawsze nizsza od wyjsciowej, zreszta to zawsze kewstai dogadania.

pozdrawiam
Mini

Infi
16-02-11, 17:53
motip tez daje rade jeden caly boczek kumplowi juz przemalowalem i trzyma sie dobrze. chociaz jak ktos chce miec wyglad 100procent nie do poznania czy to ori czarny element to musi byc vht. bo motip sie mocniej blyszczy. tak jakby ktos naplakowal mocno dany element. a vht nie do poznania bo normalnie jest matowy tak jak czysty czarny oem element i ma identyczny odcien co czarne elementy.

kula
16-02-11, 18:19
ale chodzi mi o to czy materiał ten co się trzyma łokieć pomalowany nie będzie jakiś dziwnych jazd robił po motip a z tego co dziś mi pani powiedziała w sklepie że motip wycofuje się z produkcji vinylu bo im się nie opłaca to i nie ma popytu...

radar333
17-02-11, 16:31
Przeczytałem cały temat i mam pytanie którego tu nie było. Chciałbym tym pomalować oem'ową welurową jasną kanapę na czarno. Da radę? Jak wyschnie (tak z tydzień) to nie będzie takiej akcji że ktoś siądzie w białych spodniach i mu się odbije ? :)

Infi
17-02-11, 18:18
pomalowac mozna. nic sie nie polepi a siadac mozna juz po kilkunastu minutach, tyle ze najpierw nalezaloby przeleciec cala kanape mokra sciera, zeby zetrzec ta czesc farby ktora sie nie zwiazala z wloknami. bo po takim malowaniu jest zawsze czesc farby ktora zetrzesz reka, jest to pyl ktory zasechl w powietrzu i nie wnikl w material.

radar333
18-02-11, 09:29
Super! Dzięki! Zrobię tak jak będzie cieplej i dam foto jak to wyszło.

Zaldier
18-02-11, 11:57
Super! Dzięki! Zrobię tak jak będzie cieplej i dam foto jak to wyszło.

Kurczę, HARDCOR! :D
Nigdy mi w myśl nie wpadło, żeby malować kanapę Vinylem, mam nadzieję, że nie będziesz mówił pasażerom co wykombinowałeś z kanapą jak będą na tył wsiadać.
Godny podziwu jesteś! Czekam na prezentację efektów z niecierpliwością :p

bors
18-02-11, 12:06
Ja mam malowane wnętrze motipem. Z tego co zauważyłem to tak:

-wnętrze jest bardziej czarne i świecące od oryginalnego czarnego

-takie elementy jak klamki wew,panel do otwierania czy tunel środkowy ciężko pomalować,żeby ładnie wyszło (kupiłem originalne z VTI)

-dopóki się czymś ostrym nie zarysuje to nie odejdzie

-efekt mi sie podoba :)

tutaj fotka ale jeszcze późniejszych poprawek

http://i52.tinypic.com/141i9gl.jpg
http://i56.tinypic.com/6jdehh.jpg

endriu21
18-02-11, 13:31
albo mi się wydaje albo widać cienie, co jak dla mnie trochę psuje efekt. Manewr z gotowymi klamkami jak najbardziej ok bo są to elementy silnie narażone na ścieranie.

FrAnCuZ
19-02-11, 13:37
Panowie dajcie wiecej zdjec bo tez jestem zainteresowany a chce zobaczyc jak wam to wyszlo

lozek
19-02-11, 14:24
albo mi się wydaje albo widać cienie, co jak dla mnie trochę psuje efekt. Manewr z gotowymi klamkami jak najbardziej ok bo są to elementy silnie narażone na ścieranie.

Nierównomiernie pomalowane jak dla mnie :) bo z 2 roznych kadrow w tych samych miejscach widać jasniejsze plamy

endriu21
19-02-11, 14:53
Nierównomiernie pomalowane jak dla mnie :)

to właśnie miałem na myśli. :)

bors
19-02-11, 15:03
No przecież pisze ,że zdjęcia zrobione przed poprawkami, teraz jest wszystko OK.Francuz,podjedź kiedyś na Będzin , ocenisz na żywo , daleko nie masz :)

endriu21
19-02-11, 15:06
gdzie tak jest napisane ??

bors
19-02-11, 15:10
"tutaj fotka, ale jeszcze późniejszych poprawek" :p

Zresztą najlepiej kupić sobie za grosze szary boczek, pomalować i zobaczyć czy się efekt spodoba czy nie.

endriu21
19-02-11, 15:14
to zdanie jak dla mnie znaczy = fotka późniejszych poprawek :D jak byś tam dodał "...bez... " to było by ok, ale nie o tym temat
:)

Silent
20-02-11, 00:51
a wiecie może czy do malowania podsufitki trzeba ją wyjmować z samochodu i czym najlepiej ją malować?

Infi
20-02-11, 14:22
:D no jak chcesz miec uwalone szyby i wszystko w kolo to maluj w samochodzie:) to strasznie glupie pytanie kolego bylo... przeciez jak chcesz to mozesz wszystko pomalowac sobie bez wyciagania tylko jakim kosztem i jak bedzie przygotowany taki element do malowania. no a czym malowac to masz caly temat i az 2 rozne lakiery... i opisane dokladnie czym sie roznia.

lukasz-lukasz
21-02-11, 16:11
Tu malują wnętrze po całości:

http://www.youtube.com/watch?v=SRdlQkg3NOg

minime
21-02-11, 16:33
nieźle, trzeba tylko pamiętać żeby na tapicerce nie było żadnych plam tłustych, które powodować będą
ze farba nie będzie wchodzić we włókna, w tych miejscach będzie to widoczne.
Mini

-patrick-
07-03-11, 20:01
odgrzewam mega kotleta :D
Malował już ktoś kanapę? czytałem, że plan był ale jaki efekt?? też wymyśliłem sobie pomalować tylną kanapę i fotele :D :p tylko pytanie czy jak np.nie usiądę latem i pojade 400km nad morze to czy jak wyjde z auta czy farba nie wyjdzie ze mną :D koszt niewielki a efekt może być całkiem ciekawy :D

kurgan
08-03-11, 10:29
zeby to mialo rece i nogi najlepieij oddac do tapicera. nie rob tego polsrodkami, bo bedziesz robil dwa razy. malowanie kanapy to dla mnie jak pchanie szmat w opony zamiast je napompowac :) pojedziesz do przodu, ale czy to ma sens

Infi
10-03-11, 10:34
jako ze jestem pionierem w malowaniu vht, to powiem ze malowanie foteli kanapy itp nie ciagnie za soba ryzyka ze bedizesz brudny itp ale czy jest sens? no chyba ze masz jakies plamy ktore chcesz zamaskowac przec przemalowanie tapicerki to jest to jakies wyjscie bo tak to szkoda farby bo zejdzie ci jej duzo jesli chcesz zrobic zupelnie czarna(nie przyciemniona) tapicerke. w minimalnie wyzszczej cenie moze wyjsc obszycie nowym materialem, wiec sumujac - chcesz miec super czarna tapicerke nie oplaca sie. a jesli tylko pociemnic lub maskowac jakies plamy to mozna w to isc.

Maxiking
27-06-11, 01:35
Witam, jestem tu świeży zarestrowałem się tutaj bo mam pare pytań odnośnie malowania tapicerki lakierem VHT, ten temat jeszcze żyje?

metrowiec2
02-07-11, 22:23
ja rowniez sie zainteresowalem i skusze sie na takie malowanie
po pierwsze jak zobacze efekt koncowy bede dumny z mojej rpacy po drugie troche nizsze srodki niz drugie cale wnetrze :D

Provokator
15-11-11, 00:08
btw ... przetrzec szmatka po 4 dniach czy poprostu pol godziny po malowaniu ??:P

Infi
15-11-11, 00:26
btw ... przetrzec szmatka po 4 dniach czy poprostu pol godziny po malowaniu ??:P
hmm przecieranie szmatka to jak bedziesz poprostu sobie czyscic tapicerke, nanosic na nie jakies srodku itp, na pewno nie po 30 min od malowania bo vht nie bedzie utwardzone wtedy. jak bardzo ktos sie spieszy to po 24 godzinach mozna juz sie bawic w "plakowanie"

maniekdoniu
15-11-11, 14:17
fajna sprawa z tą tapicerka chyba też się w to pobawie jak bede przemalowywac samochod najbradziej interesyje mnie podsufitka dobrze by wygladała czarna zamiast kremowej mam troche zniszczoną fajnie by wyglądała czarna podsufitka i na to walnąc czerwone słońce było by na czarnym tle faza :d http://allegro.pl/vht-piaskowy-kremowy-lakier-do-tapicerki-samoch-i1936907962.html ta się nada ? dobra dopiero zobaczyłem ,że to kremowy szkoda,że koles nie ma normalnie na sprzedaz po 50 zł bo ciężko dostac ale motip vinyl tez powinien się nadać

Infi
16-11-11, 09:53
fajna sprawa z tą tapicerka chyba też się w to pobawie jak bede przemalowywac samochod najbradziej interesyje mnie podsufitka dobrze by wygladała czarna zamiast kremowej mam troche zniszczoną fajnie by wyglądała czarna podsufitka i na to walnąc czerwone słońce było by na czarnym tle faza :d http://allegro.pl/vht-piaskowy-kremowy-lakier-do-tapicerki-samoch-i1936907962.html ta się nada ? dobra dopiero zobaczyłem ,że to kremowy szkoda,że koles nie ma normalnie na sprzedaz po 50 zł bo ciężko dostac ale motip vinyl tez powinien się nadać

no z podsufitka moze byc ciezka sprawa. bo pod warstwa zewnetrzna jest gabka a vht rozpuszcza gabke. wiec jak przesadzisz z farba to ona przejdzie do tej gabki i ja zje, co objawi sie tym ze podsufitka bedzie wygladac jak mapa topograficzna:)

krzysiek8k
16-11-11, 18:23
Ja podsufitkę pomalowałem zwykłą czarną w sprayu(Motip o ile pamietam). Tylko problem jest z włożeniem jej jeśli malujesz na zewnątrz bo jak się pozagina to są ślady zagięć. Nic nie odpada można drapać. Niestety słupki robiłem podobnie ale źle odtłuściłem i muszę zrobić kiedyś jeszcze raz + bezbarwny.

maniekdoniu
16-11-11, 19:41
dzieki za info z tą gombką :d nie wiedziałem ,że vht rozpuszcza ją ale ciekawe czy motip tez ile by kosztowało obszycie podsufitki czarna skórą czy czymś podobnym ?

Provokator
16-11-11, 22:58
kup material i sam zrob ;) wystarczy troche budaprenu i materiału jaki chcesz i po sprawie :)

Infi
17-11-11, 16:21
dzieki za info z tą gombką :d nie wiedziałem ,że vht rozpuszcza ją ale ciekawe czy motip tez ile by kosztowało obszycie podsufitki czarna skórą czy czymś podobnym ? motip tez zje. chodzi o rozpuszczalnik ktory jest zawarty w sprayu.

maniekdoniu
18-11-11, 18:28
to ja juz chyba wybiore sobie jakąś folie 3m :d

Infi
18-11-11, 18:48
to ja juz chyba wybiore sobie jakąś folie 3m :d
nie trzyma sie podsufitki:) jedyna opcja to flokowanie albo naklejanie jakiegos materialu/skory/skaju itp na klej ala butapren lub inny tapicerski:)

Provokator
04-12-11, 13:09
Da sie tym fotele od civica pomalowac?? bo widzialem ze gdzies malowali jakims specjalnym spreyem i to chyba bylo VHT

Shady
06-12-11, 20:14
podbijam pod zapytanie provo. Potrzebuje przemalowac srodek czarnych foteli bo mam bialy.

PIMPEK_EJ2
06-12-11, 20:22
Z tego co mi wiadomo VHT jest do malowania pokryw...

Maskunt
06-12-11, 20:54
Z tego co mi wiadomo VHT jest do malowania pokryw...

Już nie mówię o całym temacie, ale przeczytałeś chociaż pierwszego posta?

Można malować siedzenia, na filmikach w sieci używają do tego vht vinyl dye albo duplicolor. Słyszałem opinie, że vht lepsze.

mes
06-12-11, 21:12
BUTAPREN, ile razy jeszcze ktoś to źle napisze?

Provokator
08-12-11, 00:02
Shady

Farba VHT Vinyl Dye mozna malowac fotele ale z odleglosci conajmniej 30 cm ... Jedyne co mozna zrobic to na czarno malnac ale z 2 puszki bylyby potrzebne na fotel + 2 na fotel pasazera no i pewnie z 3-4 na kanape z tyłu zeby byly czarne ... na moje to lepiej gotowce kupic ...

Tyle co sie dowiedzialem

Shady
10-12-11, 17:18
ja potrzebuje tylko na kanape ale tez nie na cala mam obszyta w czern ale miejsca siedliskowe sa kremowe.

Provokator
10-12-11, 18:00
no to puszka moze z 2 max zeby byla czern ... pamietaj o zachowaniu odleglosci przy malowaniu

Shady
28-12-11, 20:32
wlasnie mysle czy mi sie to oplaca. Raz ze puszka kosztuje 60zl. Dwa czy uzyskam taka sama czern jak reszta kanapy?:[

SajmonLP
28-12-11, 20:41
mam chyba 2-3 puszki vinyl dye ale innej firmy, malowałem boczki w jajcu kiedyś :) może ktoś chce odkupić?

metrowiec2
29-12-11, 10:56
Raz ze puszka kosztuje 60zl.

to kup motip vinyl koszt 30 pln a kolega z forum porownywal z vinyl dye i wyszlo na to samo ;)

SajmonLP
29-12-11, 17:14
mam dwie puszki motip vinyl dye, czarne, nowe, cena za dwie 55zł + 6zł wysyłka

thompson17
29-12-11, 17:47
to ogólny koszt takiego zabiegu jaki jest? (chodzi mi o pomalowanie wnetrza)- chociaż jakoś nie moge sie do końca przekonać do malowania wnetrza :)
ja bede miał czarne wnetrze niedługo/ możliwe że na sprzedaż, ciekawe ile moge za nie wyciągnąć :D

metrowiec2
29-12-11, 18:35
ja bede miał czarne wnetrze niedługo/ możliwe że na sprzedaż, ciekawe ile moge za nie wyciągnąć

z tego co wiem cale wnetrza tak ok 500 pln w db stanie . a na malowanie to trzeba policzyc 2 puchy na deche lekko , dwie na boczki dwie na konsole tunel i podlokietnik i moze dwie trzy na tyl :D zlicz to przelicz na cene i bedzie wiadomo :D

thompson17
29-12-11, 23:33
po zliczeniu na szybko wychodzi około 8-9 puszek, czyli w granicach ~ 450 zł :rolleyes:

krzysiek8k
29-12-11, 23:46
Robiąc coś półśrodkami czasami tak właśnie wychodzi thompson:) Ja będę malował tylko szare plastiki i podsufitkę poprawie zwykłym motipem.

thompson17
29-12-11, 23:50
Naprawde czasami trzeba sie zastanowić czy faktycznie warto malować sprejem skoro koszta równają się z zakupem czarnego oryginalnego wnętrza :)

Provokator
30-12-11, 12:48
imo. przodu czyli deski nie kupisz bo rzadko kto sprzedaje ... boczki kupisz , i potem ciezko tył dostac do HB np

thompson17
30-12-11, 21:21
To sie pospieszyłes, bo ja będe miał komplet, nawet z pasami czarnymi, no wszystko ;)

Kicman
01-01-12, 19:23
No dobra chłopaki to ja też się podepnę z pytaniem do doświadczonych użytkowników jeśli chodzi o malowanie elementów wnętrza tego typu dedykowanymi lakierami. Otóż potrzebuję koniecznie zrobić czerwony dywan w ED9 i czy ten typowy Vinyl spray dobrze się sprawdza, znaczy głównie chodzi zawsze o ścieralność bo potrzebuję też przemalowac ramki klamek i sterowników elektryki szyb z szarego występujacego w USDM oraz ED7 na czarny jak to w ED9 i mam ogromny dylemat jak to zrobić najlepiej żeby być zadowolonym i nie powtarzać tej czynności milion razy bo się zaraz wytrze:p Uprzedzam ze na dywanie i tak będą dywaniki czerwone z grupowego zamówienia na crx.info, które są z formy zdjętej z OEM dywaników i przykrywają naprawdę sporo, jedynie tunel i boki przy progach są na wierzchu. Czekam na jakieś pozytywne odpowiedzi w tej sprawie:cool:

POMÓŻCIE!!!

thompson17
01-01-12, 19:47
co do dywanu to pomalujesz i trzma sie, trzeba szczotkować przy malowaniu, wex poprawke że dywan troche lakieru wchłonie więc moze troche tego pójść, a co do elementów typu sterowanie szybami itd to SŁYSZAŁEM opinie, że tego typu elementy jednak lepiej kupic oem czarne...

Provokator
02-01-12, 22:56
na dywan cały wyjdzie ci 4-5 puszek , wiec chyba lepiej do jakiegos zakladu isc i zeby zrobili nowa i odrazu czerwona ?....

zabas
17-01-12, 13:38
a czy takim Vinyl Dye można "odrestaurowac" obicie foteli ? bezpiecznie oczywiscie zeby potem każdy ciuch nie był czarny ?

skilo_one
17-01-12, 22:18
No dobra chłopaki to ja też się podepnę z pytaniem do doświadczonych użytkowników jeśli chodzi o malowanie elementów wnętrza tego typu dedykowanymi lakierami. Otóż potrzebuję koniecznie zrobić czerwony dywan w ED9 i czy ten typowy Vinyl spray dobrze się sprawdza, znaczy głównie chodzi zawsze o ścieralność bo potrzebuję też przemalowac ramki klamek i sterowników elektryki szyb z szarego występujacego w USDM oraz ED7 na czarny jak to w ED9 i mam ogromny dylemat jak to zrobić najlepiej żeby być zadowolonym i nie powtarzać tej czynności milion razy bo się zaraz wytrze:p Uprzedzam ze na dywanie i tak będą dywaniki czerwone z grupowego zamówienia na crx.info, które są z formy zdjętej z OEM dywaników i przykrywają naprawdę sporo, jedynie tunel i boki przy progach są na wierzchu. Czekam na jakieś pozytywne odpowiedzi w tej sprawie:cool:

POMÓŻCIE!!!

Na pewno taniej, a i pewnie nie gorzej będzie jak użyjesz zwykłego spray'a. Malowałem co prawda na niebiesko, ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem:
http://img198.imageshack.us/img198/5696/dsc2751y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/198/dsc2751y.jpg/)

Poszło na to 5 puszek "Śnieżki" :) Co do ścieralności - ciężko mi powiedzieć, bo autko rzadko jest wyprowadzane z garażu. .

krzyzak88
18-01-12, 20:05
kurde dobrze ten dywan wyglada... moze warto sie zastanowic nad pomalowaniem zwyklym sprejem.

Lucas.FK2
21-01-12, 21:49
na dywan cały wyjdzie ci 4-5 puszek , wiec chyba lepiej do jakiegos zakladu isc i zeby zrobili nowa i odrazu czerwona ?....

I tu się mylisz kolego. Bo te nasze dywany są robione z wtryskarki które nawet jak przyprasujesz wróci do swojej postaci,a co mu ze zwykłej wykładziny którą i tak bedzie musiał formować i roboty jeszcze więcej a efekt nie zamierzony.

Provokator
22-01-12, 11:45
Lucas troche odswiezyles kotleta ale masz racje ,

BTW. co d poprzednikow , malowanie zwyklym spreyem to porazka ... podczas gdy dywan bedzie "pracowal" farba sie wykruszy i tyle bedziecie mieli z tego

Tutek
14-03-12, 21:01
Infi ? JESTEŚ WIELKI !!!

Son - Goku
17-03-12, 08:41
a co myślicie by zwykłym sprayem pomalować ten materiał na boczki drzwi alcantarą ??

Ten materiał i tak nie będzie brał udział z ukształceniem no i ścierana też w sumie nie będzie zbytnio.

Czy VHT dało by lepsze rezultaty??

metrowiec2
17-03-12, 09:58
wlasnie tez sie nad tym zastanawialem i sprobuje i dam znac jak nie wyjdzie to i tak bede obszywal :)

Provokator
17-03-12, 11:58
a co myślicie by zwykłym sprayem pomalować ten materiał na boczki drzwi alcantarą ??

Ten materiał i tak nie będzie brał udział z ukształceniem no i ścierana też w sumie nie będzie zbytnio.

Czy VHT dało by lepsze rezultaty??

Oczywiscie ze VHT da ci duzo lepsze wyniki niz zwykly sprej i to dlatego , ze zwykly spray poprostu sie wyciera/wykrusza z tkanin

Co do dywanu jakby ktos malowal to napewno pod nogami kierowcy i pasazera byloby wytarte po paru tygodniach

Zreszta zwykly spray skleja włokna a vht tego nie robi ...

Son - Goku
17-03-12, 12:43
wlasnie tez sie nad tym zastanawialem i sprobuje i dam znac jak nie wyjdzie to i tak bede obszywal :)

Super.

Daj znać.

Lucas.FK2
18-03-12, 21:44
Zreszta zwykly spray skleja włokna a vht tego nie robi ...
I tu jest właśnie ten myk. Dzieki za oświecenie ;)

mes
19-03-12, 10:11
A powiedzcie mi koledzy, czy ktoś miał styczność z takim preparatem?
http://emfarby.pl/p/19/104/motip-spray-winylowy-do-skory-i-winylu-czarny-400-preparaty-do-konserwacji-lakiernictwo.html
Bo nie ukrywając puszka kosztuje 2 razy mniej, a wygląda obiecująco: "Nie wymaga podkładu nadaje trwały kolor i połysk oraz zachowuje oryginalną strukturę materiału. Dzięki temu, że lakier wyprodukowano na bazie winylu, jest on elastyczny, bardzo trwały, odporny na odkszatłcenia i przetarcia."

Infi
19-03-12, 10:18
to poczytaj kilka stron tego tematu to bedziesz wiedziec o motipie wszystko bo tez go uzywalem.

mes
19-03-12, 11:42
ok mam, wielkie dzięki, jak już coś machnę na czarno to rzucę fotą.

marcin82
20-03-12, 19:19
Dobry wynalazek malowałem vht tylnią półkę w hb i ta farba całkiem inaczej się zachowuje niż zwykły sprej,aż byłem w szoku jak wsiąka w materiał,a co najlepsze nie klei włókień.Nie polecam malować w zamkniętym pomieszczeniu,bo naćpać się można:D

pasta725
23-03-12, 20:36
Można się naćpać to dodatkowy plus na jego korzyść :D
Kumpel ma szare wnętrze i gdy zasiadł do mojego jajka noblesse to stwierdził że maluje deche na czarno.
A ja u siebie myślę aby pomalować słupki i podsufitkę na czarno, a dywan na czerwono?

thompson17
23-03-12, 20:41
A ja u siebie myślę aby pomalować słupki i podsufitkę na czarno, a dywan na czerwono?
ja bym tego nie robił- dywan owszem możesz, ale jak walniesz na czarno słupki ipodsufitkew to chyba za ciemno będzie:/ jeden koleszka w kupejce tak zrobił i wg mnie za ciemno jest :/

Infi
23-03-12, 23:11
slupki jesli juz to zrob bollem czarnym struktura, robilem tak kumplowi cale wnetrze z szarego na czarne przy pomocy vht i potem te jasne plastiki slupkowe ma czarno ale strukturalna farba i efekt jest mega kozacki. do tego oklejalem mu sufit czarna alkantara.

ChriS
01-05-12, 19:40
slupki jesli juz to zrob bollem czarnym struktura, robilem tak kumplowi cale wnetrze z szarego na czarne przy pomocy vht i potem te jasne plastiki slupkowe ma czarno ale strukturalna farba i efekt jest mega kozacki. do tego oklejalem mu sufit czarna alkantara. \
Masz zdjęcia?

Trochę stron o tym jest, a mało kto wrzuca zdjęcia:)

JANKES3
01-05-12, 20:31
Też prosiłbym o zdjęcia, a i szczegół jeden, wiele ludków wie, ale wiele tez nie wie, że farba zżera gąbkę w podsufitce, dlatego jak infi pisze, trzeba obszyć.

matth5
02-05-12, 10:48
A mam takie pytanie, mam nadzieje że ktoś pomoze:) Mam w aucie kubły bimarco C czarne z czerwonymi wstawkami, i ten czerwony zrobił się różowy i czy mogę pomalować ten materiał jakąś farbą vht lub motipem na czerwono?? jak ścieralnosć??

matth5
20-05-12, 13:06
pomoże ktoś??;/

Infi
20-05-12, 14:15
zeby to pomalowac najpierw musisz zdjac obicie, inaczej farba przesiaknie do gabki i ja roztopi, a jak pomalujesz sam material to bedzie sie to dobrze trzymac. nawet pranie w pralce dobrze znosi. bo mialem koszulke na ktorej sobie zrobilem znaczek przy pomocy VHT i bez problemu sie to pralo

SIR
30-05-12, 15:06
prubowal ktosz pomalowac dywan potrzebuje na czerwono pomalowac i nic nieznalazlem..... i prubowal ktos jusz? http://allegro.pl/farba-lakier-do-skory-skor-72-kolory-1000-ml-i2378480532.html jest to na skore tylko.... moze by dzialalo i na dywanu nie?

Infi
30-05-12, 18:49
a moze bys spróbował skorzystać ze słownika....

btw slabo szukales bo inni juz przerabiali na czerwono i opisywali swoje przygody.

Provokator
31-05-12, 06:17
motip vinyl bedzie wygladal jak vht vinyl przy pomalowaniu bokow ??

nie testowalem a reszte malowalem wlasnie vht a reszte chce dokonczyc motipem

Maskunt
31-05-12, 10:35
Nie będzie wyglądać tak samo, było o tym mówione nie raz.

tsunami
08-01-13, 19:19
Witam musze odśw. starego suchego kotleta.
Przeczytalem caly temat od deski do deski wiec nie mam ochoty zadawac zbednych pytac ale znalazlem takie cos na stronie ktora byla zalaczona w jakims poscie http://emfarby.pl/p/79/445/lakier-farba-do-skory-butow-skor-72-kolory-50-ml-farby-i-lakiery-do-skory-farby-i-srodki-do-skory.html i ciekawi mnie czy dalo by rade zalac to do zbiorniczka i potraktowac deske i cala reszte kompresorem?? Czy moze mial ktos doczynienia z tym produktem ?? Prosze o wypowiedz, a najbardziej Pana INFI weterana w tym temacie...
Czekam na jakies opinie...

Infi
08-01-13, 23:09
nie to nie jest farba do tworzywa sztucznego, srodki do skory nie beda sie wchlaniac w vinyl, wyschna i beda odpadac.

iljash
11-01-13, 16:51
Prosze o niepotraktowanie jako OT i wyrozumialosc: gdyby byl ktos zainteresowany mam 2 puszki VHT Vinyl Dye na zbyciu, bo mi najnormalniej zostaly, kolor czarny mat 56 zl puszka, nie otwierane, nie ruszane

EDIT: Juz nie mam, nie pisac :D

zabas
11-01-13, 20:31
dobra zadałem mega lamerskie pytanie wiec go cofam :)

Przemula
26-03-13, 12:03
Chłopaki ma ktoś w posiadaniu spraya VHT VInyl dye czarny , potrzebuje 1 szt bo na allegro pustki

marcin82
26-03-13, 19:59
kupowałem u Niego dwa razy,zero problemów
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?169256-s-lakiery-VHT-58zł-szt-LCK-do-czyszczenia-skór

Przemula
29-03-13, 15:53
kto ma na zbyciu jedną puszke VHT Vinyl Dye czarny ????

Infi
29-03-13, 20:03
to nie jest dzial gielda, zaloz sobie temat KUPIE VHT a nie smietnik tu powstaje

Belol
22-06-13, 14:49
Witam! Właśnie się zabrałem od samego rana za malowanie, narazie wyciągam wszystko z auta no i pytanie do tych którzy malowali:
Wymontowywaliście deskę rozdzielczą? czy przejdzie pomalowanie dechy w środku auta?
wymontowałem wszystkie plastiki, boczki itd. kanape, fotele i utknąłem na desce rozdzielczej. Gdyby zabezpieczył przednią szybę by farba nie osiadła i prysnął farbą deche bez wymontowywania?
Co Wy na to?
Lub jeśli ktoś ma jakiegoś manuala bądź wymontowywał dechy to proszę o rady, do tych śrub pod szybą czołową za ch*** nie mogę dojść

maxicas
22-06-13, 15:09
To znalazlem w manualu :
http://www.tinypic.pl/cge3wwacrlzt

Belol
22-06-13, 15:37
dużo osób malowało przecież środek, wyjmowaliście deche? można malować w aucie? :D czytałem ze farba strasznie pyli :/

Infi
22-06-13, 16:13
:D powodzenia jak chcesz malowac w aucie:) nie ma opcji ze przy szybie pomalujesz dobrze bez wyciagniecia

Belol
22-06-13, 21:07
Maxicas dziekuje za manuala, duzo pomogl, sruby A i B odkrecilem, mam tylko problem ze sruba C ktora jest umieszczona na srodku pod zaslepka przed nawiewem klimatyzacji, nie dosc ze jest mocno dokrecona to jeszcze nie ma jak klucza wsadzic bo szyba przeszkadza, jak sobie z nia radziliscie? Ma ktos jakies rady/pomysly ?

edit: Jak wyjąć tę środkową kratkę nawiewu klimy?

grimripper
23-06-13, 19:59
Maxicas dziekuje za manuala, duzo pomogl, sruby A i B odkrecilem, mam tylko problem ze sruba C ktora jest umieszczona na srodku pod zaslepka przed nawiewem klimatyzacji, nie dosc ze jest mocno dokrecona to jeszcze nie ma jak klucza wsadzic bo szyba przeszkadza, jak sobie z nia radziliscie? Ma ktos jakies rady/pomysly ?

Dwie przedłużki (takie po 10-15cm) na grzechotkę i jazda.

Ruffy
09-10-13, 01:53
ten VHT w plastiki nie wsiąknie oczywiście? czyli po przerysowaniu wyjdzie szary środek? jeszcze takie pytanie do osób które miały stycznosć z ori czarnym środkiem i tym malowanym, czy ten malowany nie jest bardziej hmm czarny niż oem ?

Infi
09-10-13, 07:04
matowy jest taki sam, polysk jest CZARNIEJSZY

motoboy
10-10-13, 08:25
Witam, jest to bardzo ciekawy temat, prosiłbym o wrzucenie zdjęć aby zobaczyć efekt z opisem czym było malowane, pozdrawiam.

grom546
30-05-14, 19:07
Witam serdecznie. Mam nadzieję że nikt nie obrazi się za odkopanie tematu.
Mam zamiar trochę odświeżyć sobie wnętrze i już zamówiłem vht. Przeczytałem cały manual i jest bardzo pomocny. Proszę tylko o odpowiedź na jedno pytanie. Mam plastiki w samochodzie powleczone fabrycznie taką ala gumą którą można zdrapać ale idzie do niesamowicie ciężko. Tunel czyściłem papierem 1000 na mokro ale przez to miejscami zrobił się gładki (a powinna być taka struktura) i teraz muszę wszystko na gładko dotrzeć. Został mi również schowek do lakierowania i on jest w całości powleczony tą gumą która nie jest ani trochę porysowana. Zastanawiam się czy w tym przypadku muszę ją zrywać pod vht? Jeżeli tak to może jest jakiś preparat który to ułatwi? Pozdrawiam Paweł

motoboy
22-04-15, 22:43
Witam, chciałem zapytać jak te farby trzymają się po latach? nie ścierają się w miejscach gdzie często chwytamy rękoma itp? czy malował ktoś materiałowe boczki albo fotele i jak to wygląda przy użytkowaniu? nie brudzi ubrań? nie wyciera się? Jestem bardzo ciekawy bo chcę pomalować dwa fotele kubełkowe, ile będę potrzebował puszek farby? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam ;)

KRys
11-05-15, 11:02
Dołączam się do pytania kolegi bo szykuję się homemade boczki EE9