Zobacz pełną wersję : Zła analiza spalin
Witam. Od pewnego czasu moja Hanka 1.4 i 1996r. zaczeła więcej palić. Przy codziennym dojeżdżaniu do pracy - odcinki 10 km, jazda ok 100 km/h spala ponad 9 l benzyny na 100. Co robiłem? Czyszczenie przepustnicy, krokowca, sprawdzenie filtrów, wężyków (jeden wężyk pod kolektorem ssącym, nad filtrem oleju spadł. Myslałem że to jest przyczyną większego spalania ale nie), ciśnienia w oponach. Poza tym czuć że spaliny śmierdzą hm, nie tak jak powinny. Wybrałem się do stacji diagnostycznej.
Na analizatorze spalin wyszło:
900 obr.
CO - 2,72
CO2 - 12,32
HC - 388,0
O2 - 1.680
Lambda - 0,981
2000 obr.
2000 obr.
CO - 10,82
CO2 - 7,62
HC - 706
O2 - 1,050
Lambda - 0,731
Z tego co mówił facet na stacji, to wartości są bardzo złe. Bąknął coś o sondzie lambda, katalizatorze albo wtryskiwaczach. Czy z tych wartości da się coś wywnioskować?
PS. Auto pali na dotyk, ładnie sie wkręca na obroty, obroty nie falują. Jedyne co to troszeczkę brak mocy.
skolopendra
31-08-09, 13:19
. Bąknął coś o sondzie lambda, katalizatorze albo wtryskiwaczach.
więc dobrze powiedział, i pasuje to wszytko sprawdzić
Zrób samodiagostykę - bedziesz wiedział czy z sonda wszystko dobrze.
skolopendra
31-08-09, 13:30
samodiagnostyka rzadko powie prawdę w przypadku sondy ,chyba ze uwalona będzie całkiem
ale może dzięki temu bedzie wiedział gdzie szukać
Tylko w przypadku braku obwodu sondy lambda wyskoczy blad ... Jesli jest dzialajaca ( nawet jak dziala ale zle ) to bledu nie bedzie ..... Mozna sprawdzic na oscyloskopie ja lub domowym spodobem ( pomogl u mnie w celice ). Odpiac sonde - przejezdzic bez przynajmniej pol baku w takich samych warunkach i sprawdzic spalanie. Jesli zmalalo: wymienic sonde bo walnieta .....
sondę lambda sprawdzi każdy kto zakałda gaz. Testerem do sondy. Sprawdzenie to 5 minut.
Witam. Dzięki za pomoc. Okazało sie że szwankuje sonda lambda. Kupiłem nową - uniwersalną ngk. Na "oko" spalanie niższe i to sporo. W przyszłym tygodniu czeka mnie dłuższa trasa to napiszę ile spala.
a jaką dokladnie kupiles?
Też jestem ciekaw co dokładnie kupiłeś, bo mnie właśnie też czeka wymiana sondy.
OZA624-E4 (czteroprzewodowa). Koszt 150 zł. Za uniwersalną "niefirmową" w sklepie chcieli 110 zł.
Ja mam jednoprzewodową OZA624-E1 chyba taka jest do mnie.
Powiedz mi ona ma końcówkę czy trzeba wtyk tam przerabiac jakoś?
Moja miała kabelki bez koncówki (pewnie każda uniwersalna tak ma). Odciąłem kable od starej sondę w połowie, podłączyłem zgodnie z instrukcją!!! nową sondę pod stare przewodu ze starym wtykiem. 20 minut pracy. Do sondy są dołączone akcesoria do podłączania oraz instrukcja jak to zrobić. Przy jednoprzewodowej to jeszcze mniej pracy - o trzy kabelki mniej i nie trzeba kombinowac z kolorami.
Ok dzięki za info. Jutro wymiana, dziś wyliczylem spalanie 12 l/100 km :(
Jak wymienisz i sprawdzisz ile spala to napisz.
skolopendra
08-09-09, 17:47
bo mnie właśnie też czeka wymiana sondy.
tak w ciemno?
czy wcześniej była analiza np spalin
tak w ciemno?
czy wcześniej była analiza np spalin
Nie było analizy spalin ale był błąd nr. 1
Błędu już nie wywala spalanie sie poprawiło bo 9 l a nie 10-11 l (miasto). Ale kurka chyba też coś jeszcze za dużo jak na D15Z6. Filtr powietrza wymieniony, ciśnienie ok, łożyska też chodzą lekko i cicho. Krokowy, przepustnica może mieć wpływ na takie spalanie? Problemy z obrotami nadal są na rozgrzanym silniku obroty rosna do 1200 obr/min potem na chwile spadaja do 200 obr/min, aż wkońcu wracają na te 800-900 obr/min. Czego może to być przyczyna? czy to normalne?
a może by tak regulacja luzu zaworowego pomogła?
Brawo kolego. Odkop jak 150;)
Nagroda się należy:)
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRX-aWxIRn8QISPivaCLOBculwasQVx5TF1Fa3sTTxyBiBDr4MGQ
Po trzech latach?
Dzięki za rade ;)
I to pierwszy post - urodzony archeolog xD