Zobacz pełną wersję : Brak oświetlenia na konsoli ( przełączniki klimatyzacji) 2001 r. 5D
Pietrek215
31-08-09, 10:27
Witam wszystkich, mam takie pytanie :
Czy w wersji z 2001 r. 5D 1.4 90 KM jest podświetlenie przełączników od klimatyzacji/nawiewu ?
U mnie niestety nie ma a w nocy trochę ciemno w środku, może jest jakiś bezpiecznik który za to odpowiada?
Z góry dzięki za pomoc.[B][B]
Ja mam podświetlenie i powinno świecic a co do rozwiazania technicznego to nie wiem.
bezpiecznik jest jeden ogólny jak by padł ciemno na całej desce, pod maska masz ten bezpiecznik 10A
a moze zarowki sie przepalily
nr 16 na tym rysunku http://www.honda-market.ru/car/part/4846/8/12704/?code=10667#10667
prawdopodobnie to taka zarowka http://sklep.ledy.pl/product_info.php?products_id=1415 (w ASO 16 zlotych chcieli)
W podświetlaniu są żarówki a to z linku to dioda. Można taką też zastosować jednak trzeba pamiętać, aby podłączyć anodę do plusa i katodę do minusa. No i stosując taką diodę to lepiej wymienić wszystkie żaróweczki bo widmo i natężenie światła takiej diody jest inne niż żarówki.
tam jest zarowka, pewnie sie przepalila albo wypiela; walnij z liscia w deske, moze zaskoczy, a jesli nie, to wymien - trza niestety wydlubac te srebrna konsole (lub szara, nie wiem jaka masz:]) - albo podjedz do aso, u mnie za friko takie *******y robia
tam jest zarowka, pewnie sie przepalila albo wypiela; walnij z liscia w deske, moze zaskoczy, a jesli nie, to wymien - trza niestety wydlubac te srebrna konsole
dokładnie tak jak napisał przedmówca. Miałem to sam i była przepalona żarówka. Na początku raz było podświetlenie a raz nie. Jeśli gasło to przy delikatnym uderzeniu ręką w "konsole" się zapalało :-)
Również potwierdzam. Nie polecam stosowanie diod ponieważ z reguły są na 12V, a z alternatora idzie 13,9 - 14,4V i szybko się przepalą, chyba że założysz stabilizator napięcia, ale to już dłuższa zabawa. U mnie diody przepaliły się po 2 miesiącach użytkowania. Jeśli chodzi o koszt żaróweczki to ja w Krakowie po wydłubaniu konsoli podjechałem z przepaloną do hurtowni/sklepu elektronicznego i kupiłem z 10 sztuk - były po 50 gr. (sama żaróweczka bez podstawki) także nie są za drogie - podobno dostałem żarówki 14V.... świeciły półtora roku i znowu zaczęły się przepalać. Warto zauważyć, że taka sama żaróweczka jest w podświetleniu przełącznika świateł awaryjnych (tak ten przełącznik też jest podświetlany :P), z tym, że ma naciągnięty ;-) taki czerwony kapturek - żeby świeciła na czerwono :P więc wystarczy odkręcić gałkę lewarka zmiany biegów, wyciągnąć tę trójkątną maskownicę z mieszkiem lewarka i dobrać się do przełącznika świateł awaryjnych i wykręcić stamtąd tę żaróweczkę z podstawką i z nią podjechać do jakiegoś sklepu elektronicznego - opis rozebrania konsoli gdzieś powinien być na forum...
Warto zauważyć, że taka sama żaróweczka jest w podświetleniu przełącznika świateł awaryjnych (tak ten przełącznik też jest podświetlany :P), z tym, że ma naciągnięty ;-) taki czerwony kapturek - żeby świeciła na czerwono :P więc wystarczy odkręcić gałkę lewarka zmiany biegów, wyciągnąć tę trójkątną maskownicę z mieszkiem lewarka i dobrać się do przełącznika świateł awaryjnych i wykręcić stamtąd tę żaróweczkę z podstawką i z nią podjechać do jakiegoś sklepu elektronicznego
żaróweczka to T3 (z podstawką R3) na necie są praktycznie same LED, dorwałem tylko tutaj zwykłe: http://www.lightmarket.pl/produkt-21-WE_T3_4_12V_50mA_WE02120501_ZAR._SYG.-2722-.html
Pzdr
Pietrek215
21-09-09, 11:30
Po powrocie z urlopu :) Dzięki wszystkim za pomoc wymienię żarówkę i dam wam znać co dalej, tylko z tego co znalazłem na forum to trochę zabawy z rozbiórką konsoli. No cóż "co mnie nie zabije , to od tego nie zginę " Pozdrawiam
mozesz zrobic manuala, jakies fotki, krotki opis z rozbiorki konsoli itd przyda sie na przyszlosc:)
Jeśli chodzi o same przyciski, to każdy ma osobną żarówkę, natomiast pokrętła maja 2 "wspólne" i znacznie większe. wymiana tych małych żarówek to rozebranie konsoli jak do wymiany radia - współczuję.
rozbiórka konsoli 5 minut jeśli ktoś już to robił pierwszy raz 15 minut
macie jakis patent na podpiecie linek od regulacji temperatury czy kierunku nawiewu?
ta od kierunku nawiewu jeszcze spoko, ale ta od temperatury to azjatycka zrecznosc trzeba miec zeby to podpiac.
odpinacie te linki w ogole?