Zobacz pełną wersję : Klocki tra o tarcze Pomóżcie
Witam. Mam problem. Co może być przyczyną że klocki trą o tarcze i to dość znacznie. Pozdro
Nie. Stare tylko żę dopiero teraz to zauważyłem i nie wiem ile to już trwa
No to pewnie się starły i musisz kupic nowe..... :D
nom. lepeij je obadaj szybko bo jak beda zdarte i bedziesz dalej jezdzil to jeszcze do tego zabijesz tarcze ...
Cola_ldz, sprawdz ile masz jeszcze okladziny na klocku zarowno na wew. jak i zewnetrznej stronie - to podstawa
A jak to sprawdzić . MAm zdjąć klocji w celu sprawdzenia?
A jak to sprawdzić . MAm zdjąć klocji w celu sprawdzenia?
No nie........ :roll: Możesz podjechać do szpitala żeby rentgena zaciskom zrobili.... :twisted:
Podnies auto na lewarku, zdejmij koło, skręć kierownicę i popatrz....!!!
Ziom niedenerwuj się :) Jak nigdy tego nie robiłem to nie wiem. Oki ide sprawdzić Pozdro i dzięki za pomoc
A jak masz ew. suwmiarke... chociaz nie - nie podejrzemam Cie o to ... :lol: Jak masz watpliwosci to zrob fotki i tu wrzuc :D
a co jezeli sa nowe, przejechaly 3000km i tra?
a co jezeli sa nowe, przejechaly 3000km i tra?
To dodaj jeszcze czy 3000km komplet: klocki i tarcze czy same klocki do starych tarcz?
W drugim Civicu mialem taka opcje, ze poprzedni wlasciciel musial dluuuugi czas auto trzymac pod chmurka bez jezdzenia. Od wewnatrz i na zewnatrz tarczy (od srodka i na zewnatrz) pokazal sie odcinek ok 5-6mm rdzy i zamiast przetoczyc tarcze, koles musial wymienic klocki na nowe. Rdza okazala sie twardsza i zdarla nowe klocki tak ze trzymaly na ok 70-80% powierzchni i szuraly niemilosiernie.
Jesli komplet to sprawdz prowadnice - moze sie zapiekly :?:
Jak nigdy tego nie robiles i nie wiesz jak, to sie nie dotykaj, tylko jedz do warsztatu
Mogly sie skonczyc juz klocki i sobie tra (najbardziej prawdopodobne)
mogly sie zaciski przytrzec od zabrudzenia i nie odbijaja klocki dobrze. Wtedy rozbiórka i komplkeksowe czysczenie.
Moze tez trzec blaszka.. ktora inforumuje swoim w****.. dziwiekiem ze klocka niewiele zostalo :) bo jesli tra klocki to juz tarcze moga byc przytyrane....
Aaaaa przypomnialem sobie. Przez kilka km tez mialem tarcie i piszczenie jak mi mieczy blaszana obudowe i tacze wpadl kamyk... Tragedia bo ciezko go bylo wyciagnac ale sie udalo.
I własnie dla taki fachowców co sie nie znaja czy klocek jest dobry czy zły wprowadzili otwieranie maski i sprawdzanie poziomu oleju na egzaminie na prawko :D
ciezka sprawa z tymi klockami ja ma chyba ten uraz o ktorym mowil lio
mogly sie zaciski przytrzec od zabrudzenia i nie odbijaja klocki dobrze. Wtedy rozbiórka i komplkeksowe czysczenie.
klocki zaczynaja sie konczyc i ewidentnie widac ze nie odbija bo gdy stoje na lekkiej pochylosci to czuc jakby ja cos trzymalo
a do tego martwi mnie bardzo fakt ze przy hamowaniu kola bardzo szybko sie blokuja i wpadam jakby w poslizg odrazu
tzn przy nie tak mocnym nacisnieciu pedalu hamulca kola sie blokuja
ale boje sie troche to rozbierac zebym sie nie zabil potem
duzo mnie moga skasowac za zrobienie tzn czyszczenie zmienia klockow?
czy myslicie ze dam rade sam?
Klocki są dobre. Tarcie jest takie jak by klocek nie odbijał i cały czas tar o tarcze. I jak podniosłem na lewarku i kręce kołem to ciężko się kręci i czuć wyraźny opór
Klocki są dobre. Tarcie jest takie jak by klocek nie odbijał i cały czas tar o tarcze. I jak podniosłem na lewarku i kręce kołem to ciężko się kręci i czuć wyraźny opór
Wiec nalezy wyczyscic prowadnice w zaciskach i bedzie po problemie...