PDA

Zobacz pełną wersję : Car audio

PaĆko$
28-08-09, 10:52
Witam! zamontowałem niedawno w swoim jajku 2 głosniki hertz dsk-165 (80RMS) plus 2 tweetery na przód, dodatkowo wylepiłem 10matami app drzwi, radyjko jvc to standardzik....4x50W... czy to normalne , ze przy ok 35 stopniu podgloszenia w skali do 1-50 glosniki trzeszczą, im dam wiecej basu tym bardziej trzeszczą...wydaje mi sie ze do takiego radia glosniki o mocy 80W rms powinny smigac na maxie....a tu taki ZONK ...:( szczerze mowiac myslalem ze bedzie glosniej ....a tu na maxa nie moge pocisnac bo pierdzi....:confused:dystanse zamontowalem tak jak w opisach, zabezpieczylem tazke przed drganiami glosniki....:( z góry dziekuje za odpowiedzi....

chedder
28-08-09, 11:11
to ile pisze na radiu a to ile faktycznie ma mocy to dwie rozne bajki.
Zeby nie pierdzialo musisz dokupic wzmacniacz do tych heartz'ow.

PaĆko$
28-08-09, 12:03
No tak....ale jezeli ma nawet i mniej mocy niz podaje producent moje radio....to tym bardziej nie powinno trzeszczeć... bo jezeli na wyjsciu mam 2x50W czy tam 2x40W w rzeczywistosci to i tak dajac na fulla glosniki ktore smigaC maja bez problemu przy 80W nie powinny trzeszczec...pierdziec itp... polowa mocy puszczona na glosniki bo tyle radio wyciaga...i pierdzonko to nie fajnie brzmi :/

Luczakhomer
28-08-09, 12:09
Źle to rozumujesz, bez wzmacniacza nie zagra to

chedder
28-08-09, 12:35
No tak....ale jezeli ma nawet i mniej mocy niz podaje producent moje radio....to tym bardziej nie powinno trzeszczeć... bo jezeli na wyjsciu mam 2x50W czy tam 2x40W w rzeczywistosci to i tak dajac na fulla glosniki ktore smigaC maja bez problemu przy 80W nie powinny trzeszczec...pierdziec itp... polowa mocy puszczona na glosniki bo tyle radio wyciaga...i pierdzonko to nie fajnie brzmi :/

nie masz pojecia o czym mowisz. glosniki pierdza wlasnie od braku mocy. od nadmiaru mozna najwyzej spalic :cool:

serwal4
28-08-09, 12:50
Im większa głośność na radiu tym większe zniekształcenia... czyli właśnie pierdzenie, trzaski, zniekształcenia;
To się tyczy w sumie każdej końcówki wzmacniającej/wzmaka itd;

Montując wzmaka (w przypadku Hertzów realne 90W RMS by się zdało... czyli żadne budżetowe VK itp cuda, co może realnie wyciągnie 50-60% mocy podawanej na pudełku (mocy RMS ofkoz) jak nie będziesz szalał z głośnością to takich efektów niepożądanych nie będzie (każdy głośnik kiedyś się kończy więc od pewnego progu vol będzie dudnić itd... aż się spali);

U siebie mam teoretyczne 75W x2 na przód (Glow 4075 v2) dla ElComp'ów 6 (60W rms podawane przez producenta), słucham na codzień na 16-20 w skali od 1 do 33 i jest ok. Wystarczająco głośno, żadnych trzasków itd - gra to na miarę swoich możliwości;

Głośność 22-25 daje jak mam ciche nagrania; 20 starczy do 90% utworów;
Wyżej nie ustawiam bo nie chce popalić sprzętu...