Zobacz pełną wersję : Przygotowanie wiązki MC2/MB6 pod Crome
Pytanie do mądrych głów- jak należy przygotować wiązke oryginalnego auta do instalacji Crome?
Hej,
Co rozumiesz pod pojeciem "instalacja Crome"?
Jesli chcesz wystroic auto, to wystarczy komp OBD1 (np. odpowiednio przygotowany z D14) i wlasciwie to wszystko. Wiazka od B18C4 ma wtyczki pasujace do komputera OBD1 i nic nie trzeba przerabiac (nozykiem sie tylko jedna kostke lekko szlifuje, aby latwiej weszla). Potem tylko strojenie i gotowe.
Pzdr,
Gruszka
o super, dzięki
obiło mi się coś o uszy o przerabianiu wtyczek i jeśli to tylko jej lekkie przycięcie to super
a komp OBD1 to obojętnie jaki? (zakładając że kolektor ssący zmieniony bez zmiennej długości)
jak wygląda sprawa sterowania vtec, itp.?
a komp OBD1 to obojętnie jaki? jak wygląda sprawa sterowania vtec, itp.?
Dlatego napisalem, ze komp musi być odpowiedni. Mozesz kupic np. od D16Z6 lub B16A2 (P28/P30 o ile sie nie myle) i nie trzeba w nich nic przerabiac, bo obsluguja VTEC'a, latwiej jednak kupic kompa od jakiegos D14 i dolozyc brakujace elementy, wtedy bedzie identyczny jak te obslugujace VTEC'a.
Wydaje mi sie, ze tak naprawde nie musisz sie martwic o komputer, bo mozna go kupic przy usludze strojenia (nie wiem gdzie bedziesz stroil silnik, ale Furious czy Rys maja gotowe komputery w swojej ofercie).
Pzdr,
Tomek
...Bartuś...
29-08-09, 00:56
Dlatego napisalem, ze komp musi być odpowiedni. Mozesz kupic np. od D16Z6 lub B16A2 (P28/P30 o ile sie nie myle) i nie trzeba w nich nic przerabiac, bo obsluguja VTEC'a, latwiej jednak kupic kompa od jakiegos D14 i dolozyc brakujace elementy, wtedy bedzie identyczny jak te obslugujace VTEC'a.
Wydaje mi sie, ze tak naprawde nie musisz sie martwic o komputer, bo mozna go kupic przy usludze strojenia (nie wiem gdzie bedziesz stroil silnik, ale Furious czy Rys maja gotowe komputery w swojej ofercie).
Pzdr,
Tomek
Coś źle piszesz ziomek :) Kazdy komputer pod strojenie się w pewnym stopniu przerabia nawet P28/P30...Zdecydowanie odradzam kupienie komputera innego niż P28/P30 gdyż zdarzają się problemu z nie załączającym się Vtec'kiem np.u mnie był założony przerobiony komp z D16Y2 i nie stety Vtec nie działał po zmianie na P28 wszystko było w jak najlepszym porządku :)
Moze masz racje, nie jestem specem od komputerow/strojenia. Mam przerobiony komputer z D14, Krzysiek (max-vti) tez ma taki i VTEC dziala jak nalezy. Moze trafiles na jakis wadliwy egzemplarz?
u mnie był założony przerobiony komp z D16Y2 i nie stety Vtec nie działał po zmianie na P28 wszystko było w jak najlepszym porządku :)
D16Y2 to bliźniak Z6/Z9, więc komputer tego silnika obsługuje VTECa jak najbardziej... może problem był akurat w tym konkretnym egzemplarzu...