Zobacz pełną wersję : swap na b18c4????
Czy ktos moze probowal wkladac b18c4 do civica 92 rok? Jak bardzo pasuje?
Ogolnie interesuje mnie czy ma to sens?
pasuje tak samo jak kazda inna Bseria. rzeźba z wiązką, bo to OBD2.
pasuje tak samo jak kazda inna Bseria. rzeźba z wiązką, bo to OBD2.
mozesz cos blizej o tym OBD2 bo slaba mam orientacje.... ale wiazke przeciez tez wsadzasz razem z silnikiem chyba.... na czym polega ten problem???
na tym ze wiazke silnikowa musisz jakos polaczyc z reszta samochodu ;)
ogólnie pasuje i ma sens tym większy im słabszy masz silnik. Rzeźba z dopasowaniem wiązki w standardzie obd2 do standardu obd1, ale nie ma rzeczy niemożliwych
i znowu podam www.emg.wroc.pl/swap/ss.html inne auta, ale robota bardzo podobna
Czyli co trzeba dolozyc do wiazki swapujac z d16z6 na b18c4??
Co dokladnie jeszcze potrzeba do swapa??
To co jest wypisane na stronce emg??
"potrzebne jeszcze parę wężyków, mapsensor i pochłaniacz oparów paliwa"
Jakie to wężyki??
Kuki te tematy przerabiał :) Zapytajcie u źródła.
czyli podsumowujac lepiej wkladac b18c4 czy jednak B16A2??? pytam bo cena kompletu do swapu raptem 500 pln roznicy,a 10 KM zawsze wiecej na starcie.
a aktualny silnik mam B16A9....teoretyczne 130 KM przy masie mojego auta biorac pod uwage 3 warstwy maty wygluszajcej,mdf,pianki,sklejki,rozne inne patenty + oczywiscie samo audio to stanowczo za malo zeby napedzac te auto tak jak bym sobie tego zyczyl...
pociesza mnie fakt ze emg tez jest z wrocka :D
po cichu licze na pomoc w pogoni za VTI :)
B18C4 ze skrzynia od B18C6, albo od B16A2
a aktualny silnik mam B16A9....teoretyczne 130 KM
a aktualny silnik to masz d16a9.... :D kupuj b18 a skrzynie z b16!!
racja............sorry.......sie mi juz myla te silniki........tyle ich jest....:)
Dokładnie. Przełożenia skrzyni B18C4 są lipne i nie wykorzystują porządnie możliwości tego silnika. Teoretycznie najlepiej połączyć C4 ze skrzynią B16A2 tyle tylko że jest bardzo duża szansa że ta z C4 będzie miała LSD. Wtedy brać ją i najwyżej później pobawić się w wymianę konkretnych biegów.
mozliwosci sa jesli jest kasa.............a z nia bywa roznie ale dzieki za cenna uwage:)
1) Ja u siebie mam silnik D18Y8 1.6 SOHC V-TEC obd2 czy u mnie bedzie mniej zabawy z elktronika i przewodami gdy dawcą bedzie 5-drzwiowy civic B18C4 któy też ma obd2??
2) Co to jest to LSD w skrzyni B18C4??
3) Czy jak na początek wstawie skrzynie z B18C4 to czy potem nie bedzie problemu z zamiana na skrzynie z B16A2??
LSD to szpera, a skrzynie od B16 mozesz wtsawiac bez problemu.
Palnuje swapa na B18C4 ja u siebie mam silnik D18Y8 1.6 SOHC V-TEC obd2 czy u mnie bedzie mniej zabawy z elktronika i przewodami gdy dawcą bedzie 5-drzwiowy civic B18C4 któy też ma obd2??
a ja wciaz sadze ze obd 1 :P ale robta co chceta
Witam, ja posiadam d16z6 i chciałbym sie dowiedziec tak orientacyjnie jakie były by koszta( bo wiadomo ze u kazdego inaczej) swapa z d16z6 na b18c4? co z mocowaniami?
a jak wyglada sprawa z D15Z6? nigdzie nie moge znalezc info na temat swapa na B16 lub B18...
dzieki za pomoc
yo
ostatnio przy okazji wymiany zawiasu meczylem mechanika w zkladzie ktory zajmuje sie tuningiem mechanicznym,turbienie ,swap itp wlanie o swapa na b18c4 i przy D15z6 nie ma podobno problemow,pytalem glownie czy o lapy,a obd to samo czyli obd2 wiec chyba nie powinno byc duzej rzezby przy takkim swapie,jedyny problem jest cena jaka uslyszalem za robote ok 2tys :(
2 tys to jeszcze tak srednio dla porownania ja w pewnym zakladzie tuningowym za swapa z d15b7 na b16a2 uslyszalem okolo 3tys i 2 tyg roboty :aloha:
2 tys to jeszcze tak srednio dla porownania ja w pewnym zakladzie tuningowym za swapa z d15b7 na b16a2 uslyszalem okolo 3tys i 2 tyg roboty
tysiak to jest chyba dobra i wystarczajaca cena :/
powinni jeszcze dopłacać Wam za mozliwosc zeswapowania silnika
powinni jeszcze dopłacać Wam za mozliwosc zeswapowania silnika
taka prawda, wkoncu ktos to powiedzial :d :d :d :d
Pytanko:
zamiast D15B2 mam zamiare swapowac na B18C4.
Czy lapy silnika pasuja? co z polosiami? czy tez z B wejda w piasty EG4?
hehe dobry odkop, takie rzeczy to pw albo techniczny
arturoleksik
12-04-08, 17:46
Ja tydzień temu wstawiłem B18C4 zamiast D15Z1, łapy wszystkie ładnie pasują, z półosiami zadnego problemu nie miałem, problem jest tylko z wiązką, bo trzeba się trochę nagłówkować zeby to ogarnąć, ja jestem na etapie ogarniania :) , i od razu mam prośbę jeżeli ktoś ma schemat OBD1 I OBD2 to prosiłbym o przesłanie na e-mail: arturoleksik@op.pl.
No to panowie SWAP za 1000 to myślę, że przegięcie. Właśnie przebijam się przez kolejne etapy swapu w pewnej części osobiście i za tysiąc to nikt do tego ręki nie powinien przyłożyć.
Mam skończony SWAP mechaniczny d16y7 na B18C4 i też ogarniam właśnie wiązkę elektryczną. Zobaczymy jaki efekt z tego będzie.
B18C4 to faktycznie OBD2, ale mało w nim tego OBD2 :)
za tysiaka w życiu bym się czegoś takiego nie podjął, kto nie próbował ten nie wie ile kwiatków potrafi podczas takiej operacji wyjść: pozapiekane śruby, tu i ówdzie trzeba ciąć, gumy się wykruszają itp, itd...
arturoleksik
26-04-08, 08:05
U mnie wyszedł kolejny problem, a mianowicie B18C4 miał seryjnie immobilaiser a ja niestety go nie dostałem w komplecie z silnikiem i tak się zastanawiam czy jak kupie jakikolwiek immo ze stecyjką i kluczykiem to bedzie pasowało?? Jeżeli macie inne pomysły to piszcie, bo ja już nie wiem co robić. A i oczywiści dzwoniłem do kolesie od którego kupiłem silnik i on już nie ma tych części.
podlaczyc wszytko na obd1 i nei ma problemow z immo
podlaczyc wszytko na obd1 i nei ma problemow z immo
:hinczyk:
Inaczej musiał byś nosić dwa kluczyki lub wymieniać wszystkie zamki.
Zamki chyba można ustawić pod kluczyk, przynajmniej w innych samochodach nie ma z tym problemu, myślę, że w Hondzie jest podobnie.
sebastian sz
08-05-08, 20:00
Info dot. tego jaki system OBDxx w poszczególnych rocznikach B18C4:
"if the ECU is from a motor that 92-95 its OBD1, 96-98 OBD2a, 99-00 OBD2b"
http://www.clubcivic.com/board/showthread.php?t=55430
mam zasadnicze pytanie można przy swapie c4 z obd2 zrobić konwersje zakładając wiązke i aparat z b16a2 z 93 roku czyli obd1 z kompem od z6 czyli p28/30 ? da sie to potem wystroić?
da się, najlepiej na p28, bo niektóre p30 robią psikusy