Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PROBLEM Z TMPERATURA

komar
03-05-06, 17:14
Witam wszystkich i z góry pozdrawiam.
Jestem tu nowy wiec będę wdzięczny za łagodne traktowanie :)
W aucie staruszków Honda Civiv 1.4 90KM 1999r 5D pojawił się pewien problem mianowicie temperatura podczas jazdy utrzymuje się na ok 90 stopniach a po zatrzymaniu nie zawsze skacze w górę i w dół, po wymianie termostatu było przez parę dni spoko teraz znów dzieje sie tak samo będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Dzida
03-05-06, 17:42
Bardzo skacze? Bo to jest naturalne, silniczek się grzeje grzeje, a nagle się wiatrak włącza i bum ;)

W granicach normy dopuszczalne :)

rooty
03-05-06, 17:43
Hmm, a nie pali sie przypadkiem check?

komar
03-05-06, 17:53
Ja tym autkiem nie jeżdżę, ale problem w tym, że temperatura podnosi się do góry i opada i po chwili znów do góry, ale wentylator się nie włącza.

Dzida
03-05-06, 17:56
W jakich odstepach czasu?

Jak bardzo rośnie?

Jak bardzo spada?

komar
03-05-06, 18:01
Nie dzieje się tak zawsze, ale już po jakiś 20-30s podnosi się do góry nie wchodzi na czerwone pole, ale jest niedaleko tego miejsca i wraca tak na połowę czyli jak temperatura robocza.

Krosio
03-05-06, 18:02
Wydaje mi sie ze jest to cos podobnego jak ja mialem czyli temperaturka podnosila sie przy przyspieszaniu a jak sie odpuszczalo to temperatura spadala. jezeli tak jest to jest to wina zapowietrzonego ukladu

komar
03-05-06, 18:14
Tu jest troszkę na odwrót podczas jazdy temperatura jest normalnie a jak się zwalnia staje na światłach to zaraz podnosi się do góry i nie włącza się wentylator, wczoraj na trasie samochód miał 45 minutowy postój a po odpaleniu wskaźnik wskazywał temperaturę robacza.
Za termostatem jest czujnik temperatury czy on steruje włączeniem się wentylatora? Bo może to on jest uszkodzony.

tomekk
03-05-06, 23:56
Coś raczej jest nie tak, bo wskaźnik temperatury po nagrzaniu silnika nie powinien już zmieniać położenia. Jeśli idzie w górę, to znaczy, że temperatura jest za wysoka (przynajmniej tak było we wszystkich hondach, z jakimi miałem do czynienia).
Sprawdź, czy układ nie jest zapowietrzony i rzeczywiście spróbuj wymienić czujnik odpowiadający za włączania się wentylatora. U znajomego to on właśnie okazał się przyczyną nadmiernego nagrzewania silnika, choć tam wskaźnik raczej nie "szalał" tak, jak Ty to opowiadasz - po prostu w czasie postoju (względnie ostrej jazdy) temperatura rosła a went się nie załączał.

komar
04-05-06, 09:27
Oki dzieki wielkie za pomoc.