Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dodatkowe oświetlenie wnętrza..

dzialos82
25-08-09, 07:22
witam..potrzebuje pomocy w podłaczeniu dodatkowego oswietlenia w mojej hondzie..chodzi o diody LED w okolicach nog..chciałbym sie dowiedzieć jak je podłaczyć aby zapalały sie podobnie jak podsufitówka..może ktoś miły mi to wytumaczy...gdzie co i jak bezpiecznie podłączyć

bracho1978
25-08-09, 07:37
Bardzo prosto dajesz stały plus oczywiście za bezpiecznikiem i masę od krańcówki dzwi i po otwarciu dzwi lampki się zapalają .

sublove
25-08-09, 14:57
...jest też drugie rozwiązanie, znacznie lepsze.
Jeżeli choć trochę szanujesz swoje auto, idź do sklepu i za pieniądze które masz zamiar wydać na ten "patent", kup sobie 2 czerwone warki :)

dzialos82
25-08-09, 15:13
..czerwone?..proszę cię...ale tak na poważnie to nadal nie mam rozwiązania...

MikeFoto
25-08-09, 16:38
..czerwone?..proszę cię...ale tak na poważnie to nadal nie mam rozwiązania...

Skoro już musisz PEDAŁA* podświetlać to proponuje pociągnąć 2 żyłowy kabel od lampki sufitowej - a konkretniej dokładnie przy stykach żarówki, kabelek puścić słupkiem pod osłoną tak aby drugi koniec mieć gdzieś pod kokpitem.

Dzięki takiemu rozwiązaniu masz:
- sterowanie podświetlaniem PEDAŁÓW*
- możesz włączyć na stałe, wyłączyć, załączać gdy otwierasz drzwi
- jeśli pragniesz jedynie widzieć światło PEDAŁÓW* - wyciągasz żaróweczkę oświetlenia sufitowego.

Prościej i bardziej funkcjonalnie się nieda.

* - celowo wyolbrzymiam to słowo - podświetlanie nóg kojarzy mi się jedynie z małomiasteczkowym, allegroTuningiem Golfa II.

JasFasola
25-08-09, 17:49
to juz lepiej zrobic sobie pstryczek (wlacznik/wylacznik) kolo hamulca recznego t5j po przeciwnej stronie sterowaniem opuszczania swiatel

dzialos82
26-08-09, 06:40
Skoro już musisz PEDAŁA* podświetlać to proponuje pociągnąć 2 żyłowy kabel od lampki sufitowej - a konkretniej dokładnie przy stykach żarówki, kabelek puścić słupkiem pod osłoną tak aby drugi koniec mieć gdzieś pod kokpitem.

Dzięki takiemu rozwiązaniu masz:
- sterowanie podświetlaniem PEDAŁÓW*
- możesz włączyć na stałe, wyłączyć, załączać gdy otwierasz drzwi
- jeśli pragniesz jedynie widzieć światło PEDAŁÓW* - wyciągasz żaróweczkę oświetlenia sufitowego.

Prościej i bardziej funkcjonalnie się nieda.

* - celowo wyolbrzymiam to słowo - podświetlanie nóg kojarzy mi się jedynie z małomiasteczkowym, allegroTuningiem Golfa II.

..to sie wiąrze z rozebraniem podsufitówki..a z tym są zawsze jakieś problemy:9

MikeFoto
26-08-09, 10:24
..to sie wiąrze z rozebraniem podsufitówki..a z tym są zawsze jakieś problemy:9

Mnie nie chodzi o to by ściągać całą podsufitkę, na pewno znajdzisz miejsce by jakoś upchać cienki kabelek.

dzialos82
29-08-09, 16:20
..raczej nie mozliwe to jest bez zdejmowania...

dzialos82
01-09-09, 00:07
..a może ktoś wie jak to podłaczyć w stylu takim jjak to pokazano na przykladzie forum Renault..pod koniec stronki:
http://www.megane.com.pl/viewtopic.p...fbb638ca3d01d9

luki11122
01-09-09, 00:14
heh od strony kierowcy fajnie wyglada:P ale wolalbym podswietlic strone pasazera oczywiscie jak jakas fajna kobieta ma zamiar zajmowac to miejsce

dzialos82
07-09-09, 15:51
..od podsufitówki idą dwa przewody..pod nie się podpiąć..czy do jednek sygnałowego i drugi do masy?..nie chce czegoś popalić:(

kubas_0078
21-10-09, 23:49
proste rozwiazanie;)) Mam 6g coupe i zrobilem tak: Zdejmujesz prog, demontujesz przelacznik w dzwiach ten ktory zapala swiatelko w podsufitce, wyciagasz wsowke z przelacznika, lutujesz lub wpinasz sie w niego szeregowo(pamietaj o zachowaniu polaryzacji bo to ledy) , skrecasz wszystko i dziala;))

Dziewczynka
22-10-09, 01:47
Jeżeli choć trochę szanujesz swoje auto, idź do sklepu i za pieniądze które masz zamiar wydać na ten "patent", kup sobie 2 czerwone warki

Ja kupiłam takie długie rurki neon około hmmm 30 cm może dłuższe i je podłączyłam pod zapalniczkę...:) Jest do tego też takie pudełeczko które włączasz lub wyłączasz nastawiasz na stałe świecenie lub miganie;) Gaśnie z przekręceniem kluczyka.Bajer taki:D bO z żaróweczką to więcej roboty jest.

tego typu : http://www.allegro.pl/item788602625_tuby_2_x_neon_neony_led_24_diody_sen sor_dzwieku.html

djibiza
22-10-09, 12:07
dzialos82:

zobacz sobie u mnie w moim temacie na ostatniej stronie masz podglądowe foto (link w podpisie)
Kupiłem 2 listwy led na fluxach, plus podłączyłem do gniazda bezpieczników pod kierownicą (są 2 wolne miejsca na wsuwki gdzie 12v jest stale) a minus pod krańcówki drzwi. Na kablu plusowym oczywiście bezpiecznik. Listwy są przymocowane na specjalnych kątownikach produkcji własnej z blachy ocynk 1mm, 1cmx1cm. Jak chcesz mogę zrobić jakieś foto jeśli chcesz :) podświetlenie oczywiście białe...
Jak otworzę drzwi kierowcy to zapalają się obydwie strony, a jak pasażer otworzy drzwi to zapala się tylko prawa strona.

dzialos82
22-10-09, 15:04
chętnie zobaczę te fotki...co masz na myśli mówiąc "minus pod krańcówki drzwi"?