Zobacz pełną wersję : Otwieranie okien d13b2 93' 3d
Wczoraj bylo wszystko ok a dzisiaj otwieram okno i musze wlozyc w to bardzo duzo sily :/ Nie grzebalem nigdzie ani nic :/ Na poczatku idzie lekko a poznije juz bardzo ciezko .. Tak samo przy zamykaniu :/ Prosze o pomoc co mam z tym zrobic ...
Zdjac boczek dzwi i zobaczyc prowadnice, nasmarowac ja i moze bedzie lepiej.
Domyslam sie ze masz korbke ?
a szyba idzie prosto czy wygina sie ???
Mam korbke a szyba nie wiem czy idzie prosto ponieważ idzie tak wolno ze ciezko to zobaczyc :( Jutro musze sie za to zabrac.. duzo roboty bedzie z tym ? nawet nie wiem co dokladnie mam odkrecic tzn w ktorym mijescu ale poszukam :)
Proponuje kupic na ORLENIE silkon w spreyu(3zl kosztuje) otworzyc szybe do samego konnca i wpsikac w prowadnice troche tego, nie zalowac... i potem zamkanc szybe i sadze ze bedzie chodzila 10razy lepiej... u mnie tak bylo
yyy moze glupie pytanie ale gdzie jest ta prowadnica ?? :D
hee takie cos metalowe w ksztacie litery X !!! kolor srebrny
hee takie cos metalowe w ksztacie litery X !!! kolor srebrny
To nie prowadnica ziooom tylko pajka ktory ciagnie szybe.. prowadnice to to czarne co szyba po tym idzie..
ano w sumie racja :P mylło mi sie . to w ksztalcie lit X to mechanizm podnoszacy i opuszczajacy szybe a prowadnice sa po boku szyby :)
co prawda nie mam korby ale mialem podobny problem(silniczki nie potrafily normalnie otworzyc ani zamknac szyby). pomogla regulacja "X" :) 15 min
co do smarowanie to tylko X
Skoro juzjesteśmy przy prędkości podnoszenia szyb to zapytam. U mnie wszystkie cztery szyby chodzą niby OK, ale jakoś troche wolno, u kumpla w 3D zapiepszają dwa razy szybciej. CZy to też wina prowadnic i regulacji czy w angolu tak ma być?
Witam piszę tutaj, bo nie chce zakładać niepotrzebnie nowego tematu. U mnie sprawa wygląda podobnie, szyba od kierowcy (napewno była wymieniana w przeszłości) nie zabardzo chę się podnosić, bardzo ciężko się podnosi. Zamiast ładnie iść do góry to wygina się we wszystkie strony, tzn z przodu robi się szpara a z tyłu potrafi nawet wyjść z prowadnicy. na krótką metę pomaga jedyie przesmarowanie prowadnic wazeliną. Regulację X ustawiłem już na sam dół i nic więcej się nie da zrobić. Efekt jest taki jakby to uszczelka blokowała tą szybę w przedniej części. Czy jest na to jakiś sposób??
wazeline wyplukuje woda...tak samo jak inne rzeczy np olej itp... naprawde sylikon rozwiazuje soprawe w 80% przyapdkow mozna go kupic nawet w obi widzialem czy jak wyzej pisalem na orlenie za 3zl..tylko ze malo go jest..mi po smarowaniu szyby chodza juz bez problemu jakies 3-4 miesiace a wczesniej 2 tygodnie i mogila..
Kupiłem na SHELLU taki spray, popsikałem w prowadnice i szyba zaczęła się lekko podnosić :). Wielkie dzięki za radę.
Na 2 stacjach orlen i shell sptalem czy maja silikon w sprayu i nikt nie wiedzial o co chodzi... gdzie moge tego szukac i jak dokładnie to sie nazywa :) na allegro tez nie widzialem :(
na orlenie to takie male cos... wysokiena 8cm gdzies szerokie na 3 okragle stoi pomiedzy olejami... nie pytaj tylko szukaj...Widzialem to tez w obi..wiec nie powinno byc problemu.. SILIKON TECHNICZNY
To co kupiłem na shellu to się nazywa "silikon w sprayu" i kosztuje 14 zł. poj. 200 ml. Polecam to naprawdę działa :)