PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze strojeniem stacji radiowych....

dawidbud1
23-08-09, 23:38
witam.Posiadam radio JVC KD-G342,szału wiadomo nie ma,ale radio jest fabrycznie nowe.Podłączenie wykonałem sam,ale filozofii nie było kostki z wejściem sie zgadzały;)wejście antenowe również zostało podpięte...antena wiadomo orginał EK3.Jednakże z wyszukiwaniem stacji radiowych niestety jest krucho,i żeby wyrazić się jasno,tam(w sensie miejsca położenia) gdzie inne radia nie mają z tym problemu,to akurat ma:/Wjeżdzając w większe miasto,sygnał nadawania jest oczywiście silny i stacje są znajdowane przez odbiornik.Czy istnieje możliwość że na odcinku antena----->radio może istnieć jakaś przerwa ciągłości przewodu?Czy spotkaliście się z takim problemem?pozdrawiam i prosze o pomoc ,Dawid.

bracho1978
24-08-09, 11:54
Dokładnie posprawdzaj połączenia, antenkę masz teleskop taką z boku wysuwaną czy coś inaczej

MikeFoto
24-08-09, 13:31
witam.Posiadam radio JVC KD-G342,szału wiadomo nie ma,ale radio jest fabrycznie nowe.Podłączenie wykonałem sam,ale filozofii nie było kostki z wejściem sie zgadzały;)wejście antenowe również zostało podpięte...antena wiadomo orginał EK3.Jednakże z wyszukiwaniem stacji radiowych niestety jest krucho,i żeby wyrazić się jasno,tam(w sensie miejsca położenia) gdzie inne radia nie mają z tym problemu,to akurat ma:/Wjeżdzając w większe miasto,sygnał nadawania jest oczywiście silny i stacje są znajdowane przez odbiornik.Czy istnieje możliwość że na odcinku antena----->radio może istnieć jakaś przerwa ciągłości przewodu?Czy spotkaliście się z takim problemem?pozdrawiam i prosze o pomoc ,Dawid.

Co oznacza że są problemy? Fale uciekają, słychać szum?
Próbowałeś na sprawdzić czy jest jakaś różnica między radiem podłączonym pod antenę czy z anteną wypiętą?

Kosciech
25-08-09, 19:57
Sprawdź, czy na pewno antene masz wysuniętą do końca. Ta antena chowana w słupek składa się z 2 elementów i obydwa muszą sie wysunąć żeby prawidłowo działało radio. Bardzo częśto w civikach wysuwa się tylko jeden element anteny i stąd problemy z odbiorem stacji.

dawidbud1
27-08-09, 14:43
sytuacja ma sie w sposób następujący....
1)Antena jest wysunięta do końca,składa się z dwóch elementów z których każdy jest rozłożony maksymalnie
2)Po odłączeniu anteny od radia różnicy nie ma(czyli pewnie coś z anteną),ale z drugiej strony jadąc przez duże miasto gdzie sygnał jest silniejszy czy radio bez podpiętej anteny łapało by sygnał?
Co proponujecie???

Kosciech
27-08-09, 17:14
Radio bez anteny też złapie mocny sygnał. trzeba wziąć miernik i sprawdzić czy jest przejście między batem anteny a końcówką wchodzącą do radia. jeśli nie ma to znaczy, że jest gdzieś przerwa na kablu lub coś zgniło w główce anteny w słupku i stąd problemy.

dawidbud1
27-08-09, 17:23
ok,niebawem to sprawdze, musze tylko zorientować miernik od sąsiada który posiada wszystko także to mieć na pewno będzie;)dam znać z wyników pomiaru i wtedy pomyślimy co dalej...do usłyszenia

dawidbud1
17-09-09, 13:02
panowie mam ten miernik...a że elektrotechnika nie jest moją mocną stroną to prosze o porade...
Urządzenie wygląda w ten sposób:
http://img225.imageshack.us/img225/2394/54310510.jpg
...i teraz jak mam ustawić parametry tego instrumentu?(rozumem że zawężamy zakres poszukiwań do Omów)
gdzie przyłożyć najlepiej końcówki...czy do anteny,czy może ją rozkręcić i tam gdzieś spróbować?
Jeżeli ustawie na jakąkolwiek opcje z zakresu oporu to wyświetla wartość "1"...a jeżeli styki zetkne ze sobą pokazuje wrtość zerową.Więc jak sie domyślam taka cyferka jest pożądana...Ma ktoś jakiś patent?

Kosciech
17-09-09, 16:49
Żeby sprawdzić przejście anteny (czy nie jest gdzieś przerwana) to ustawiasz miernik w tym położeniu jak na zdjęciu:
http://images40.fotosik.pl/196/5706925d2af1f866m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5706925d2af1f866)
i wtedy jak zewrzesz obydwie sondy miernika to ci piszczy miernik. Antene sprawdzasz w ten sposób, że jedną sondą dotykasz do wysuniętego bata anteny a drugą sondą do końcówki anteny za radiem (do tego bolca) i jeśli antena jest ok to będzie piszczeć, jesli jest gdzieś przerwa to nic sie nie będzie działo.

dawidbud1
21-09-09, 12:32
Zrobiłem tak jak mówiłeś i wygląda na to że jest jakaś przerwa w kablu.Miernik przy ustawieniu takim jak mówisz nie wydaje żadnego dźwięku....i co proponujecie w takiej sytuacji?Odkręciłem plastik po lewej stronie,znalazłem łączenie kabla który idzie do radia z tym co idzie do słupka.Ale dostęp przyjazny niestety nie jest,a przerwa jest najprawdopodobniej na odcinku łącznik--->antena....

...po usilnych staraniach doszedłem do celu:)antena naprawiona,działa i ściąga wszędzie wszystko:cool:
Problem u mnie,ale podejrzewam ,że w innych egzemplarzach gdzie antena jest w słupku także,tkwił w połączeniu kabla tuż przed anteną.Także u mnie przestała istnieć plastikowa obudowa tego połączenia a w zamian za to troszke lutowania,troszke rzeźby ale efekt zadowalający:D Dokładniej chodzi o cieniutki drucik(aż do przesady) który w środku idzie przez kabel.Więc gdy mamy taki problem,przed jakimkolwiek wymontowywaniem,wyciąganiem anteny z słupka,proponuje dojrzeć w/w połączenie...dzięki za pomoc,pozdrawiam Dawid.