Zobacz pełną wersję : Problem ze strojeniem stacji radiowych....
witam.Posiadam radio JVC KD-G342,szału wiadomo nie ma,ale radio jest fabrycznie nowe.Podłączenie wykonałem sam,ale filozofii nie było kostki z wejściem sie zgadzały;)wejście antenowe również zostało podpięte...antena wiadomo orginał EK3.Jednakże z wyszukiwaniem stacji radiowych niestety jest krucho,i żeby wyrazić się jasno,tam(w sensie miejsca położenia) gdzie inne radia nie mają z tym problemu,to akurat ma:/Wjeżdzając w większe miasto,sygnał nadawania jest oczywiście silny i stacje są znajdowane przez odbiornik.Czy istnieje możliwość że na odcinku antena----->radio może istnieć jakaś przerwa ciągłości przewodu?Czy spotkaliście się z takim problemem?pozdrawiam i prosze o pomoc ,Dawid.
bracho1978
24-08-09, 11:54
Dokładnie posprawdzaj połączenia, antenkę masz teleskop taką z boku wysuwaną czy coś inaczej
witam.Posiadam radio JVC KD-G342,szału wiadomo nie ma,ale radio jest fabrycznie nowe.Podłączenie wykonałem sam,ale filozofii nie było kostki z wejściem sie zgadzały;)wejście antenowe również zostało podpięte...antena wiadomo orginał EK3.Jednakże z wyszukiwaniem stacji radiowych niestety jest krucho,i żeby wyrazić się jasno,tam(w sensie miejsca położenia) gdzie inne radia nie mają z tym problemu,to akurat ma:/Wjeżdzając w większe miasto,sygnał nadawania jest oczywiście silny i stacje są znajdowane przez odbiornik.Czy istnieje możliwość że na odcinku antena----->radio może istnieć jakaś przerwa ciągłości przewodu?Czy spotkaliście się z takim problemem?pozdrawiam i prosze o pomoc ,Dawid.
Co oznacza że są problemy? Fale uciekają, słychać szum?
Próbowałeś na sprawdzić czy jest jakaś różnica między radiem podłączonym pod antenę czy z anteną wypiętą?
Sprawdź, czy na pewno antene masz wysuniętą do końca. Ta antena chowana w słupek składa się z 2 elementów i obydwa muszą sie wysunąć żeby prawidłowo działało radio. Bardzo częśto w civikach wysuwa się tylko jeden element anteny i stąd problemy z odbiorem stacji.
sytuacja ma sie w sposób następujący....
1)Antena jest wysunięta do końca,składa się z dwóch elementów z których każdy jest rozłożony maksymalnie
2)Po odłączeniu anteny od radia różnicy nie ma(czyli pewnie coś z anteną),ale z drugiej strony jadąc przez duże miasto gdzie sygnał jest silniejszy czy radio bez podpiętej anteny łapało by sygnał?
Co proponujecie???
Radio bez anteny też złapie mocny sygnał. trzeba wziąć miernik i sprawdzić czy jest przejście między batem anteny a końcówką wchodzącą do radia. jeśli nie ma to znaczy, że jest gdzieś przerwa na kablu lub coś zgniło w główce anteny w słupku i stąd problemy.
ok,niebawem to sprawdze, musze tylko zorientować miernik od sąsiada który posiada wszystko także to mieć na pewno będzie;)dam znać z wyników pomiaru i wtedy pomyślimy co dalej...do usłyszenia
panowie mam ten miernik...a że elektrotechnika nie jest moją mocną stroną to prosze o porade...
Urządzenie wygląda w ten sposób:
http://img225.imageshack.us/img225/2394/54310510.jpg
...i teraz jak mam ustawić parametry tego instrumentu?(rozumem że zawężamy zakres poszukiwań do Omów)
gdzie przyłożyć najlepiej końcówki...czy do anteny,czy może ją rozkręcić i tam gdzieś spróbować?
Jeżeli ustawie na jakąkolwiek opcje z zakresu oporu to wyświetla wartość "1"...a jeżeli styki zetkne ze sobą pokazuje wrtość zerową.Więc jak sie domyślam taka cyferka jest pożądana...Ma ktoś jakiś patent?
Żeby sprawdzić przejście anteny (czy nie jest gdzieś przerwana) to ustawiasz miernik w tym położeniu jak na zdjęciu:
http://images40.fotosik.pl/196/5706925d2af1f866m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5706925d2af1f866)
i wtedy jak zewrzesz obydwie sondy miernika to ci piszczy miernik. Antene sprawdzasz w ten sposób, że jedną sondą dotykasz do wysuniętego bata anteny a drugą sondą do końcówki anteny za radiem (do tego bolca) i jeśli antena jest ok to będzie piszczeć, jesli jest gdzieś przerwa to nic sie nie będzie działo.
Zrobiłem tak jak mówiłeś i wygląda na to że jest jakaś przerwa w kablu.Miernik przy ustawieniu takim jak mówisz nie wydaje żadnego dźwięku....i co proponujecie w takiej sytuacji?Odkręciłem plastik po lewej stronie,znalazłem łączenie kabla który idzie do radia z tym co idzie do słupka.Ale dostęp przyjazny niestety nie jest,a przerwa jest najprawdopodobniej na odcinku łącznik--->antena....
...po usilnych staraniach doszedłem do celu:)antena naprawiona,działa i ściąga wszędzie wszystko:cool:
Problem u mnie,ale podejrzewam ,że w innych egzemplarzach gdzie antena jest w słupku także,tkwił w połączeniu kabla tuż przed anteną.Także u mnie przestała istnieć plastikowa obudowa tego połączenia a w zamian za to troszke lutowania,troszke rzeźby ale efekt zadowalający:D Dokładniej chodzi o cieniutki drucik(aż do przesady) który w środku idzie przez kabel.Więc gdy mamy taki problem,przed jakimkolwiek wymontowywaniem,wyciąganiem anteny z słupka,proponuje dojrzeć w/w połączenie...dzięki za pomoc,pozdrawiam Dawid.