Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie auta
Daniello205
22-08-09, 19:35
Przy prędkości 100km/h na 5 biegu - około 3000RPM - po puszczeniu gazu auto zaczyna dziwnie buczeć niewiem czy to sprawa silnika czy wydechu. Dzieje się tak tylko na 5 biegu na innych przy hamowaniu silnikiem jest normalnie w okolicy 3000RPM. Sprawdzałem auto od dołu na kanale i wszystko wygląda OK. Macie jakieś pomysły od czego to jest? Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły
Głupia sprawa, masz dokręcone koła? Miałem podobny efekt ale to już przy dużo mniejszej prędkości. Znajomy znajomego miał tak jak Ty w Accordzie po tym jak się okazało, że ktoś odkręcił mu śruby kół próbując ukraść alusy, ale zostawił przeykręconą śrubę zabezpieczającą bo sobie nie mógł z nią poradzić.
Sprawdź też łożyska kół.
Daniello205
24-08-09, 21:00
koła są przykręcone na pewno i śruby są schowane tak, że nie ma możliwości aby je odkręcić. Łożyska sprawdzę. dzięki za sugestie.
Ostatnio zauważyłem podobne zachowanie u mnie. Dokładnie przy 3250 obrotów, głównie na 5 biegu ale też na 3 ostatnio słyszałem. Najpierw tak jak Tobie, przy puszczaniu gazu, teraz też i przy przyśpieszaniu. Możliwe że wydech wpada w jakiś rezonans ale nie wydaje mi się. Jak będę miał chwile to gdzieś z tym pojade.
Daniello205
25-08-09, 14:10
ja mam tak właśnie od 3000rpm do 3250rpm
u mnie winna była skorodowana termiczna osłona wydechu pod autem. po zmianie wydechu (brak osłony) problemu nie ma - objaw miałem identyczny.
u mnie było podobnie, tylko w innym przedziale obrotów. Wydech jak nic.
Teraz jestem bardziej zmartwiony, bo w okolicach 4200-4300 pojawiło się coś podobnego, choć o bardziej metalicznym, suchym dźwięku.
Dokladnie, taki metaliczny dzwiek. Eh mowil mechanik ze dlugo nie pociagnie...
Dzieki za odpowiedzi :)
Zwróćcie uwagę, czy równocześnie nie zamuliło Wam aut.
U mnie to buczenie pojawiło się po nieiwelkiej przejażdżce w wodzie. Przypuszczam, że rozgrzany wydech poddał się przy nagłej zmianie temp. Potem zmuliło auto, zaczeły falować obroty. Obecnie uspokoiło się i Hania wkręca się ładnie, choć buczy.
Daniello205
27-08-09, 08:18
Dzięki wszystkim za pomocne sugestie trzeba będzie jeszcze raz dokładnie pooglądać hanke od spodu.
Daniello205
04-09-09, 09:00
Problem został rozwiązany. Przyczyna była dość głupia ale na szczęście nie było to nic poważnego. Otóż pod osłonę tłumika dostały się 3 małe kamyki, które podczas jazdy wpadały w wibracje i uderzały w podwozie. Niewiem czemu tak działo się tylko w okolicy 3000 RPM ale po wyciągnięciu tych kamyków pojechałem sprawdzić i wszystko jest już ok.