PDA

Zobacz pełną wersję : Luzy

Skrzati
22-08-09, 18:37
Jak ustawić luzy na panewkach korbowodowych i glownych??

Tompro
22-08-09, 20:18
Jak ustawić luzy na panewkach korbowodowych i glownych??

O co wogóle pytasz? Jak chcesz sprawdzić na ile panewki są spasowane to dajesz plasteline między panewke a wał i dokręcasz podpore wału. Następnie odkręcasz i mierzysz na ile się spłaszczyła. Są do tego specjalne zestawy z takimi plastelinami w formie patyczków - niestety u nas w PL tego nie widziałem. Zwykłą plasteliną też można próbować, ale to już będzie kombinacja i pomiar mniej dokładny - musisz użyć czegoś do pomiaru grubości. W przypadku tych patyczków mierzysz na ile się plastelina poszerzyła od bazowego wymiaru i na tej podstawie otrzymujesz pasowanie.

Skrzati
22-08-09, 20:40
No wlasnie bo w Hondzie chcialem kupic ten plastik specjalny i nie ma tego juz;/ No wlasnie ale plastelina to nie bedzie dokladny luz.. a chce zrobic to dobrze..

Tompro
22-08-09, 20:47
No wlasnie bo w Hondzie chcialem kupic ten plastik specjalny i nie ma tego juz;/ No wlasnie ale plastelina to nie bedzie dokladny luz.. a chce zrobic to dobrze..

Zależy czym mierzysz grubość. Bawiłem się grubościomierzem, gdzie miałem rozdzielczość co 1 um, więc raczej da się dokładnie ;)

Skrzati
22-08-09, 21:50
Hmm no zobaczymy co to bedzie..