Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klekotanie silnika D14A4

kedzior.kedzior
20-08-09, 22:34
Witam!
Mam problem mianowicie:
Wczoraj wrócilem z gór troche jezdzilem trasa Poznań-Szklarska Poręba-Drezno-Szklarska Poręba-Poznań łącznie około 1000km
po przejechaniu okolo 600 km silnik zaczął dziwnie kekotac , sprawdziłem olej- wypiło mi okolo 1litra przed wyjazdem poziom oleju byl ok. Uzupelniłem olej (mineralny) klekotanie nie ustało
Mam silnik D14A3
zmiana biegów przy okolo 3tys - max do 4 tys obrotów
przebieg w tym momencie 205 tys,
jakies 2 tys wymieniany rorząd
jakies 7 tys km temu wymeniany olej
kolektor 4-2-1
wyrzucony KAT - wstawiona strumienica
dolot - filtr stożkowy
usunieta zwęrzka
świece NGK
Proszę o pomoc co to może być i jak temu zaradzić
Z góry dziękuję za pomoc

pobo22
21-08-09, 18:15
regulacja zaworków Panie :) miałem to samo

skolopendra
21-08-09, 18:48
wstawiona strumienica

a ta strumienica to zwykła czy naddźwiękowa:D

sprawdziłem olej- wypiło mi okolo 1litra przed wyjazdem poziom oleju byl ok. Uzupelniłem olej (mineralny) klekotanie nie ustało
Mam silnik D14A3

mineral to prawie zabójstwo dla tego silnika ,a przy takim apetycie na olej to remont niedługo ...

Karuzel
21-08-09, 18:52
czy ja wiem czy mineral to zabojstwo..ja w moim struclu mam mineral i silniczek ladny,czysciutki i sprawny

kedzior.kedzior
21-08-09, 19:39
a ta strumienica to zwykła czy naddźwiękowa:D

mineral to prawie zabójstwo dla tego silnika ,a przy takim apetycie na olej to remont niedługo ...

zwykła strumienica - rezonator ujmujący mocy :D - kupiłem civica z tym wynalazkiem

jak go kupiłem jeździł na mineralu, więc wlałem mineralny, jeżeli uważacie że powinienem syntetyka wlac to podpowiedzcie co będzie lepsze

ja jestem elektrykiem nie mechanikiem :) dlatego proszę o radę
pozdrawiam

kaktusr
21-08-09, 20:49
Ustaw najpierw zawory jeżeli dźwięk jest podobny do tego http://www.youtube.com/watch?v=M1sxt3BC1TE&feature=related i czytając jaki jest stan silnika można podejrzewać że to panewa sobie puka :(
Edit : Litr minerala na 1000km ? panie ! toć to chmura za tobą powinna się ciągnąc :) Moje byłe d14a4 piło litr pół syntetyka na 500km przy spokojnej jeździe i zostawiałem sporą chmurę już przy 3.5rpm a jak pocisnąłem to parowóz to mało powiedziane :)

kedzior.kedzior
22-08-09, 13:18
Ustawiłem zawory teraz jest juz ok
Uszczelnilem kolektor na uszczelkach bo były nieszczelności