PDA

Zobacz pełną wersję : elektryczny szyberdach w Vgen EG8

zielaq
20-08-09, 22:12
Mam pytanko, do posiadaczy sedanów w V genie z elektrycznym szyberdachem.
przełącznik szyberdachu ma 3 przyciski. jeden na uchylanie, jeden na otwieranie, i jeden na zamykanie. i teraz mam pytanko
czy jak otwieracie (niewazne czy otwieracie czy uchylacie) silniczek sie wyłącza w momencie całkowitego otwarcia? u mnie jest tak ze silniczek wyje dalej tak jak by nie zadziałał wyłącznik przeciążeniowy, tak jak w przypadku zamykania. nie jestem pewien czy powinien tam być więc pytam czy u was tez słychać silniczek w momencie całkowitego otwarcia?

Skoti
20-08-09, 22:25
uważam że nie jest to normalne ale też nie wiem gdzie możesz szukać przyczyny. Może przycisk ? dobrze wy było jakbyś na chwile podmienił od kogoś lub ze szrotu i sprawdził.

zielaq
20-08-09, 22:28
no tez uwazam ze nie jest to normalne, ale chcialem sie upewnić ze u kogos kto ma taki sam szyber odłącza, bo teoretycznie wcale tak być nie musi.

karpik85
20-08-09, 22:51
Wyłącznik krańcowy działa tylko w przypadku uchylania szyberdachu. Jak otwierasz lub zamykasz musisz sam puścić przycisk gdy dach się otworzy lub zamknie, w przeciwnym wypadku silnik bedzie buczał albo zadziała sprzęgło. To jest normalne i tak to zostało zaprojektowane.

zielaq
20-08-09, 23:07
hmm no wlasnie u mnie nie jest tak dokladnie jak piszesz... krańcowy działa podczas zamykania jesli dach jest uchylony, albo normalnie otwarty, natomiast nie działa (tzn silniczek stara sie dalej krecic) w przypadku otwierania lub uchylania.
pozatym widze ze masz HB, a w HB są inne szyberdachy niż w sedanie, różnica chociażby w tym ze u mnie przy normalnym otwieraniu szyber sie chowa w dach a nie wysuwa nad dach, i tutaj moze tez byc różnica działania

karpik85
21-08-09, 00:00
OK pewnie w Twoim przypadku jest inaczej. No to niestety pomimo chęci nie pomogę, bo widocznie mój dach w HB działa inaczej.

tomMC
21-08-09, 12:19
Wyłącznik krańcowy działa tylko w przypadku uchylania szyberdachu. Jak otwierasz lub zamykasz musisz sam puścić przycisk gdy dach się otworzy lub zamknie, w przeciwnym wypadku silnik bedzie buczał albo zadziała sprzęgło. To jest normalne i tak to zostało zaprojektowane.

u mnie jest tak samo jak piszę Karpik85 i nie widzę w tym większego problemu.
uważam, że tak ma być, poza tym nie spotkałem się, żeby było u kogoś inaczej.

ejzon
21-08-09, 13:33
u mnie jest tak samo jak piszę Karpik85 i nie widzę w tym większego problemu.
uważam, że tak ma być, poza tym nie spotkałem się, żeby było u kogoś inaczej.
potwierdzam