PDA

Zobacz pełną wersję : Przezarty tlumik

-Marcus-
30-04-06, 16:28
Witam, to moj pierwszy temat, mam nadzieje ze mnie nie skarcicie (forum przeszukalem w poszukiwaniu podobnego)
Posiadaczem Cifa jestem od pol roku takze nie jestem jeszcze wielkim jego znawca dlatego mam pytanie co do stanu mojego tlumika ktory wydaje mi sie troche zuzyty ;)

Oto zdjecie: (mam nadzieje ze wyjdzie ;)

http://img154.imageshack.us/img154/6912/pict35560xg.jpg (http://imageshack.us)

Wyglada to jakby odpadla jakiegos rodzaju zewnetrzna oslona (?) , ktora rozpada sie w rekach, a sam tlumik wyglada na w miare dobry.
Takze pytanie czy nalezy to wymienic, wtedy mozna by pomyslec o jakiejs nakladce ladnie wygladajace, ale malej ( i nie bassowej), chyba ze taka nakladka zwiekszy koszta wymiany.
Z gory dzieki za pomoc wszystkim :)

Dzida
30-04-06, 16:31
To jest końcowy tłumik? Tak wygląda... Ja bym nie ruszał dopuki nie będzie dźwiękowych efektów i potem coś grzebał, powinien pochodzić jeszcze długo :)

-Marcus-
30-04-06, 16:37
Tak, koncowy (z prawej w rogu widac kawalek koncowki rury wydechowej).
Dziekowych efektow w sumie nie ma zadnych specialnych (wogole sam silnik chodzi mi strasznie cicho a nie mam nawet mat wygluszajacych komory silnika :) )
W takim razie dzieki za pomoc, tlumik bedzie zyc :)

LemonR
04-05-06, 09:26
Hej mój wygląda identycznie. Jeszcze niedawno zwisało mi z niego kawałek blachy. Pojechałem na kanał bo chciałem odciąć szlifierką ale nie zdążyłem bo samo odpadło po drodze. Ja też przychylam się do tych rad, jeżeli nie ma dziury nie ma co się przejmować.

przemo78
04-05-06, 09:42
u mnie też tak jest

Chyba chodzi o to, że woda spod koła strasznie źle wpływa na pierwszą z warstw tłumika, po prostu leci na rozgrzany metal a jak wiadomo z tej strony jest więcej kałurz niż na środku jezdni wiec to taka moja teoria

Ja też bym się narazie nie przejmował i jeździł do póki się nie przepali i będzie głośny

skubiszek
15-05-06, 23:04
a powiedzcie sami...ile Wam tłumiki wytrzymały fabryczne?? bo ja mam Cifa z 99r. no i wydech po 3 latach był łatany (przebieg około 40tys. km) potem znów i znów aż odpadł końcowy, potem środkowy w październuku 2005r (przeb.90tys.) i teraz mam nowy... i sie przepala... chyba wydechy to porażka bud 5D.. - moje zdanie

gregorb
15-05-06, 23:25
Ja tydzien temu zmienialem wydech u siebie. Na oryginale zrobione zostalo 150 tys. km., ale juz wygladal strasznie i jak pojawila sie pierwsza dziura miesiac temu to druga juz mialem po 2 tyg. Od razu zalozylem komplet nowy (srodek i koniec) i teraz znow bedzie spokoj na jakis czas. Na pewno Asmet nie przejedzie tyle co oryginal, ale mam gwarancje na 2 lata, wiec tyle na pewno wytrzymac powinien.

Leeo
16-05-06, 11:42
U mnie oryginal przejechal rowniez 150 tysi. Wstawiłem jakiś zwykły za 120zł i sie dobrze trzyma.. Tylko katala się pozbyłem i wstawiłem tam strumieniczke, bo lepiej chodzi na gazie :) Końcowy wymieniłem przy okazji na przelotowy - nie było na nim śladów korozji tak jak na zdjęciu wyżej, ale jak go zdjąłem i pomachałem, to wśrodku już było nieźle nasypane.. A kolektor tak jak i w innych wersjach, nie do zajeżdzenia :) ...ale tez wymieniłem :)

s3kawek
17-05-06, 10:59
To ile wytrzyma tlumik to bardzo indywidualna sprawa. Co innego jak sie garazuje auto, co innego jak sie łapie gliniaste bloto na podwórku ktore oblepia podwozie i trzyma wilgoć. Szybciej tez pada w autach na gazie. Ja mam 118 i raz byl wydech zminiany.

tomi
17-05-06, 13:29
generalnie wydech w 5d nie jest za wytzymaly, swoj wydech parokrotnie latałem, ale to juz zaczela sie robic rzezba to zamontowalem uklad wydechowy z kwasowki z dozywotnia gwarancja, jest to wydatek jednorazowy i de fakto oplacalny

hubik
17-05-06, 21:31
U mnie w pierwszym Cifie 5D (z 1998) wytrzymal 5 lat i 100000 km, z tym ze pierwszy rok jezdzil w Szwajcarii.
W obecnym VTi Aero również przeżył ok 100000 km, z tym że nie padł sam tłumik, ale zgubiłem kawał rury od "uszu" łączących się ze środkowym do kolanka przy wejściu do końcowego. Odpadło jakieś 15 cm rury, odgłos był ciekawy.
Żeby było lepiej to do VTi nie ma zamiennika i musiałem wchodzić w oryginał po konkretnej cenie :?

skubiszek
23-05-06, 20:35
mimo wszystko akurat jakoś tłumików nie idzie w parze z ceną samego auta. Ople przejeżdzają więcej.... ale gdzie cały Opel do Hondy:d