Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju VTI - co ile tys?

refi68
19-08-09, 21:45
Witam,
Poczytałem wiele postów i chciałbym uzyskać odpowiedź co ile tys. km wymieniacie olej.
W 5generacji według ASO wymiana oleju co 10 000km albo co rok , w 6 generacji już zmieniono iz co 15000km albo co rok. Czytając wiele postów, czytam iż wymieniacie olej dużo wcześniej ( pomijam czy syntetyk czy minerał). Zastanawiam czym się kierujecie poza miłością do H.
Zdaje sobie sprawę iż czym częściej tym lepiej, ale skoro ASO zaleca co 15000km to poco przepłacać?

havok
19-08-09, 23:41
Wymieniaj co tyle, ile chcesz. Są też tacy, którzy uważają, że nie trzeba wymieniać wcale (link: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=22694 ). Ale - częściej wymieniasz - częściej pozbywasz się wszelkiego śmiecia w oleju.
Weź też poprawkę na auta jeżdżące na krótkich przebiegach (po mieście), gdzie żeby olej zabezpieczał silnik przed przegrzaniem musi być tip-top. A z czasem olej traci swoje właściwości.
Jako ciekawostka - Amerykanie w swoich autach wymieniają olej co 3000 mil.

Ja wymieniam 2 razy do roku - wychodzi co około 8 tysięcy.

xstanx
20-08-09, 17:54
poza tym koszty sa powiedzmy znikome,mysle ze niema co zalowac,trzeba dbac o kochane VTI,ja wymieniam co okolo 10tys...nie ma co ,mysle ze czesciej nie zaszkodzi a wrecz pomoze...:)

lunatyk
21-08-09, 10:45
a ja nie uważam żeby VTI różniło się od innych silników Hondy i żeby była potrzeba częstsza ;-) temat tak zwany " z dopy " :)

mirasek
21-08-09, 11:12
No tak, przecież wszystkie kręcą ponad 8000rpm :)

skolopendra
22-08-09, 10:30
wychodzi co około 8 tysięcy.

ja bym się tego trzymał

taz666
26-08-09, 07:44
a ja nie uważam żeby VTI różniło się od innych silników Hondy i żeby była potrzeba częstsza ;-) temat tak zwany " z dopy " :)

Idąc w tą stronę można stwierdzić że silnik F1 nie róźni się od silnika Poloneza. Przecież oba to czterosuwy...

Ostatnio wymieniłem olej po przebiegu 12 kkm i nie wyglądał najlepiej... Co 8-10 kkm jest najbardziej optymalnie, tak jak większość pisze.

TENCIO
27-08-09, 09:50
kazdy olej sie starzeje, szczegolnie w autach jezdzacych na krotkich odcinkach, autach jezdzacych dynamicznie, autach jezdzacych w gornym zakresie i to wysokich obrotow. ja sugeruje zmiane co 8-10 tys km, lub raz do roku.

Xus
27-08-09, 15:30
wszystko zalezey jak uzywasz tego vti. ja osobiscie wymieniamlem tak co 6-8k ale jak czesciej jezdzi zona wiec nie kreci tak czesto jak ja to 8-10k ale jak pisali wyzej mysle ze optymalnie jest co 8-10k max i jeszcze przed zmiena stosuje plukanke do silnika kosztuje nie wiele a troche syfu wiecej wybierze. sprawdzalem czy cos daje tak plukanka i wydaje mi sie ze tak bo sciagalem pokrywe zaworow przed zmiena oleju i wlaniu plukanki i po i roznica byla dosc spora. ogolnie kazdy czlowiek mechanik inna teoria

Gruszka
28-08-09, 13:53
Ja rowniez wymieniam co 8 tys. km. W moim przypadku jest to co rok.

maxx
28-08-09, 18:04
Ja wymieniam max do 10kkm, jeżdżę raczej na długie odcinki i spokojnie,a przebiegu mam 300.000 km Decyzja należy do ciebie.