Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przeguby do B serii- pytań parę.

taz666
19-08-09, 21:17
Mam problem z jednym z przegubów w swoim EK4. Na 99% jest to wewnętrzny przegub z lewej strony, czyli trudno dostępny towar. W serwisie Hondy nie będę nawet pytał bo nie chcę zawału dostać. Muszę zatem szukać używki bo z tego co wiem (jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie) zamienników niet.
Stąd mam parę pytań:

- Jak ocenić stan używanego przegubu, czy wogóle jest to możliwe?
- Czy jest ktoś, kto zajmuje się produkcją przegubów do B serii, oprócz Hondy?
- Jak wygląda sprawa regeneracji? Da się wogóle regenerować przeguby? I przede wszystkim czy to coś daje oraz czy jest ktoś kto się tym zajmuje?

Ps. Kupię przegub wew. lewy w dobrym stanie do B serii :D

[H] Dylu [H]
20-08-09, 11:23
http://www.polosie.pl/

tutaj regenerują przeguby, słyszałem, że dają radę z przegubami do B

A jak poznać, że są zużyte ?? wewnętrzne pukają przy szarpaniu autem przy toczeniu się, a zewnętrzne strzelają jak się jeździ na mocno skręconych kołach...

O zamiennikach zapomnij, z używanymi jak słusznie zauważyłeś jest problem (ja kupiłem :p), także zostaje regeneracja albo szukanie używek...ostatnio ktoś sprzedawał całe półosie za 800 pln.

taz666
20-08-09, 20:23
Dylu [H];745692']http://www.polosie.pl/

tutaj regenerują przeguby, słyszałem, że dają radę z przegubami do B

A jak poznać, że są zużyte ?? wewnętrzne pukają przy szarpaniu autem przy toczeniu się, a zewnętrzne strzelają jak się jeździ na mocno skręconych kołach...

O zamiennikach zapomnij, z używanymi jak słusznie zauważyłeś jest problem (ja kupiłem :p), także zostaje regeneracja albo szukanie używek...ostatnio ktoś sprzedawał całe półosie za 800 pln.

Jak rozpoznać objawy że są zużyte to wiem. W sensie jak są na samochodzie. Bardziej chodziło mi o to jak rozpoznać stan używki jak masz przegub w ręku :)

Dziś auto było na podnośniku przy okazji serwisu klimy, pomachałem sobie półosiami; lewa lata z 5mm w każdą stronę, prawa lekko cyka. Więc trzeba wymienić / zregenerować obie. Dzięki za link, zapytam jaki byłby koszt regeneracji :)

[H] Dylu [H]
20-08-09, 20:50
Jak rozpoznać objawy że są zużyte to wiem. W sensie jak są na samochodzie. Bardziej chodziło mi o to jak rozpoznać stan używki jak masz przegub w ręku :)

jak wewnętrzna półoś ma nawet 1mm luzu, co już wg mnie jest sporo - ja właśnie tyle mam teraz i drażni mnie stukanie, to czuć to nawet jak masz półoś w ręku...ale jak sprawdzić w łapie zewnętrzne...nie wiem :)

Dziś auto było na podnośniku przy okazji serwisu klimy, pomachałem sobie półosiami; lewa lata z 5mm w każdą stronę, prawa lekko cyka. Więc trzeba wymienić / zregenerować obie. Dzięki za link, zapytam jaki byłby koszt regeneracji :)

5 mm to DUŻO, ale spytaj pod tym linkiem, oni na pewno powiedzą lepiej, czy warto przegub w takim stanie regenerować

wunat
20-08-09, 20:58
ja regenerowalem kiedys przegub zewnetrzny. gosc powiedzial mi ze regeneruje tylko oemy bo zamienniki sa za miekkie i nie ma sensu. Dostalem gwarancje na rok bez limitu kilometrow, jezdzi tfu, tfu, juz 3 lata.

taz666
20-08-09, 22:26
ja regenerowalem kiedys przegub zewnetrzny. gosc powiedzial mi ze regeneruje tylko oemy bo zamienniki sa za miekkie i nie ma sensu. Dostalem gwarancje na rok bez limitu kilometrow, jezdzi tfu, tfu, juz 3 lata.

D czy B serię? Moje to raczej OEM, więc jeśli nie są w jakimś masakrycznym stanie być może da się je zregenerować.

wunat
20-08-09, 22:38
d seria

tracert
24-08-09, 17:20
Witam, ja rownierz mam problem z przegubem wewnetrznym w b seri, znalazlem przegub ktory prawdopodobnie bedzie pasowal, wyslalem wszystkie dane odnosnie autka do sprzedajacego i czekam na info.Zastanawia mnie fakt ile frezow jest na mojej polosi bo ponoc sa 30 i bodajze 32 frezowe. W zestawie jest tez krzyzak trojpalczasty widoczny na foto. oto link http://moto.allegro.pl/item720496138_przegub_wewnetrzny_honda_civic_crx_l ewy_nowy.html

Ps: Dodam jeszcze ze ja mam eg6 a ty ek4 , nie wiem czy sie czym rozni ukl napedowy ale podejrzewam ze nie, jak cos to pisz do sprzedawcy

taz666
24-08-09, 22:42
Witam, ja rownierz mam problem z przegubem wewnetrznym w b seri, znalazlem przegub ktory prawdopodobnie bedzie pasowal, wyslalem wszystkie dane odnosnie autka do sprzedajacego i czekam na info.Zastanawia mnie fakt ile frezow jest na mojej polosi bo ponoc sa 30 i bodajze 32 frezowe. W zestawie jest tez krzyzak trojpalczasty widoczny na foto. oto link http://moto.allegro.pl/item720496138_przegub_wewnetrzny_honda_civic_crx_l ewy_nowy.html

Ps: Dodam jeszcze ze ja mam eg6 a ty ek4 , nie wiem czy sie czym rozni ukl napedowy ale podejrzewam ze nie, jak cos to pisz do sprzedawcy

Dzięki wielkie za cynk, ta cena jest całkiem do przyjęcia. Już do nich napisałem, poprosiłem o info czy można będzie kupić a jakby nie pasowało to zwrócić w stanie nienaruszonym. Oczywiście po całej operacji zdam relację czy udało się to wcisnąć.

Ps. Nie wydaje mi się żeby układ napędowy różnił się znacząco (EK4 a EG6). Może niech wypowie się ktoś, kto rozbierał oba układy...

[H] Dylu [H]
25-08-09, 08:49
gdyby to było takie proste, że te przeguby z linka pasują do B16/B18 o których mowa to podejrzewam, że już wszyscy by o tym wiedzieli, a tym czasem używane przeguby na rynku wtórnym to cały czas rzadkość i dosyć drogi towar, także bądź ostrożny z zakupami, bo kupisz, będziesz wkładał, lekko coś się draśnie i już nie oddasz jak pasować jednak nie będzie.

tracert
25-08-09, 09:43
jednak te ktore znalazlem pojawily sie chyba dosc niedawno gdyz wczesniej ich nie widzialem na allegro a sam poszukuje juz od ok 2 miesiecy. Jedynym chyba rozwiazaniem jest porownanie ich po wyjeciu polosi czy liczba frezow jak i ich wymiary sie zgadzaja, a noz bedzie pasowac:) na czym wszyscy skorzystamy bo chyba lepiej jest kupic nowy zamiennik niz szukac oryginalnej uzywki. A znalezienie takowej w dobrym stanie do tego auta graniczy juz raczej z cudem

taz666
25-08-09, 20:42
jednak te ktore znalazlem pojawily sie chyba dosc niedawno gdyz wczesniej ich nie widzialem na allegro a sam poszukuje juz od ok 2 miesiecy. Jedynym chyba rozwiazaniem jest porownanie ich po wyjeciu polosi czy liczba frezow jak i ich wymiary sie zgadzaja, a noz bedzie pasowac:) na czym wszyscy skorzystamy bo chyba lepiej jest kupic nowy zamiennik niz szukac oryginalnej uzywki. A znalezienie takowej w dobrym stanie do tego auta graniczy juz raczej z cudem

taką dostałem od nich odpowiedź:

"Witamy
Można zwrócić do 7dni, jednakże z przegubami wewnętrznymi nigdy nie ma
się
pewności dopóki nie przeliczy się ilości zębów zewnętrznych,
wewnętrznych
oraz zmierzy uszczelnienia, a także czy przegub jest podwieszany na
podporze
czy też przegub wychodzi bezpośrednio ze skrzyni, dlatego przed
zasmarowaniem i montażem konieczna jest weryfikacja tych wymiarów gdyż
zwrotu przegubu można dokonać tylko wtedy kiedy jest w stanie nie
naruszonym
(czysty bez śladów używania)"

Kupię lewy przegub za dwa tygodnie, jak wrócę z urlopu. Potem wyjmie się przegub z samochodu i porówna dokładnie. Jeśli przypasuje do włożę a jak nie to oddam im a w razie jakiegoś zarysowania czy cuś, zawsze można odsprzedać...

tracert
03-09-09, 13:58
Kupię lewy przegub za dwa tygodnie, jak wrócę z urlopu. Potem wyjmie się przegub z samochodu i porówna dokładnie. Jeśli przypasuje do włożę a jak nie to oddam im a w razie jakiegoś zarysowania czy cuś, zawsze można odsprzedać...[/QUOTE]

Bylem u goscia, bo mialem dosc nie daleko. Kupilem ten przegub i postanowilem wymienic.po rozbiorce okazalo sie ze nie jest to ten gdyz ma wystajacy trzpien a ten lewy ktory podejrzewalem nie ma gdyz wchodzi do niego polos ktora bezposrednio wchodzi do skrzyni a ayglada to tak:

http://img297.imageshack.us/img297/8306/dsc06522.jpg (http://img297.imageshack.us/i/dsc06522.jpg/) http://img297.imageshack.us/img297/dsc06522.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img297/dsc06522.jpg/1/)

Udalo mi sie kupic uzywke w dobrym stanie i zalozylem. Ma on 27 zebow na trzpieniu wchodzacym do przegubu wew (kolo podwieszenia ) i 27 zebow na trzpieniu na ktorym nalozony jest krzyzak trojpalczasty (mamy wersje z talerzykami patrz foto). Niestety wymiana nic nie pomogla.Luz niby troche mniejszy lecz nieznacznie.Moze tylko przez to ze lepiej go nasmarowalem( smar molibdenowy) wpakowalem tam dwie tubki. Dzis rozbiore prawa polos i napisze co i jak gdyz ewidentnie slychac ze to prawy przegub wewnetrzny.(badz skrzynia) Problem polega na tym ze jesli to nie przeguby wewnetrzne to na 100% wina lezy po stronie mechanizmu roznicowego a tego tematu juz nie ogarniam. Wiec jesli ktos mial taki problem ze skrzynia niech poda jakis kosztorys odnosnie samych materialow eksploatacyjnych. Z gory dzieki

Ps: Zanim kupisz przeguby sprawdz czy to wlasnie one sa odpowiedzialne za to stukanie

[H] Dylu [H]
03-09-09, 18:46
Ps: Zanim kupisz przeguby sprawdz czy to wlasnie one sa odpowiedzialne za to stukanie

jak mówi, że ma na jednym luz 5mm to jednak stukać będą przeguby :)

tracert
03-09-09, 19:04
Dylu [H];756252']jak mówi, że ma na jednym luz 5mm to jednak stukać będą przeguby :)

Nie jest to wykluczone ale ja jak sprawdzalem za pierwszym razem to tez mi sie wydawalo ze to przegub wew. Dopiero po wyjeciu calej polosi okazalo sie ze to nie przegub gdyz on ma luz 1-2mm. Problem w tym ze zle sprawdzalem, trzeba bylo zacisnac dwa klucze jedne na polosi wychodzacej ze skrzyni a drugi na biegnacej do kola( miedzy podpora a przegubem wewnetrznym) i wtedy uniknal bym wyciagania calej polosi. Ale przynajmniej ja wyczyscilem i nasmarowalem:P

taz666
07-09-09, 20:44
Sprawdzę jak tylko dostanę oczekiwany przypływ gotówki, urlop pochłonął sporo kasy i czekam na pieniądz z dodatkowego źródła. Spoko że sprawdziłeś przeguby z tej aukcji, dobrze że wiadomo że to nie to. Jeśli chodzi o moje problemy to na 100% ich przyczyną jest lewy wew. przegub ponieważ:

1. Sprawdzałem dotykowo na podnośniku, półoś lata w ręce, z drugiej strony minimalny luz.
2. Skrzynia była robiona ze 3 miesiące temu u Rema, włożyłem wtedy skorupę S9B z LSD i były dokładne oględziny bebechów skrzyni, wszystko było OK.
3. Lewy wew. przegub jak kupiłem samochód miał uszkodzoną osłonę gumową, przejeździłem w takim stanie zimę, jak widać był to błąd...

Zdaje mi się że kupię w końcu przegub w Hondzie (:o) bo już nie mogę dłużej czekać, w końcu zostawię go na asfalcie któregoś dnia...

tracert
07-09-09, 21:26
Podaj maila na pw to wysle ci wszystkie fotki rozebranego przegubu oraz dane dotyczace ilosci zebow. Mysle ze sa takie same jak u mnie.Wyslesz temu samemu gosciowi z allegro i zobaczysz czy takie moze zalatwic. Z rozmowy jaka z nim przeprowadzilem wynika iz ma dostep do naprawde roznych a ta ktora jest na allegro to prawa strona . Tylko z inna iloscia zebow ale bodajze ma .Ja juz nie pytalem po tym jak sie okazalo ze przeguby sa ok.

taz666
08-09-09, 15:05
Dowiedziałem się dziś ile kosztuje przegub wew. lewy w ASO- 744 PLN, więc nie ma aż takiej tragedii jak się spdziewałem. Zapadła decyzja, jutro zamawiam. Prawy przegub pójdzie do regeneracji.

taz666
03-10-09, 00:45
Na szczęście okazało się że prawy przegub jest OK. Jak założyłem nowy z lewej strony to złapałem za obie półosie, mają taki sam luz, wię prawy jest OK, bardzo mnie to cieszy.